Skyldes potenssvikten sykdom? Lavt testosteron? Eller stress?

Innsendt spørsmål

­hei , jeg er en mann på 29 år snekker aktiv 8 timer om dagen på jobb og trener styrke ca 4 dager i uken . Jeg har tidvis det siste året hatt litt problemer med lyst og potens . Har gått igjennom et tungt samlivs brudd det siste året med 2 barn inne i bildet + ekstra problemer med hus og eiendeler+++ . Jeg har aldri vært syk på noen spesiel måte , aldri brukt dop eller anabole steroider . Jeg er vel for ung til å slite med sånt ? Jeg har slanket meg det siste året ca 15 kg . Ifølge forskjellige utregninger har jeg kommet frem til at jeg må innta 3500 kc om dagen for å vedlikeholde vekta mi . Jeg har lagt meg på 2500kc om dagen ca 1000kc i underskudd . Har aldri hatt problemer med potens eller lyst noen gang før dette året . Tror du kalori underskuddet kan stresse kroppen så det går ut over potens og lyst ? Leste et sted at vi er genetisk programmert til å ikke formere oss når det er dårlig med mat ? Jeg vil enda gå ned litt til så vil ikke gi meg helt enda men vurderer å legge meg på 3000kc om dagen for å ikke stresse kroppen så mye . Møtte ei gammel barndomsvenninne nå i helgen også ble jeg med hun hjem og vi hadde sex men junior funket ikke optimalt . Sist gang jeg hadde sex med ei annen dame for en stund siden funket den 100% . Men har lyst til å få et sex liv igjen snart så vil at det skal være stabilt . Det har gått litt i perioder plutselig funker det 100% nesten litt overkåt en periode føler så draget etter damer at jeg bare må få meg noe og penis står som bare det . Men så plutselig er det nesten helt borte å jeg kan bare være for meg selv uten at det plager meg . Kan det ha noe å gjøre med dietten min ? Jobb stress ? Prøver stresse minst mulig på jobb . Sover bra minimum 7 timer om natta . Er veldig aktiv . Må jeg roe ned får å få lyst å sånn tilbake ? Har også tatt blodprøve hos doktor for det meste ikke noe utenfor vanlige verdier . Har nok vært litt deprimert eller nedstemt en periode etter samlivsbrudd men føler det har gått over nå .

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 23. oktober 2017, klokken 22:56

Ja, dette er ikke annet enn svikt i lysten og prestasjonen. Det har ikke noe med dårlig sirkulasjon eller for lite testosteron å gjøre. Måler du testosteronet blir dere bare forvirret av svaret fordi det vil antakelig være lett redusert totaltestosteronet, men den frie delen vil være normal, det vi kaller fri testosteronindeks.


Jeg synes du skal gjøre en prioritering. Dersom du ønsker å gå ned mer i vekt så må du akseptere at det går på overskuddet løs og dermed også potensen. Dersom du ønsker å prioritere potensen må du akseptere å måtte gå litt opp i vekt igjen hvis du vil ha fart i sakene raskt, eller du må vente med potensfunksjonen igjen til kroppen har vennet seg til den nye vekten. Det kan ta en del dager, kanskje til og med uker. I tillegg må du la være å røre deg selv de siste dagene før et eventuelt samleie, om det er mulig å planlegge, for å bygge opp lysten mest mulig. Det kan være av viktighet at dette første møtet fungerer godt på grunn av at du jo nå tenker at det fungere. Slike tanker omkring prestasjon kan jo ene og alene være nok til at det blir vanskelig, og nettopp på den måten du beskriver; han reiser seg, men står ikke i stram nok givakt og heller ikke lenge nok.


Forsøk også å unngå pornografisk stimulering. Det kan medføre, sammen med onani, at du venner deg til for sterke stimuli for å klare å opprettholde lyst og ereksjon. Så pin deg litt de siste 3-5 dagene før et mulig forestående samleie.


Utover dette må du forsøkeom mulig å få kontroll over stress på jobb, bli enig om fordelinger og forsøke å oppnå et godt forhold med din eks for barna sin del i det minste. Hvis ikke slår alt dette tilbake på deg.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon