Smalnet avføring. Endetarmskreft?

Innsendt spørsmål

Har stort sett levd et liv med veldig lite plager, men har i de siste 3 månedene hatt veldig mye problemer og jeg har stor mistanke om at plagene henger sammen.­

Jeg har i ca 3 måneder hatt plager i korsrygg ned mot bekken. Det kom pluttselig en morgen da jeg våknet. Har siden den gang hatt 6 timer hos kiropraktor hvor han har knekt en gang på hver side av korsrygg i tillegg til bruk av nåler. Det har hjulpet dagen etter, men smertene kommer alltid tilbake igjen. Smertene var på venstre side i 2 mnd, men har nå gått over til høyre. Det er alltid verst på morgenen og går seg til utover dagen, men har ikke mulighet til å løpe og smertenivå varierer veldig. mosjon og minst mulig sitting senker plagene. Har hatt MR (M/LS-columna/IS ledd og får svar av lege til uken. Har i tillegg tatt blodprøve og urinprøve som jeg får svar på til uken.

Jeg har også i helt samme tidsperiode hatt forstoppelse. Det startet med 4-5 dager uten at jeg klarte å få ut avføring og måtte da benytte meg av dulcolax piller. Jeg fikk så ut avføring. Så gikk det nye 3-4 dager og måtte ta en ny runde med dulcolax og fikk da resultat dagen etter. Slik har det holdt på nå i snart 3 måneder. Jeg har ofte hatt opptil 10 dobesøk om dagen (spessielt de dagene jeg ikke har tatt dulcolax), men også samme dag og/eller dagen etter. De få gangene jeg har fått ut avføring uten bruk av dulcolax har det vært noen få bittesmå "knotter" eller små syltynne marklignende ekskrementer. Jeg har samtlige av disse gangene sett slim (tynt og hvitaktig) på dopapiret og noen ganger i doskolen. de gangene jeg har tatt dulcolax har avføring enten vært i form av veldig løs avføring (ikke helt diare) eller veldig smal avføring på størrelse med en lillefinger.
Har den siste uken lagt om kosthold (var meget lite fiber før) til et fiberrikt kosthold. Har spist mye linfrø, frukt i tillegg til å ha tatt fiber i pulverform (kostilskudd) og drukket duphalac.Dette har gitt resultater i form av avføring (lillefinger størrelse), men har fortsatt mye dobesøk med lite til ingen avføring og slim. Har den siste uken ikke brukt dulcolax. Håper på å få normal tarmfunksjon igjen og håper at langvarig bruk av dulcolax (hver 4-dag ca) var grunnen til at forstoppelsen ikke gikk over og at tarmen hadde vent seg til dulcolax. Jeg har ikke for vane å se på avføring, men jeg er ganske sikker på at jeg har hatt tykkere avføring tidligere og kun en gang disse 3 månedene (forrige uke uten dulcolax) har avføring vært tykkere enn en lillefinger. Da hadde jeg ca dobbel størrelse. Lege har sjekket prostata. og det virket helt normalt.
Jeg har hatt veldig mye luft i magen den siste tiden og det har da føltes som om jeg har måtte gå på do, men har da som nevnt tidligere ikke klart å få ut noe særlig.
Jeg har tidligere stort sett hatt avføring 2-3 ganger daglig og kun hatt tendenser til forstoppelse hvis har har vært på reise eller feks hytteturer. Er en person som fort kan bli litt småstresset hvis jeg ikke har vært på do på flere dager.

Har også i samme tidsrom hatt en stikkefølelse/kile i anus(kjennes ut som endetarm) og i penis. Det kan skje flere ganger om dagen eller annenhver dag. Det varer i kun et sekund og er ikke veldig vondt.
Har ingen synlig blod i avføring og har ikke hatt magesmerter. Har dog flere av av symptomene til tarmkreft og er derfor bekymret.

De to første månedene hadde jeg også en veldig stor trang til å tisse. Det var ikke slik at jeg måtte på do, men det føltes som jeg måtte det og det var da kun da jeg var sittende. Urinering ville lette på plagene i 5-10 minutter og så kom det tilbake. Dette varte ofte i 2-4 dager og så hadde jeg noen dager med opphold og så kom det tilbake igjen. Den siste måneden har dette problemet forsvunnet.

Jeg har stor tiltro til min lege (veldig dyktig og profesjonell) men da jeg føler dette er såppass viktig så ønsker jeg å få en "second opinion". Og jeg har nå hatt muligheten til å skrive ned alt i motsetning til at jeg muligens har utelatt ting for min lege. (uten hensikt)

Min frykt er jo at dette er er tarmkreft da jeg har mange av symptomene.
Men jeg håper og tror at det ikke er tilfelle.
endring i avføringsmønster, slim i avføring, ufullstendig tømming (dulcolax skal tømme tarmen, men for meg kommer avføring i 3-4 runder etter bruk, mye luft i tarmen og smal avføring. Har i tillegg spist rødt kjøtt nesten daglig hele livet.
Jeg har ikke synlig blod i avføring, magesmerter eller vekktap. Jeg har nok hatt mye stress denne perioden pga plagene jeg har hatt, men er ellers ikke en veldig stresset person.

Mine spørsmål er da som følger:

- Kan forstoppelsen komme som en følge av ryggplagene? Eventuelt at det har blitt forverret av psyken, i frykt for alvorlig sykdom.
- En svulst kan gjøre avføring smal, men ville det ikke da være sannsynelig at avføringen jeg hadde i forrige uke (dobbel størrelse) da også ville blitt smal?
-Utifra de symptomene jeg har, ville du anbefalt koloskopi på dette tidspunkt?
(har hørt det er veldig vondt) og tarmkreft i min alder er veldig lite trolig. Har heller ingen tilfeller av tarmkreft i familien.
- Tror du det er mulig at stikkeplagene i anus og penis kan være psykisk? eller at også dette kan komme av ryggplagene? Jeg har 100% sikkert ingen kjønnsykdom, heller ingen hemorider.

Jeg skal selvfølgelig høre på min lege og ønsker kun din mening og syn på dette.
Ditt svar kan kanskje være behjelpelig med tanke på mitt neste legebesøk. Setter pris på all tilbakemelding :) Beklager at dette ble veldig langt.


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. juni 2017, klokken 08:51

- Kan forstoppelsen komme som en følge av ryggplagene? Eventuelt at det har blitt forverret av psyken, i frykt for alvorlig sykdom.

SVAR: Ja, det kan jerne gjøre det, og spesielt dersom de to plagene debuerte samtidig. Allikevel kan jo du da si at dersom begge plagene skyldtes kreft så ville de jo også debutert samtidig, men da ville ikke kiropraktikken ha hjulpet noe som helst. Dessuten, kreft som former avføringen sitter helt utterst i endetarmen. Det er rett før endetarmen vføringen får sin form, nå den lagres og det trekkes vann ut av den. Det er derfor kun de som har kreft i endetarmen som får formet avførngen blyanttynn, men da må kreften ha kommet langt og det er rett og slett ikke mulig å ikke oppdage den ved en endetarmsundersøkelse. Slim og også blod er normale tegn ved forstoppelse, samt mageplager og luftplager, selvsagt, og ikke minst knollete avføring og også vekslende med løs avføring da den løse, ferske avføringen som stadig fyllles på fra toppen er løs og lurer seg forbi selv de verste forstoppelsespluggene.

- En svulst kan gjøre avføring smal, men ville det ikke da være sannsynelig at avføringen jeg hadde i forrige uke (dobbel størrelse) da også ville blitt smal?

SVAR: Jo, det er lite sannsynlig at enkelte av avføringene ville fått en økt størrelse da kreften ikke varierer i størrelse.

-Utifra de symptomene jeg har, ville du anbefalt koloskopi på dette tidspunkt?

(har hørt det er veldig vondt) og tarmkreft i min alder er veldig lite trolig. Har heller ingen tilfeller av tarmkreft i familien.

Svar: Nei, det ville jeg ikke. Og ikke minst, selv om man ikke skal gi seg helt hen til statistikken, men sannsynligheten for denne kreftformen i din aldersgruppe er uhyre liten!


Analkreft

- Tror du det er mulig at stikkeplagene i anus og penis kan være psykisk? eller at også dette kan komme av ryggplagene? Jeg har 100% sikkert ingen kjønnsykdom, heller ingen hemorider.

Svar: Nei, ikke nødvendigvis. Slike plager kan jo oppstå hvor som helst i kroppen. Men det er klart det er sannsynlig at ryggen og ikke minst forstoppelse har noe med dette å gjøre. At alt henger sammen er jo absolutt sannsynlig. Det mest sannsynlige, eventuelt at ryggplagene og forstoppelse opptrer tilfeldigvis samtidig. Stikningene kan elelr ikke kan ha med saken å gjøre, men er uansett ikke alvorlig, og den viktigste konklusjonen her er nok at du ikke skal behøve å måtte uroe deg for kreft oppi dette. Da kan man i så fall snakke om psykiske årsaker til diffuse plager og også årsak til forstoppelse etc. Bekymringer gir en del plager. Håper du klarer å ikke bekymre deg for mye fremoer og at legetimen din gir deg den endelige roen, når du får svar på prøver etc og en betryggende og oppsummerende samtale omkring det hele.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon