Skyldes blodet hemoroider eller kreft? Jeg er bare 20 år...

Innsendt spørsmål

­Hei. 27. Januar blødde jeg veldig fra endetarmen når jeg var på do, vannet hadde blitt farget helt rødt og det hadde sprutet oppover doskålen, papiret jeg tørket meg med var også veldig rødt (friskt blod). Jeg har sett litt blod på papiret før og vet at det er vanlig, men ikke i nærheten av så mye som det var det. Jeg dro til legen et par dager senere og hun trodde det var hemoroider, hun undersøkte meg ikke eller tok ikke noen prøver, men jeg fikk resept på en krem og stikkpiller mot hemoroider. Dette funket ikke og jeg dro tilbake til legen 24. februar. Da undersøkte hun endetarmen med fingeren, og sa jeg hadde hemoroider, så hun skulle sende meg videre til sykehuset for å fjerne dem. Har fått time 7.mai. Men nå i det siste har det kommet veldig mye mørkt blod, levert og klumpete blod, og jeg er litt nervøs for tarmkreft. Jeg har ikke noen andre symptomer enn at jeg er veldig sliten ofte, og har generelt mye mindre energi enn mange andre på min alder, men det har jeg vært i noen år nå. Hun har sjekket stoffskifte, vitaminmangel og jernmangel, men alt er som det skal. Jeg er forresten 20 år. Har jeg noe å uroe meg for? Burde jeg prøve å få time før? Har nå blød nesten hver dag siden 27, januar og det er like mye hver gang. Har også veldig varierende avføring. Takk for svar!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. april 2015, klokken 20:32

Alder ved diagnosetidspunkt

Rate per 100 000 personår

KvinnerMenn
0-45-910-1415-1920-2425-2930-3435-3940-4445-4950-5455-5960-6465-6970-7475-7980-8485+04080120160200240280320360400440
MennAlder ved diagnosetidspunkt: 45-49Rate per 100 000 personår: 13.5Kilde: Kreftregisteret.Som du ser av figuren er sannsynligheten nær 0 når det kommer til kreft i tarmen i din aldersgruppe. Uten magesmerter er kronisk inflammatorisk tarmsykdom (Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt) også usannsynlig. Skulle du ha magesmerter allikevel, bare glemt å nevne det, så kan dere utføre en hjemmetest for betennelse i avføringen. Den kalles Calprotectin, eller Fekaltest.


LES OGSÅ: Fekaltest/Calprotectin; avføringsprøve som viser betennelse og noen ganger kreft


Har du ikke arvelig disposisjon, dvs at du har fått beskjed av søsken eller forelder etter at det er oppdaget tarmkreft hos en av disse så er det ikke kreft vi skal fokusere på her overhodet. Blodet kan også bli mørkt ved blødninger langt ut mot åpningen dersom du ofte er forstoppet eller har treg avføring. Da rekker blodet å brytes ned, dvs bli mørkt. Ellers er det vanlig at blødning nært åpningen (f eks hemoroider) gir lyserødt blod, mens blødning lenger opp i tarmen gir mørkere blod fordi det tar tid for blodet å komme ut og i løpet av denne tiden brytes det ned og endrer farge.Ved forstoppelse tar det også tid for blodet å komme ut, slik at ved slike tilstander kan blodet også rekke å brytes ned før det kommer ut selv om blødningen er nært åpningen. Og motsatt er også tilfelle, ved diaré kan blodet komme ut lyst selv om blødningen stammer lenger oppe fra i systemet.


LES OGSÅ: Blod i avføringen


I de tilfellene vi oppdager kreft i tarmen sitter kreften så langt ute at ikke bare blir eventuell blødning nesten alltid friskt rød, men avføringen smalner også av og blir lang og tynn.


Det bildet du opplyser om er klassisk for hemoroider. Blødning som spruter utover innsiden av doskålen er hemoroider som sprekker. Blod som kommer med avføringen spruter ikke ut i skålen slik. Det er teknisk umulig. Blodet du har sett som er mørkt (om det da ikke er blæbær eller jerntilskudd etc) kan man få et bedre inntrykk av under sykehussjekken du skal til, men en Calprotectintest kan dere gjerne ta.


LES OGSÅ: Symptomene på tykktarmkreft avhenger av hvor i tarmen den sitter


Den slitenheten du har hatt i mange år skyldes nok ikke noen kreft. Da vile du ha fått svar på det for flere år siden da tretthet som skyldes kreft betyr at kreften har kommet et stykke på vei (trettheten skyldes da blant annet vekttap og lav blodprosent).


Stemmer det at du er forstoppet i den grad at du har fått hemoroider som 20 åring må du være så vennlig å vurdere noen endringer...


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon