Smerte/ømhet under høyre costalbue med utstråling i rygg. Hva kan dette være?

Innsendt spørsmål

­Hei
Jeg har en tid nå vært plaget med litt smerter i det jeg tror er høyre kvadrant.
Smertene sitter et sted i nærheten av nederste ribbensbue på høyre side, men kanskje litt ut på siden. Den kjennes også i ryggen på ca samme sted/høyde, men noen ganger sitter ryggsmerten litt høyere opp enn det jeg føler i magen. Jeg tror ikke dette er flankesmerter da smertene ikke sitter helt i siden. Jeg opplevde disse smertene i midten av mars første gang. Da var de ganske vonde i 1.5 dag (sov godt på natten), men hadde eggløsning samtidig så smertene ble derfor forsterket og litt blandet. De smertene forsvant etter 1.5 døgn og har ikke kommet tilbake før nå. Samme område, men litt annen karakter. Nå har jeg hatt de i ca 1-2 uker og det veksler fra nesten ikke merkbart til ubehagelig. Dette er altså mer plagsomt enn ordentlig smertefullt. Mer ubehagelig slik at jeg tenker mye på det. Smertene varierer mellom stikkende, skarpe eller verkende og kan utløses også av bevegelse. Når jeg skal strekke meg etter en god natts søvn og strekker meg med tyngden på venstre side, så kjenner jeg godt det i ryggen. Holder jeg hendene i siden og lener meg bakover så kjenner jeg det også i ryggen på samme sted. Jeg har tenkt at dette kan være muskulært, men synes det ikke virker sånn når jeg også kan merke dette sittende eller liggende i ro. Jeg har sittet 2 måneder ved spisebordet for å jobbe med bacheloroppgave og sitter muligens i en ugrei stilling. Dette kan jeg skjønne på rygg, men synes det er rart at mageubehaget har noe med sittestilling å gjøre. Jeg har prøvd å kjenne etter oppfylninger eller hevelser, men finner ikke noe, men har noen ganger forverret smerten dersom jeg har klemt hardt innover i området. Jeg er klar over at nyre og lever kan ligge i dette området. Har prøvd å banke på ryggen ved nederste ribben for å se om det provoserer frem nyresmerte. Kan da, kun noen ganger, merke det litt i mageområdet, men ikke bak. Jeg har litt helseangst og blir småbekymret når dette ikke ser ut til å gi seg selv om det har vedvart forholdsvis kort tid. Smerten har ikke eskog blitt verre, men holder seg på et lavt og stabilt nivå når det er snakk om smertenivå. Noen ganger kan jeg våkne og kjenne det når jeg stå opp for så å ha det i mange timer og så kan det forsvinne plutselig. Smertene kommer ikke i kramper eller «tak», men bare er der på en måte. På 17-mai drakk jeg alkohol og da forsvant også ubehaget. Tror det kan ha noe med at jeg ikke fokuserte på det med alkohol i kroppen. Jeg har ikke registrert at ubehaget utløses av måltider eller at jeg er sulten. Ubehaget påvirkes ikke av mat eller annet inntak.
Uansett, smerten befinner seg til høyre rygg/mage og kjennes noen ganger bare i magen, noen ganger bare i ryggen og noen ganger på begge sider samtidig. Jeg har ikke feber, ikke vektnedgang (som jeg vet om), jeg har både normal avføring og urinavgang. Jeg trener som normalt. Tror derfor ikke at jeg har noen tilleggssymptomer. Som sagt, så har jeg litt helseangst og tanken på skumle ting som aneurisme (utposning på blodårer) i lever, mage eller lignende, har streifet meg. Hva tenker du dette kan være? Er det noe som bør sjekkes rimelig raskt eller kan jeg avvente å se?
Kvinne, 36 år.

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 19. mai 2020, klokken 22:21

Hei.

Jeg begynner med å si at det er veldig lite sannsynlig at dine plager er forårsaket av en alvorlig sykdom. Det at du ikke har andre symptomer (som f. eks. feber, oppkast, kolikksmerter som varer mer enn et døgn, synlig vektnedgang) det at både avføring og vannlatning er normale, det at når du ikke har tenkt/fokusert på smerten ble den borte gjør at jeg ikke mistenker en alvorlig sykdom.

 

Du nevner at du har tenkt på skumle ting som aneurisme. Aneurismer kan oppstå enten på pulsårene til hjernen eller på aorta.  Aortaaneurisme er en lokalisert utvidelse av aorta, hyppigst i abdominal område og vanligvis hos pasienter over 50 år, hyppigst hos menn, og den skyldes en svekkelse av blodårveggen. Røyking, høyt blodtrykk, hjertesykdom, alder, spiller en viktig role som disponerende faktorer. Aneurismer gir oftest ingen symptomer før ruptur oppstår. Rumpert aortaaneurisme gir plutselig kraftige og dypliggende smerter i rygg eller abdomen, gjerne ledsaget av kvalme/oppkast. Med bakgrunn i dette og i det du forteller kan jeg fastslå at det ikke er aneursime som er årsaken til plagene dine.Smerter/ubehag i det området du beskriver kan forekomme ved en rekke sykdomer: nyre- og ureterstein, plager fra galleganger, lever, andre lidelser i mage/-tarmkanalen (som f. eks. irritabel tarm), bryst, noen gynekologiske sykdommer, ovulasjonssmerter, muskulatur og rygg (muskel og skjelettsmerter fra thorakal nivå - Th.10-12 kan gi utstråling abdomen eller flanker, som følger dermatomutbredningen).

Gallesteinsykdom f. eks. kan gi anfall med smerter i øvre høyre kvadrant av abdomen, eventuelt med utstråling til rygg eller høyre skuder, men smertene er ofte ledsaget av kvalme, brekningen, bevegelsestrang. Smertene opptrer hyppigst om natten og de kommer ofte etter måltid. Ut fra det du forteller, er det lite sannsynlig at det er det som plager deg. Nyre- og ureterstein gir heler ikke symptomer som tilsvarer det du beskriver.  

Uten å undersøke deg kan jeg ikke være 100% sikkert, men måten du beskriver dine symptomer på gjør at jeg mistenker at ryggen kan være den som har utløst smerten/ubehaget. Noen enkle tiltak som å unngå feilstilling og være aktiv (å gå turer er anbefalte på det sterkeste ved ryggplager) vil ha en positiv effekt. I tillegg anbefaler jeg at du prøver å ungå å tenke/føkusere på den ubehaget/smerten siden denne kan forsterke symptomene.  

Hvis disse tiltak ikke gjør en forskjell, bør du kontakte legen din for å komme i gang med undersøkelse, både klinisk og blodprøver (urinprøver, CRP, kreatinin, leverprøver, osv.) og eventuelt andre prøver (f. eks. ultralyd av abdomen) hvis legen din vurderer disse som nødvendige etter klinisk undersøkelse.

Håper du fikk svar til spørsmålene dine.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon