Skyldes symptomene allergi, migrene eller magebetennelse?

Innsendt spørsmål

Hei! Mann,45,180cm,90kg,liten kulemage-ikke overvekt.-glad i søtmat/godteri men spiser variert/fisk/grønnsaker,men holder meg unna melk-blir uggen/uvel.Men spiser mye ost/vanlig brødmat/youghurt. Ingen matallergi påvist/bare støv/noe dyre-. I de siste årene dukker d opp til ujevne tider smerter i øynene-overkant av, med stigende kvalme og feberaktig form-ikke høy feber, men frost og ønske om stillhet og mørke(!). Oftest har dette gått over når jeg får kasta opp, og da er d som bryteren har slått seg på'helt frisk'(!), men i d siste drar d i langdrag, da jeg ikke får kasta opp. Blir da kvalm/uvel og nedfor uten å forstå bæra. Har ingen stor sykehistorie, bare mye øre/nese/hals-betennelser fra fem til 25. Fikk en del penicillin da, men skulle ikke ha apocillin. Brokk og tidl nyrestein ikke av interesse her. Aldrirøyka eller drukket alkohol(kanskje burde starta? :-) ) Har ellers konstant infeksjon/irritasjon i nese/hals, da en får opp brunt materiale hver morgen, men ikke så farlig det-tror d kan være at en bor i for tette hus,var ikke sånn da jeg bodde i et gammelt. For d overnevnte hovedspørsmålet, mistenker jeg matallergi, nærmere bestemt 'gummi/E-stoff-godteri', men mener å ha spist alt innimellom uten å merke noe. Sjokolade har jeg nesten slutta med. Jobber utendørs på sjøen, og er ellers i god arbeidsform(dvs kan jobbe mye/lenge, men har dårlig kondis)
Mvh Stort Spørsmålstegn

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 25. juni 2013, klokken 15:39

Utredning av uklare problemstillinger bør starte med en helsesjekk


Slik jeg oppfatter deg lurer du på om symptomene du oppgir kan ha med allergi å gjøre, eventuelt noe annet? Det blir vanskelig for meg å si, men jeg kan komme med et forslag til hvordan du kan gå grem for å bli noe klokere på dete. Som så ofte ellers er det fornuftig å starte med en generell helsesjekk hvor dere går gjennom din og din families sykehistorie. deretter hvilke symptomer du har idag, når de startet, hvordan de har utviklet seg og hva som eventuelt gjør symptomene bedre eller verre.


LES OGSÅ: Hvor ofte bør jeg ta helsesjekk og hva bør sjekkes?


Deretter pleier legen å ta et blodtrykk, klemme litt på magen, se etter hevelser, kanskje måle øyetrykk, lytte over hjerte, halskar og lunger og avslutte med noen blodprøver. Underveis endrer man kurs alt etter hva som måtte dukke opp underveis.


Kan det være migrene?


Mistenkes for eksempel migrene vil legen spørre om hva du tror utløser den, hva som hjelper, om du har syns-, tale- eller følelsesforstyrrelser i forkant av hodepinen (evt smerten over øynene) og om du i tillegg er kvalm, er lyssky eller har måttet være borte fra jobb pga plagene. En migrene varer typisk 4-72 timer. Man må ikke ha såkalt aura (syns-, tale,- følelsesforstyrrelser) i forkant. Det er alltid lurt å føre en dagbok for når plagen starter, hva du må gjøre for å lindre den, hvor lenge det varer etc. legen din gir deg i så fall en hodepinedagbok. Migrene finnes det god behandling for, både forebyggende- og anfallsmedisin.


LES OGSÅ: Hvordan kan jeg vite om hodepinen er alvorlig?


Kan det ha med sure oppstøt eller magesår å gjøre?


For å gå løs på andre ledetråder i sykehistorien din kan det være aktuelt å kikke nærmere på kvalmen og oppkastet. Men du nevner ikke magesmerter. Det kan kanskje være en idé å forsøke syrenøytraliserende uansett? Hvis effekt kan det være du har magesår eller magebetennelse og bør testes for magesårbakterien (blodprøve). Annen vanlig grunn til betennelse eller sår i magen er bruk av betennelsesdempende medisin som ibux og voltaren etc.


LES OGSÅ: Er det magesår jeg har?


Hvordan går man frem for å finne ut om det kan være allergi?


Så var det over til allergien. Beste måten å teste dette på, siden du ikke har hatt alvorlige reaksjoner, er å først kutte ut det mistenkte allergenet (det som gir allergiske symptomer) i nok dager, dvs så mange dager at du er sikker på at du ville ha fått en allergisk reakson i løpet av denne tiden. Blir du bedre av dette er halve jobben gjort. Resten av jobben består i å se om du blir verre når du starter å ta allergenet igjen. Blir du det så har du bekreftet allergien. Allergiblodprøver er mest nyttige for å se hva du ikke er allergisk mot så du slipper å kutte ut og reintrodusere allergener det ikke slår ut på i blodprøven. Slår det ikke ut så kan du være svært sikker på at det ikke er det som har skylden. Slår det derimot ut i blodprøven betyr det at det det slår ut på kan være den skyldige, men det finner du ikke ut av med sikkerhet før du har kuttet ut og reintrodusert som nevnt. Derfor blir ofte blodprøven ikke det som er mest viktig, annet enn for å utelukke forskjellige ting.


LES OGSÅ: Hva er allergi og hvordan utredes det?


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon