Skyldes symptomene mine lavt stoffskifte?

Innsendt spørsmål

­­Hei.

Da jeg ble født fikk jeg påvist hypotyreose og fikk medisin og var jevnlig på kontroll frem til jeg var 6 år. Da var verdiene fine og jeg har ikke gått på medisin etter dette. Kan også nevne at min mor har vært operert for struma 2-3 ganger. Tror det var både før jeg ble født og siste gang når jeg var 5-6år.

Jeg er nå 25år og har i mange år slitt med ulike ting. Fra ungdomsalder har jeg hatt flere besvimelsesepisoder og vært mye svimmel og hatt episoder hvor det svarter men jeg ikke besvimer helt.
De siste 5-6 årene har jeg slitt mye med depresjon, angst, økt søvnbehov og migrene. Gikk en periode på antidepressiva og var hos psykolog (3 år siden). Fikk der diagnosen engstelig personlighetsforstyrrelse. For ett år siden fikk jeg medisiner for migrenen. Andre ting som kan nevnes er lavt blodtrykk, har ofte problemer med forstoppelse, synet mitt har blitt dårligere, lyssky, såre/vonde øyne, går lett opp i vekt, humørsvingninger, mye sliten....
Går på ppiller og har jevnlig menstruasjon. Tiden hvor jeg ikke gikk på ppiller hadde jeg sterke kramper og mye blødning.

For tiden er jeg student og jobber deltid på butikk. Jobben går greit da det ikke er så ofte. Studiet er samlingsbasert og jeg er derfor mye hjemme. Dagene hvor det er undervisning ender som regel alltid med migrene og kvelden må tilbringes på sofaen. Har nettopp hatt en uke med hjemmeeksamen som har vært ekstremt tung, men har kommet meg gjennom og fikk levert. Jeg syns det er vanskelig å være konsentrert lenge om gangen og tror det, i tillegg til sterkt lys, er grunnen til at jeg blir dårlig etter dager på skolen. Når jeg er hjemme kan jeg ta pauser i lesingen og har gjerne lite belysning.

Er vel ett år siden jeg var hos fastlegen sist (for migrenen). Da ble det tatt blodprøver og jeg nevte dette med hypotyreose, da jeg hadde lest litt om det og synes jeg hadde mange symptomer på det. Hørte ikke noe mer om det og regnet da med at alt var i orden.
For noen dager siden kom jeg over en video på youtube hvor en kvinne på min alder hadde fått påvist hypotyreose etter å ha vært hos spesialist. Flere andre leger hadde tatt prøver av henne men ikke funnet noe. Etter å lest mer på nett, så har jeg fått forståelsen av at mange går lang tid uten å få diagnosen (eller at det er noen typer som vanskeligere lar seg diagnostisere?).

Det er flere symptomer på hypotyreose som jeg ikke har, og  fastlegen  ville sikkert ha sett det dersom det er det jeg har. Men magefølelsen sier at det kanskje er noe der allikevel. På en måte håper jeg at det er det jeg har. Det hadde gitt meg en grunn for hvorfor jeg har det som jeg har det. Og det ville gitt håp om at jeg kan få det bedre i fremtiden. Denne høsten har vært vanskelig for meg.

Tenker du at det er noe å undersøke mer? Hvilke prøver burde jeg i såfall spørre om å ta? Bør jeg heller oppsøke spesialist?

Takk.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 18. november 2018, klokken 15:45

Forstyrret stoffskifte er enkelt å diagnostisere pga blodprøver. Det kan derimot være at det ikke ble tatt alt av nødvendige stoffskifteprøver. En blodprøve som kalles ATPO kan vise, om den er forhøyet, at du kan stå i fare for å utvikle lavt stoffskifte i fremtiden. ATPO står for anti-TPO eller anti-thyreo peroksidase og er et antistoff som angriper skjoldbruskkjertelen vår. Et uttrykk for autoimmun sykdom med andre ord. Dersom denne var høy, men ikke ble målt, kan det godt være at alle de andre stoffskifteprøvene var normale og at denne utviklingen mot lavt stoffskifte gikk under radaren den gangen. ATPO medfører altså gradvis ødeleggelse av kjertelen, og et høyt stoffskifte i ødeleggelsesperioden (fordi ødeleggelsene fører til at det lekker ut stoffskiftehormoner), men deretter blir stoffskiftet lavt og man trenger Levaxin (stoffskiftehormoner i tablettform). Dere kan derfor ta nye blodprøver nå og kontrollere. En del av plagene du beskriver kan godt skyldes lavt stoffskifte, men det er og muligheter for at man må lete flere steder. Kanskje kan migrenen optimaliseres bedre også, men det er så enkelt å ta blodprøve for stoffskiftet at det bør tas først. Når lavt stoffskifte er utviklet er det nok å ta de vanlige stoffskifteprøvene, dvs FT4 og TSH. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon