Skyldes hjertebanken det høye stoffskiftet eller overgangsalderen?

Innsendt spørsmål

­Hei
Jeg er en kvinne på 47 som kom i overgangsalderen tidlig. Jeg begynte med hetetokter når jeg var 40 og tok da en blodprøve hos min gynekolog som viste at jeg hadde kommet i begynnelsen av overgangsalderen, men hadde fortsatt bra med østrogen. Merket ikke så mye til hetetokter de første årene, men de siste 3 årene har det vært skikkelig ille..! Mye hetetokter og hjertebank. Det er nå litt over et år siden jeg hadde mens, og lurer på hvor lenge kan dette vare?. Tør ikke begynne med plaster da jeg røyker. Fikk mitt første barn når jeg var 31 år og ca 1 år senere fikk jeg høyt stoffskifte noe legen trodde hadde med fødsel å gjøre. Gikk på neo mercazole i ca 1 år og ble frisk. Men fikk det tilbake når jeg var 43 år og gikk på neo mercazole i et halvt år til verdiene var fine igjen, men da gikk det toppen 2 måneder og tilbakeslag igjen, og samme igjen med halvt år på neo og verdier bra og sluttet. Så fikk jeg det igjen og har gått på neo i ca 2,5 år inntil jeg sluttet for ca 3 uker siden. Er nå livredd for å få tilbakeslag igjen, og legen sier at hvis jeg får det så burde jeg tenke på kanskje å operere! Jeg har altså Graves sykdom, men kan det være at det er hormoner og overgangsalderen som trigger dette? Jeg har også det siste halve året slitt med ekstrasystoler, det har vært så ille at jeg har hatt serie av dem, en gang så varte de i en halv time. Ble selvfølgelig redd. Kontaktet fastlegen som tok en EKG og den viste fin. Ble henvist til hjertespesialist og gikk med ekg måler i 2 døgn og det ble fanget opp ekstraslag noe jeg også merket så jeg noterte ned kl. slett når jeg fikk dem. Merker ekstrasalg ekstra godt da det smeller opp i halsen og jeg blir litt svimmel rett før det sterke slaget kommer, men så går svimmelheten raskt over. Ingen brystsmerter eller tung pust. Legen sa at ja du har ekstraslag, men det er ikke farlig! Han tok også ultralyd av hjertet mitt og det var fint sa han! Men er veldig urolig når jeg får disse ekstraslagene. Har dette hver dag, men ikke serier hver dag! For en liten stund siden så var jeg på jobb og plutselig begynte ekstraslagene å komme tett ca hvert 3 slag og det holdt på i ca 20 minutter, ble redd og gikk ut for å få litt luft og da ga de seg. Ringte hjertespesialisten og da spurte jeg om det var sves eller ves jeg hadde, han sa at jeg hadde ves. Jeg fortalte han hva som akkurat hadde skjedd og spurte han om dette er farlig og han sa: Nei ikke i ditt friske hjerte…. Kan jeg stole på det og hvordan vet han at jeg har et friskt hjerte? Hva kan sees på ultralyden? Og kan det være langtidsmedisinering av neo som gjør hjerte mitt urolig? Har jo aldri vært plaget av dette tidligere! Jeg har ikke høyt blodtrykk, og var på bootz apoteket i dag å målte mitt kolesterol som var 4,99. Skal jeg slo meg til ro med det hjertespesialisten sier eller syntes du jeg burde ta en ny sjekk? Prøvde også å ta sykkeltest når jeg var hos hjertespesialisten, men måtte gi meg for jeg ble så svimmel av trykket rundt armen!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 25. september 2014, klokken 13:07

Du kan stole på det den hjertespesialisten som har undersøkt deg sier.


Hva ser man på ultralyd av hjertet?Ultralyden avdekker hvorvidt hjertekamrene har normal størrelse og sammentrekning/fylning og trykket deri, hull i hjertet, fortykkede hjertevegger, hjerteklaffenes form og bevegelser, hjertesekksykdommer, om det er noe som hindrer utløpet av blodet, at blodet strømmer riktig, at det ikke er oppfylninger (svulster) i hjertet etc. Hadde de hatt et arbeids-EKG i tillegg ville utredningen være komplett, men siden du ikke har hatt symptomer under aktivitet og siden de i tillegg klarte å fange opp den aktuelle hjertebanken på langtids-EKG skulle det heller ikke være nødvendig med arbeidsbelastnings-EKG for å kalle hjertet ditt friskt. Og i friske hjerter er ekstraslag (VES/SVES) ufarlige.


LES OGSÅ:Hvilke av problemene dine kan gi hjertebank?  • Overgangsalder gir hjertebank.

  • Stress/bekymring/slitenhet gir hjertebank.

  • Stoffskifteproblemer gir hjertebank.


Så, ja, hvordan skal vi finne ut hva som bidrar mest her? Neo-Mercazole skal ikke gi hjertebank, i det minste ikke direkte, mens en for lav dose (demper ikke stoffskiftet nok) vil gi/bidra til hjertebank. Men nå har du jo sluttet med dette?


Røykere og de over 35 må ikke bruke østrogentilskudd


Det er ikke anbefalt å benytte østrogener om man er over 35 og røyker. Røyken kan dessuten gjøre at østrogeneffekten går tapt, så da er du like langt.


Hvordan brukes Neo-Mercazole?


Jeg vet ikke hva verdiene på stoffskiftet ditt er, men vanlig dose med Neo-Mercazole (du må ikke justere på egenhånd!) er 5-15 mg daglig att én gang daglig (dosen kan være atskillig høyere i starten, og da tatt som 2-3 doser daglig). Når man får stoffskiftet under kontroll med Neo-Mercazole så fortsetter man behandlingen i opptil halvannet til to års tid. Denne gangen strakk dere behandlingen ekstra godt, så dét skal ihvertfall ikke være årsaken til eventuelt oppbluss igjen. Da synes jeg det kan bli  riktig å vurdere operasjon eller strålebehandling i en eventuell neste omgang. I noen tilfeller gir man dog såkalt blokkerende behandling mot Graves, men det er dersom sykdomsforløpet er veldig svingende (dette er ikke det samme som oppbluss). I slike tilfeller øker man i så fall dosen på Neo-Mercazole så mye at din egenproduksjon av FT4 ("fritt T4, ditt eget "Levaxin"/stoffskiftehormon) undertrykkes fullstendig, men det betyr at du da må ta stoffskiftehormon (Levaxin/FT4) i tablettform i stedet. Men stoffskiftet blir i så fall stabilt (lettere å regulere). Det høres derimot ikke ut at det er dette du sliter med her.


LES OGSÅ: Høyt stoffskifte - Graves´ sykdom


Hvor lenge varer overgangsalderen?Menopause/overgangsalder ("østrogenutslukning") varer fra 2-10 år i gjennomsnitt. Det er vanskelig for meg å avgjøre hvorvidt symptomene skyldes menopausen, men skulle det være det så har du statistisk sett kort tid igjen før du blir bra av deg selv.


Når det gjelder hjertebanken kan dere vurdere å dempe denne med en betablokker, men hjertebanken er som nevnt ikke farlig og betablokker kan redusere din fysiske arbeidskapasitet. De har også andre potensielle bivirkninger, så det blir en avveining å ta. Det er som regel ikke noe i veien  for å gi det et forsøk.


LES OGSÅ: Betablokker. Denne hjertemedisinen passer ikke alle.


Sammendrag:


Du har flere sannsynlige forklaringer til din hjertebank. Østrogentilskudd er ikke et alternativ siden du røyker, men hvorfor ikke slutte å røyke? Det er svært sannsynlig at overgangsplager forklarer det meste av det her.  Neo-Mercazole forårsaker ikke dette. Det har du jo sluttet med. Om stoffskiftet forklarer dette skal det synes på blodprøver. SLik jeg oppfatter det er stoffskiftet nå normalt og at vi sitter igjen med to kandidater til symptomene: Overgangsalder og/eller stress/angst/bekymringer/slitenhet.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon