Skade av menisk og leddbånd - andre alternativer enn operasjon?

Innsendt spørsmål

­Har vært til MR-undersøkelse av mitt venstre kne. I vurdering fra radiolog står det blant annet: "Fortykket ligamentum kollaterale mediale proksimalt med diskrete ødematøs imponerende signalforandringer i indre delen.- oppfattes som rester etter tidligere partiell ruptur proksimalt". Og så står det videre: "sentralt ventralt i mensikens fremre horn ses en liten vertikalforløpende høysignalstripe som kan følges mot corpus. en liten radial rift kan tenkes."

Jeg er usikker på hva det siktes til her, for jeg har ikke tidligere hatt akutte skader i dette området. I alle fall ikke som jeg kan huske. Spørsmålet er da om det siktes til den hendelsen i mai som jeg mener kan være en sannsynlig årsak til problemet med kneet mitt. For å gjøre en lang historie kort så var jeg på tur med fjellski.Det ble nok en del ploging og press på muskler og sener i lår og legg-regionen på min ferd ned løypa. Det var dyp og våt snø som gjorde det vanskelig å både svinge og bremse. Tror nok det var her at muskel- og senestrukurene har blitt presset. Men her også uten noen form for vridninger som gjerne forbindes med meniskskader. Etter denne turen som totalt varte 5-6 timer så hadde jeg ikke noe spesielt vondt i kneet heller.

Etterhvert ble jeg oppmerksom på et visst ubehag, spesielt mot slutten av sommeren ble jeg mer og mer bevisst på dette. Det har imidlertid aldri vært så ille at jeg har gått rundt og haltet. Jeg har kunnet løpe, sykle og jogge etc. Men hvis jeg f.eks sitter med kneet i ca 90 grader, og så presser leggen sideveis utover så er dette noe som fremprovoserer ubehag i kneet. Press av leggen innover kan også fremprovosere smerte, men ikke i samme grad. Merk at med smerte her sikter jeg til ubehag, og ikke voldsomme smerter.

I begynnelsen av september oppsøkte jeg kiropraktor. Han gjorde forsjellige tester og sa at han var rimelig sikker på at dette ikke var noe
meniskproblem. Han konsentrerte seg om å behandle ankelen, som han mente var litt stiv og som lagde problem lenger opp også. Jeg ble for så vidt rimelig bra etter et par behandlinger, men så kom ubehaget tilbake. Jeg er ikke så sikker på at det var kiropraktorens behandling som gjorde meg bedre, for jeg har i ettertid erfart at ubehaget kan variere fra dag til dag antakelig pga ulik aktivitet. Av den grunn oppsøkte jeg også min fastlege. Han foretok også en del tester av kneet, og
konstaterte at her er det ikke noe snakk om låsinger eller slark i kneet av noe slag. Og han kunne ikke ved å stresse menisken fremprovosere ubehag. Han mente det var lite sannsynlig at det var meniskproblemer. For sikkerhets skyld rekvirerte han meg likevel inn til MR-undersøkelse.

Der står altså saken nå. Når det gjelder ubehaget så er det litt vanskelig
for meg å beskrive det utover det som allerede er nevnt. Når det gjelder
hvor ubehaget er lokalisert så er det altså på innsiden av venstre kne. Enkelte ganger kan det virke som om smerten sitter på nedsiden av kneet, nærmere bestemt i retning innsiden av leggen. Kanskje der sideleddbåndet er festet? Men stort sett er smerten altså lokalisert på innsiden av kneet, og blir fremprovoseret av vridninger.

Her er den komplette vurderingen fra Radiolog:

Det finnes ikke tidligere bilder til sammenligning i vårt arkiv. Pene akser. kongruente leddflater. Alderadekvat, normalt benmargsignal. Bevart bruskhøyde og normalt brusksignal femorotibialt og retropatellart. For øvrig upåfallende patella, patellare strukturer og popliteussene. Ingen relevant mengde leddveske. Ingen nevndeverdig bakers cyste. Upåfallende korsbånd og ligamentum kollaterale laterale. Fortykket ligamentum kollaterale mediale proksimalt med diskrete ødematøs imponerende signalforandringer i indre delen. -oppfattes som rester etter tidligere partiell ruptur proksimalt. I begge meniskenes bakhorn noteres horisontalt forløpende høysignalstripe uten at de bryter meniskens tibiaside eller femirside. Anses som degenerative forandringer. Sentralt ventralt i mediale meniskens fremre horn ses en liten vertikalforløpende høysignalstripe som kan følges inn mot corpus. En liten radial rift kan tenkes. Normalt muskelsignal og senesignal. R: Mistanke om rester etter tidligere partiell ruptur av ligamentum kollaterale mediale proksimalt. En liten vertikal forløpende rift i mediale meniskens fremre horn sentralt kan ikke utelukkes.

Vel, her er det mange faguttrykk som jeg ikke forstår. Proksimalt, ventralt, sentralt, corpus etc... Jeg har behov for å forstå hvor nøyaktig den eventuelle riften er lokalisert på den mediale menisken. Og så kunne jeg tenkt meg en vurdering av det eventuelle skadeomfanget. Hva er det vi egentlig snakker om her? For selv om jeg for så vidt fungerer fysisk. Kan jogge forsiktig, sykle etc så lenge kneet peker rett frem og jeg unngår vridninger. Men kneet hemmer meg en del for eksempel når jeg går i kupert og hellende terreng som medfører utadrettet press på kneet. Og typisk når jeg går ned en trapp så går det helt greit helt til jeg kommer til en trappeavsats og skal svinge til høyre for å fortsette å gå ned. Hva kan eventuelt gjøres med tilstanden, og er mitt tilfelle noe som krever operasjon eller vil man prøve andre ting først?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. november 2011, klokken 21:12
KNELEDDET: Meniskene er to halvmåneformede bindevevsstrukturer som sørger for at kroppsvekten fordeles jevnt over underbenet under bevegelsene. Meniskene bidrar også til å stabilisere leddet (spesielt viktig om et sideleddbånd/kollateralligament skades) og til å jevnt fordele leddvæsken der inne. Korsbåndene stabiliserer kneet så det ikke kommer ut av ledd i retning fremover eller bakover. Leddbåndene på hver side av kneet hjelper meniskene å holde kneet på plass i sideretningene. Meniskene fininstiller, mens leddbåndene grovinnstiller.


Kollateralligamentene dine, dvs leddbåndene er fortykkede som tegn på en reparasjonsprosess etter en tidligere overrivning (ruptur). Ødematøs betyr hevelse. Proksimalt vil si at det er den øvre delen av ligamentet som er fortykket. Medialt vil si at det er det innerste leddbåndet (det venstre leddbåndet, siden det er ditt venstre kne det er snakk om):


Kollateralligamentet
Så hva betyr altså dette? Jo, det betyr at de ser forandringer på MR som viser at du har hevelse og fortykkelse av den øvre delen av det indre leddbåndet ditt. Dette er en reparasjonsprosess etter en delvis (partiell) overrivning.


MENISKSKADE: Radial rift sentralt og ventralt i meniskens fremre horn. Radial sikter til hvilken vei riften løper; i dette tilfellet tvers over. En annen type rift er for eksempel longitudinal som betyr langsgående. En tredje og vel så vanlig type rift er den såkalte buckle-handle tear, eller en type rift som gir menisken et utseende av et håndtak til en handlekurv (PS: Det er det høyre kneleddet som er avbildet her).
Vridning av kneet kan skade menisk og leddbånd samtidig


Det innerste leddbåndet er skadet sammen med den innerste menisken (det mediale kollateralligamentet og den mediale menisken). Dette er en vanlig kombinasjon av skader og skyldes en vridningsskade samtidig som det har vært en viss bøy og vekt på leddet. Skademekanismen du beskriver er ganske klassisk; du beskriver rett og slett hvordan en lege undersøker skade på mediale menisk: Bøy i benet og benning av underbenet utover gir ubehag i indre (mediale) menisken om denne er skadet. I tillegg forklarer du at du får vondt i trappegang nedover og idet du svinger mot høyre. Dette øker belastningen på den menisken du har vondt i og gjør oss igjen i stand til å konkludere med at MR-bildet i ditt tilfelle kanskje kan stoles på selv om lege og kiropraktor ikke klarte å påvise noe akkurat det øyeblikket du var til undersøkelse, fordi du sikkert var i en god fase.


Kanskje er det ikke (store) rifter, men i det minste betennelser. Egentlig skulle ikke MR-bildet vært tatt når fastlegen ikke hadde sterkere mistanke enn dette. Og dette er nettopp fordi MR kan vise feil når skader/betennelser ikke er uttalte nok. Da sitter man igjen med problemet som du har nå: MR sier rifter, mens en fastlege og en kiropraktor sier det ikke er noe som er alvorlig nok for å henvise (låsning, blod, svære smerter som stadig kommer tilbake). Men, når du er plaget så beskriver du klassiske meniskrelaterte plager, slik at jeg mistenker at undersøkerne hadde fått utslag på testene om du hadde besøkt de i en dårligere fase.


Hvor bra er MR på å påvise meniskskader?


Ved relativt sparsomme funn som du angir her er MR usikkert. Det er med andre ord ikke sikkert det foreligger rifter eller avrivninger, basert på bare MR-rapporten. Sykehistorien og testene som legen eller terapeuten gjør er viktigere. Det aller sikreste er artroskopi, altså en kikkertundersøkelse inne i selve kneleddet, men man slipper ikke utstyr inn i et delikat kneledd før plagene er betydelige, det er blodansamlinger i kneleddet (hemartrose), smertene er stadig tilbakevendende eller kneet har låst seg.


Plagene dine høres ikke store nok ut for å anbefale operasjon (du og fastlegen din avgjør dette i lag). Slik situasjonen er nå så løper du en risiko for at du får større ubehag som følge av operasjonen enn det du har nå. Du skal altså være veldig plaget før du går for operasjon, eller artroskopi for den saks skyld.


Behandling av meniskskader som ikke krever operasjon


Du må stabilisere kneleddet med ortose (støtteanordning; bildet). Jeg foreslår at du finner frem til en sportsfysioterapeut der hvor du bor. Der får du også treningsinstrukser. Det er Istock 000011131424xsmall viktig å trene opp de musklene som hjelper sideleddbåndene (kollateralligamentene) med å stabilisere kneet. På den måten får leddbåndene (og meniskene) hvile og en sjanse til å tilheles. Hver gang du gjør en belastning som medfører ubehag i kneet setter du reparasjonsprosessen tilbake. Benytt betennelsesdempende ( f eks voltaren 50 mg tre ganger dagen) i perioder med ubehag (NB! Les alltid pakningsvedleggene for medisiner), sammen med hvile og ortose. Ortosen må også benyttes selv om det ikke er ubehag, når du foretar aktiviteter som kan tenkes å medføre vridninger av kneet.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon