Skyldes symptomene matvareallergi eller matvareintoleranse?

Innsendt spørsmål

­Kroppen min reagerer med sviende,kløende utslett på et avlangt område tilsvarende 10-20cm.
Utslettet/-ene kommer på hake, under og overarmer, skuldre, rygg, ytre legg, lår, og spesielt mye både på siden av og midt på rompa. Noen ganger kun et sted andre ganger flere steder samtidig eller de beveger seg.
Eks. fra rygg,til armer,til rompe,til lår.
Utslettene kommer fra 5-20min etter inntak av : alle korn sorter, inkl. hvetestivelse , all type brus, all type godteri inkl.potetgull, alle meieriprodukter inkl. mat med melk i, alle typer alkohol, banan, peanøtter.
De varer fra 5-15min.

Andre reaksjoner/ symptomer er trøtthet (noen ganger akutt) oppblåst mage, mageknipe, både løs og treg mage, kvalme,nedstemthet .
De første klø-reaksjonen kom for 1.5år siden, dengang var det kun reaksjon av hvete som kom på lårene De siste 6 mnd har utslettene kommet flere steder på kroppen og de siste 2mnd har utslettene kommet raskere tilsyne (2-5min etter matinntak) og utslettene har utviklet seg til å omfatte langt flere produkter denne sommeren.

Jeg har holdt opp med å spise alt overnevnt de siste to uker og kroppen har reagert positivt,dvs ingen av de overnevnte reaksjoner.
Hver dag er nye prøvelser av matvarer for å se/kjenne reaksjoner og elimenere/godkjenne produkter. Laktosefrie produkter kan spises uten reaksjon.
Har vært hos lege og tatt melkesukker og cøliaki test men de var negative.

Er dette hveteallergi eller intoleranse? melkeintoleranse?
intoleranse for tilsetningsstoffer?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. august 2013, klokken 19:33

Hva menes med matvareintoleranse?


Matvareintoleranse betyr at man ikke har enzymene til å bryte ned det man spiser eller drikker. Maten blir liggende uoppkløyvd/uspaltet i tarmen som gir mer næring til bakteriene lenger nede og derfor økt gassdannelse og diaré. Symptomene kommer ikke med én gang som ved matvareallergi og symptomene blir verre destomer man inntar. Man kan ta en blodprøve for å se om man er intolerant, dvs mangler enzymet. Laktoseintoleranse er et eksempel som kan påvises på blodprøve. Cøliaki kalles dessverre glutenintoleranse, men skyldes ikke enzymmangel, men immunreaksjon mot gluten. Siden det ikke er IgE-antistoffer som angriper glutenet så er det ikke en typisk allergireaksjon heller, så det er vanskelig å plassere cøliakien under både intoleransene og allergiene. De har landet med å plassere den under intoleransene, men kan også klassifiseres under matvareallergiene som en ikke IgE-mediert matvareallergi. For å komplisere det hele litt kan man også få IgE-mediert allergi mot gluten, altså en helt vanlig matvareallergisk reaksjon på gluten, og da vil det slå ut på allergiprøve akkurat som andre ting man er allergisk mot(les under). Ikke IgE-mediert allergi kan også oppdages på blodprøve (IgA-antistoffer mot gluten).


LES OGSÅ: Jeg tåler ikke hvetemel, men de sier jeg ikke har cøliaki?


Hva menes med matvareallergi?


Ved allergi mot en matvare eller innholdet i den så oppstår reaksjonen mye raskere og reaksjonen kan bli systemisk, dvs ikke bare symptomer fra tarm/avføring, men fra hud, pust og luftveier, i større eller mindre grad. Dette er fordi reaksjonen skyldes at immunsystemet ditt oppfatter noe i maten som fremmed og angriper det akkurat som immunsystemet angriper pollenet som kommer inn i luftveiene til en pollenallergiker. Matvareallergi kan oppdages på blodprøve. Man leter da etter IgE-antistoffer mot komponenter i maten, eller man kan ta prikktest i huden og sprøyte en løsning av det man ønsker å teste under huden din for å se om det blir unormal hevelse på stedet.


I tillegg til dette har du en gruppe som helt klart reagerer på f eks gluten, men som ikke slår ut på hverken IgA- antistoffer eller IgE-antistoffer mot glutenet. Dvs de har hverken IgE-mediert matvareallergi eller Ikke IgE-mediert glutenintoleranse. Noen mener at disse individene kan ha et forstadium til Cøliaki, at må følges med cøliakiprøver og skal unngå gluten. Hva angår glutenbiten av ditt problem tror jeg vi skal plassere deg i denne gruppen. Sykehistorien din later også til å vekke mistanke omkring allergi og jeg anbefaler deg derfor til å oppsøke en hudlege eller allergolog for prikktesting for å finne ut nøyaktig hvilke stoffer du er allergisk mot. Symptomene du opplyser vekker nemlig sterk mistanke om en allergi. Du kan faktisk forsøke med antihistaminer noen dager og se om du tåler bedre å innta disse matvarene da, men du må slutte med antihistaminene (allergimedisinen, f eks aerius, zyrtec etc) i god tid før en eventuell prikktesting.


Spørsmålene dine er gode. Dette minner mest om allergi og jeg anbefaler deg derfor å be om en henvisning videre. På forhånd kan du eksperimentere med allergimedisin. Husk å søke om Grunnstønad (økonomisk tilskudd fra NAV) dersom du får påvist allergi og får et fordyret kosthold som følge av dette. Begynn derfor allerede nå å ta vare på dine kvitteringer.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon