Smertefull avføring - analfissur?

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg sliter til og fra med avføringen. Den har som regel normal konsistens (av og til litt hard) men jeg har smerter og av og til blod på papiret. Smertene føles ut som kommer fra et punkt nær åpningen, slik at det kommer en slags rivende smerte (som om det er sandpapir som gnisser) akkurat når avføringen passerer stedet. Av og til har jeg slim i avføringen. Smertene er ikke alltid, men når jeg først får dem varer de en stund før de forsvinner litt igjen. Jeg begynner å bli bekymret for om dette kan være tarmkreft!?! Jeg er i fin form ellers. Jeg har også lest om hemorider, men er altså bekymret for om dette kan være tarmkreft.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. september 2018, klokken 06:16

Dette er veldig lite sannsynlig er kreft. Det er antakelig snakk om det vi kaller fissur. Analfissur. Dette er en rift i slimhinnen og den oppstår som følge av at hard avføring passerer. Hard avføring pluss innhold med f eks harde korn eller fibre riper opp slimhinnen når det trenger seg ut. Dette er en smertefull tilstand som krever god kontroll på avføringen, dvs behandlingen går ut på å unngå forstoppelse (som gir hard avføring) og forsøke å holde avføringen myk i lang tid fremover.


LES: Analfissur


Alternativt kan dette og dreie seg om en hemoroide som har blitt betent, men smerten du beskriver, samtidig som du ikke kjenner en smertefull kul med fingeren i åpningen, peker mest i retning av analfissur.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon