Småbarnsmor med angst og hjertebank

Innsendt spørsmål

­Det første først.
Er en 33 år gammel kvinne.
Har angst, bruker ingen medisiner.
Nettopp fått mitt 2 barn på 2 år (juni 18,desember 19). Har et stressende liv for tiden, i tillegg en svigermor som er i siste stadie av kreft. Er mye bæring på barn.ammer.
Føler meg ofte sliten, får sikkert i meg for lite mat i forhold til hva jeg trenger også.Gått ned ca15 kg siden fødsel.

Vell, en dag fikk jeg en ekkel følelse av pulsering under/bak venstre pupp, klarte ikke helt å kjenne hvor. Men i allefall i det området. Varte 1,5 døgn. Med litt pause mellom av og til. Kunn pulseringsfølelse(det beste jeg kan beskrive det som). Ingen smerter eller tung pust eller noe. Skal sies jeg fikk skikkelig adrenalin og hadde det ca hele den tiden og et par dager etter for at jeg var redd for hjertet. Kunne sikkert ha vært hjerteslag, vet ikke hvordan det kjennes når de er unormal eller hvor de kjennes. Denne følelsen ble hvertfall værre/framprovosert av feks baby lå oppå området, noen bevegelser og å sitte framoverbøyd. Kjente det utenom også, men ekstra da.

Var på legevakten samme kveld det begynte.begynte i 17 tiden,jeg var der i 23 tiden. Hadde det jo selfølgelig ikke akkurat da jeg var der. Som jo er typisk.
Ekg,blodtrykk,puls og lytting på hjertet var uansett normalt sa han.
Han sa det kanskje kunne være muskelsammentrekninger.
Klarte ikke å ikke vite så 2 dager etter for jeg til fastlegen min. Hun sa det helt klart var hjertet (uten å undersøke) og at det sikkert kom av lavt jern. Vell tok prøver av b12,jern,stoffskiftet alt var normalt.Så hva er det da?

Så nå er jeg redd for det meste. Kaffe, usunn mat, bevege meg for mye/for lite.være for mye alene. OM det er hjertet, og jeg plutserlig får hjertestans feks.
Har ikke hatt noe sånt etter det ga seg.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 12. mars 2020, klokken 23:34

Hei.


Takk for spørsmål.


Symptomene som du beskriver passer best med det som er bredt kjent som "hjertebank". Det tilsvarer enten kraftigere, eller raskere hjerteslag, eller begge deler, forårsaket oftest av det som du selv nevner så akkurat - "skal sies jeg fikk skikkelig adrenalin".


Hjertebank er veldig hyppig opplevd av personer som lever under stress, tidspress og, ikke minst, lite søvn og lite mat. Jeg går fra at alt dette finnes nok av i livet av et småbarnsmor, som opplever i tillegg andre stressende faktorer - i ditt tilfelle, alvorlig sykdom i nær familie. Angst gir veldig ofte hjertebank og alene kan være årsak til det.


Både angst og stress fører til høy adrenalin tilstrømming i sirkulasjon, med hyppigst uttrykk i form av hjertabank. Begge tilstandene, samt søvnløshet og dårlig ernæring, er årsaker til tretthet i tillegg.


Når du nevner framoverbøyd kroppsstilling og situasjoner der barnet lener seg mot brystet ditt, er begge disse tilfeller da hjertet kommer nærmest brystveggen og en har det mye lettere å kjenne på hjerteslag. Det er absolutt normalt.


Prøvesvarene som du nevner å ha kommet normale, utelukker de hyppigste organiske årsaker til hjertebank.


En eventuell hjerterytmeforstyrrelse kan påvises ved EKG. Denne har også vært normal, skriver du. Hjerteinfarkt eller andre alvorlige hjertelidelser gir aldri hjertebank som alene symptom.


Løsninger for å bedre mestringsevne i en hektisk, belastet hverdag, med tilstrekkelig med søvn, mat og drikke, lit tidd inn i mellom for å drive med aktiviteter som du trives med, hadde vært god tiltak for å forsøke å redusere / stanse symptomene. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon