Smerter i bitestiklene, men blir ikke henvist

Innsendt spørsmål

­Har i nesten 2 måneder hatt smerter/verk i testiklene/nedre mageregion. Det hele begynte med at jeg byttet sexpartner. Jeg har vanligvis ikke brukt å gå på toalettet etter sex. Men en natt våknet jeg plutselig med stor tissetrang. Jeg merket i perioden etter at jeg ofte måtte på do, så jeg mistenkte kjønnssykdommer. Jeg testet meg for de vanligste, men prøvene var negative. Vannlatingen fortsatte hyppig og jeg hadde febertendenser og kraftig verk i underlivet, inkludert penis. Etter jeg hadde sex fikk jeg noen ganger sinnsykt verk i nedre mageregion, testiklene og i selve penis. Smertene var slik at jeg måtte legge meg ned på bakken for å få roet det ned. I tillegg kunne jeg noen ganger se at venstre del av pungen var tydelig rød i forhold til høyre del av pungen. Jeg valgte å besøke legen nok en gang. Han testet meg for urinveisinfeksjon og undersøkte testiklene med å kjenne på de. Han mente alt var normalt siden prøven var negativ og jeg ikke hadde store smerter når han klemte på bitestikkelen. I tillegg fikk jeg utskrevet antibiotika. Jeg begynte å ta antibiotikaen i 4 dager, men dro vekk på jobbreise i en uke og fikk ikke fullført kuren. Den fullførte jeg når jeg kom tilbake. Nå har den hyppige urineringen gitt seg, men har fortsatt en verkende følelse i testiklene og i nedre mageregion(spesielt ute på siden) og bak i korsryggen.

Smertene i magen er helt like de man opplever ved å få et hardt slag i testiklene, men bare at de er vedvarende. Testiklene og pungen verker så å si hele tiden når ikke ubehaget i magen er framtredende. Hvis jeg forsøker å ta på bitestikkelen, så medfører det store smerter som kjennes som et balleslag opp i magen. Den følelsen jeg får i magen ved å ta på testiklene er helt den samme som det generelle ubehaget jeg har i nedre mageregion når det ikke er verk i pungen.

Denne siste fasen med verk i pungen og nedre mageregion har vedvart i flere uker. Legen forsøkte å sende meg til en urolog, men fikk avslag på henvendelsen fordi jeg tidligere hadde vært undersøkt og fått påvist noen plagsomme sædcyster(2 år siden). Jeg føler legen har oversett mye av det jeg har fortalt, men fokuserer på de tidligere problemene mine selv om det ikke er noen liknende symptomer etter min mening. Plagene er ikke alltid sterke smerter selv om de forekommer, men de er så slitsomme at jeg føler jeg har fått litt knekken nå. Har lest om bitestikkelbetennelse blant annet og føler veldig at den kroniske varianten likner mine symptomer. Derfor går jeg nå rundt og er livredd for å bli steril og ikke kunne få barn. Dette er ganske tyngende for meg, vil gjerne få noen svar eller hjelp.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. november 2017, klokken 22:10

Det var veldig kjedelig du ikke fikk tatt kuren ut. Det virket jo som den hjalp. Nå er det en fare for oppbluss av de sterkeste bakteriene, dvs om det var igjen noe bakterier etter den ikke fullstendige kuren og dise blusser opp igjen så er det altså de som tålte antibiotikaen best som blusser opp. Vi må være flinke til å ta disse antibiotikakurene helt ut selv om vi er ute og reiser, selv om vi får litt magetrøbbel og selv om symptomene kanskje forsvinner etter bare noen få dager. Dere må med andre ord vurdere å gjenta kuren. Ta ny prøve, og ta den riktig, dvs det er den aller første urinen som kommer ut av deg på morgenen som skal sendes til dyrkning (førstestråle urin), for å se om det vokser opp bakterier i den. Gjør det det skal dere benytte den antibiotikaen laboratoriet meddeler virker best mot den bakterien som vokser i urinen. De tester nemlig ut flere typer.


Det andre er at dere må vurdere å få tatt en ultralyd av testiklene. Å henvise til urolog er ikke det første som slår meg her. Hvis ultralyd er normal (negativ), da kan dere tenke i den retningen.


Sædcystene forklarer ikke dette, slik at det å avslå henvisningen pga du har fått påvist sædcyster tidligere synes eg er et dårlig argument. Det er sannsynlig at det ligger flere/andre årsaker bak avslaget.


Sammendrag: Dette er antakelig bitestikkelbetennelse etter beskrivelsene å dømme. Det er snålt det ikke er avdekket. Gitt at jeg har fått alle opplysningene pg korrekt fremstilt høres dette ut som et tilfelle som typisk skal til ultralyd dersom antiiotika mot klamydia ikke hjalp. Dette behandler man med antibiotika mot klamydia allerede før man får svar på urindyrkningen. Klamydia er nemlig vanligste årsak til bitestikkelbetennelse i din aldersgruppe. Hjelper ikke antibiotikaen, gitt at den er tatt korrekt, er ultralyd aktuelt. Finner ikke ultralyd svar og antibiotikakur ikke hjelper vil det bli vurdert å prøve en annen type antibiotika, noen ganger en tredje type også om det fortsatt ikke hjelper, men da må man ha et dyrkningssvar. Hvis ikke er henvisning på sin plass. Oftest før en tredje antibiotikakur og spesielt dersom dere ikke får svar på urindyrkningen. Husk å ta den korrekt, dvs første strålen på morgenen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av Luminus Webkommunikasjon