Skal jeg bry meg om ekstraslagene? Er jo utredet?

Innsendt spørsmål

­Hei. Mann, normalvektig, normalt blodtrykk,normalt kolesterol, ingen hjertesykdom i familie. Trener hyppig (styrke/kondisjon). Spiser relativt sunt. Røyker ikke.

Jeg har slitt med angstlidelse i mange år, og det bør muligens være en faktor i bakgrunnen for mine spørsmål, ettersom både psykiater og psykolog har ment at jeg har vært veldig hardt rammet, med mange ulike sterke fysiske symptomer (besvimelser pga hyperventilering, kaldsvetting, skjelvinger, ekstraslag etc).

Da jeg ble rammet av angst var jeg til overvåkning et døgn etter bevsimelse på sykehus, og fikk også ultralyd av hjertet. Alt var normalt, og etter noen uker med ulike utredninger ble det slått fast at det var panikksyndrom. Dette har jeg bearbeidet med suksess hos psykolog og psykiater. Jeg kan slite litt i store folkemengder ettersom jeg også har agorafobi, men angsten er for det meste under kontroll i forhold til normal livsførsel.

Jeg har slitt med ekstraslag på hjertet de siste årene, og av alle symptomer på angst plager de meg desidert mest fordi jeg blir så engstelig av dem. De kan komme både i hvile og i aktivitet. Har tatt mange EKG opp gjennom årene som har vist at det er ekstrasystoler, men alltid fått høre at de er harmløse og endel av min angstproblemer.

Da de først kom for endel år siden opptrådte de hyppig i starten. I angstanfall kom de med hvert femte hjerteslag i noen minutter, før det gjerne roet seg ned i løpet av en halvtimes tid og ellers var de stort sett enkeltvise ekstraslag, en til to ganger om dagen. Da jeg etterhvert møtte på en lege som hadde dette selv, og som forklarte at dette er helt ufarlig og jo mer jeg tenker på de jo hyppigere kommer de roet det hele seg ned veldig, og jeg har de siste årene kanskje hatt et enkelt ekstraslag bare et par ganger i uken. Slik har det vært i mange år. Jeg så på dem som en slags "hikke" fra hjertet og de har ikke plaget meg stort. De har særlig kommet når jeg er anspent eller stresset, eller dersom jeg har sovet dårlig.

Nylig har de kommet tilbake igjen på samme måte som da først dukket opp, i et "anfall" hvor hvert fjerde slag var ekstraslag , før de i ettertid nå er der som ett eller to enkeltvise ekstraslag om kvelden, når jeg slår meg til ro. men de er der hyppigere enn de har vært de senere år, nå kommer det et par ekstraslag hver dag. Jeg føler at de kommer når jeg "senker skuldrene" etter arbeid og trening. Når de nå er der hyppigere tiltar jo også angsten min kraftig, og dette går sterkt ut over livskvalitet. Pulsen min er ellers helt normalt ved disse ekstraslagene.

Dro på legevakten og tok EKG og lytting på hjertet og fikk beskjed om at alt så fint ut. Hos fastlege er det tatt nytt EKG, masse blodprøver, blodtrykk og røntgen av hjerte og lunger på sykehus. Alt kom tilbake som normalt.

Bør jeg slå meg til ro med at dette er ufarlig og at hjertet mitt er friskt, eller bør jeg forfølge dette videre? Jeg har jo hørt at videre henvisninger til hjertespesialist, ultralyd, monitorering osv bare gir vann på mølla hva gjelder angsten for dette, og jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at betryggelsen jeg ville få av slike undersøkelser neppe vil hjelpe. Likevel lurer jeg jo på om man kan ha oversett noe viktig og at jeg rent medisinsk bør undersøke dette videre. Og om hvorvidt jeg da er en av de som skal være rimelig trygg på at jeg er hjertefrisk og at dette dermed ikke er farlig.

Den eneste forandringen i mitt liv de siste ukene har vært at jeg har gått ut av et parforhold og inn i et nytt. Ved siden av har jeg begynt å drikke litt vin, enda jeg har vært avhold hele livet, men ikke i store mengder og kun i forbindelse med mat (men det har blitt et par glass hver kveld). Døgnrytme har vært forskjøvet med ca en time pga ny jobb.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 03. november 2016, klokken 20:34

Jada, hjertet ditt er komplett friskt. Ikke for å uroe deg, for husk dette er fullstendig harmløst selv om det plager deg, men du har antakelig atskillig flere ekstraslag enn de du registrerer.


Tolvon kan nok bidra til hjertefrekvensen på 58/minutt, men fungerer du fysisk skal det være greit. Det er for høy dose som kan gi hjerterytmeforstyrrelser. Dette er ikke problemstillingen her.


I tillegg nevner du noen faktorer som helt klart kan bidra til økt "leamus" på hjertet, eller skjelvinger, også kalt ekstrasystoler. Sistnevnte høres jo nesten ut som en sykdomsdiagnose.


Ikke at det er skadelig dette, men vil du bli kvitt dette må du nok regne med å vente til parforholdet er varmere i trøyen. Sove mer må du også, og unngå adrenalinliknende stoffer i drikken, dvs kaffe, te, cola, energidrikker etc.


La det bare holde på, men forsøk å leve så sunt som mulig.



Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon