Smerter i pungen

Innsendt spørsmål

­Jeg hadde for 2 år siden en urinveisinfeksjon som ble behandlet med antibiotika over en periode på 3 uker. Jeg fikk i november 2010 samme problem hyppig vannlating og smerter i underlivet inkludert testiklene. Dette forsvant etter 5 dager med ciprofloxacin( 2 x 500mg pr dag).
Så i januar fikk jeg en hissig infeksjon hvor hele underlivet ble rødt inkludert penis og pung. det var smerter i pung/testikler og penis.
Jeg begynte ny kur med ciprofloxacin 09.01 og det gikk fort tilbake. Jeg var hos urolog den 13.01 som kunne konstantere at det var betennelse ( via urin prøve, forhøyet verdi hvite blodceller) men rødfargen i underlivet var borte så iht til ham var det nå ok. Jeg skulle fortsette og bruke ciprofloxacin. Fremgangen har vært sen men nå er jeg noenlunde ok bortsett fra smerter i testiklene.
Jeg har nå brukt ciprofloxacin i 20 dager.Jeg tok en urinprøve en uke siden som kunne vise ph verdi på 6. Han har ikke test utstyr til å sjekke blod verdier. Jeg har ikke anledning å komme til lege da jeg er på jobb.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. desember 2015, klokken 11:34

Smerter i underlivsregionen kan være vanskelig å lokalisere


Du benytter 325 mg Tramadol mot smertene. Dette sier en del om smertene. Smertene i dette området er ofte diffuse, vanskelige å lokalisere, men vanskelige å ignorere.


Urin sendes til dyrkning for å sjekke hvilken bakterie som forårsaker urinveisinfeksjonen


Det ble påvist en infeksjon i urinen hvor det dessuten hjalp med en type antibiotika som vi kaller bredspektret og som man i utgangspunktet ikke benytter ved urininfeksjon før mildere antibiotika er forsøkt. Noe annet er tilfelle om legen først har tatt en urinprøve og sendt denne til dyrkning. Laboratoriet som foretar dyrkingen og identifiserer den skyldige bakterien tester samtidig ulike antibiotika mot bakterien for å se hva som virker best. Viser testen at ciprofloksacin virker best så kan man gjerne starte med den direkte.


Menn får sjelden urinveisinfeksjon


Selv om det ble påvist hvite blodlegemer i urinen tror jeg ikke det var en vanlig urinveisinfeksjon du ble behandlet for, men en betennelse i sædleder eller i selve testikkelen. Dette tror jeg fordi legen valgte nettopp denne type antibiotika som første valg og fordi det er uvanlig at menn får urinveisinfeksjon; både fordi du er mann, men også fordi du er ung og fordi prostataen ikke er forstørret.


Klamydia


Du oppgir ikke å ha hatt klamydia. Har du blitt testet for dette? Svært mange har eller har hatt klamydia uten å være klar over det. Betennelse i sædleder (epididymitt) er en av komplikasjonene til ubehandlet klamydia. Ciprofloxacin hemmer klamydia, slik at symptomene kan avta forbigående, men dreper ikke klamydiaen, slik at når den får restituert seg kan den blomstre opp igjen. Du må altså ta en klamydiatest dersom dette ikke allerede er gjort. Du må også ta en klamydiatest når det er gått minst seks uker etter klamydiabehandling for å kontrollere at behandlingen hadde effekt. Ikke ta klamydiatest før seks uker er gått etter ciprofloxacinkuren heller, dersom aktuelt.


Urinprøve for klamydia skal tas på morgenen og i et glass du får utlevert fra laboratoriet på legekontoret ditt. I motsetning til "vanlig" urinprøve skal den aller første delen av urinstrålen samles. Cirka 20 milliliter. Det skal gå minst en time siden sist du tisset før du tisser i glasset.


Sopp gir kløe og rødme i skrittet


Du var rød i skrittet. Dette kan jo ha vært et samtidig soppangrep? Klødde det? Flasset det lett i overgangen mellom det røde utslettet og den friske huden rundt?


Bitestikkelbetennelse


Epididymitt er betennelse av bitestikkelen som er en liten kveil av sædleder som ligger inntil hver testikkel og som føles som en liten kul. Er denne betent er den øm å ta på. Dersom den er betent kan det være mulig å se dette på ultralydundersøkelsen. Er det på én eller begge sider du har vondt? Epididymitt er som oftest bare på ene siden. Dersom det lindrer å løfte på testikkelen / pungen taler dette for at det faktisk kan dreie seg om en epididymitt (bitestikkelbetennelse). Det rare er at ciprofloxacin ikke har tatt knekken på betennelsen, for det er gjerne denne antibiotikaen man behandler epididymitt med. Dette fører igjen klamydia på banen, siden ciprofloxacin lindrer symptomene ved klamydia for en periode.


Behandlingen mot klamydia er såre enkel.


Det er å ta to tabletter kalt Azitromax samtidig, avstå fra ubeskyttet samleie i en ukes tid og kontrollere urinen etter seks uker for sikkerhets skyld. Først må det selvsagt tas urinprøve som sendes til dyrkning, men legen din kan gjerne starte behandling bare på mistanke, mens dere venter på dyrkingssvaret. Behandling, medisin og undersøkelse for klamydia er gratis, selv om kanskje ikke dette er så viktig for deg som er i jobb.


Hva om det ikke er hverken klamydia eller bitestikkelbetennelse? Hva kan det da være?  • Tilbakestrømning av urin fra urinledere til sædledere. Dette oppdages i barneårene og er lite sannsynlig. Du har dessuten vært til utredning hos urolog og tatt ultralyd. Jeg tror vi utelukker denne tilstanden.

  • Testikkelkreft. Du har vært til urolog og tatt ultralyd. Testikkelkreft ville blitt oppdaget. Vi kan se bort fra dette.

  • Testikkeltorsjon: I noen tilfeller kan selve testikkelen snurres rundt sin egen akse. Da den henger i en slags kabel bestående av blodårer og sædlederen kan blodforsyningen til testikkelen da bli avklemt. Dette fremkaller akutte smerter av en annen karakter og kan utelukkes siden du er undersøkt.

  • Bitestikkeltorsjon: Noen kan oppleve at bitestikkelen kan kveile seg rundt sin egen akse. Dette vil gi tilsvarende bilde som ved torsjon og ville dessuten blitt oppdaget ved utredningen.

  • Vann i pungen: Lagene som pakker inn testikkelen kan noen ganger samle en del vann slik at hele pungen vokser i størrelse. Dette kan tappes hos lege, og det skal utredes hvorfor vannet plutselig samlet seg der. Det synes tydelig at dette dreier seg om en vannansamling. Vi kan derfor også utelukke denne tilstanden.

  • Enkelte ganger kan brokk, dvs en liten del av tarmene i magen, havne i pungen. Dette kan skje i alle aldre. Hos de minste skyldes det gjerne medfødt svakhet i magemuskulaturen, mens hos voksne / eldre oppstår det gjerne etter et tungt løft. Brokket kan komme og gå, og det behøver ikke gjøre vondt. Gjør det vondt og det ikke går tilbake, eller du ikke klarer å dytte det tilbake, er dette en alarmsituasjon som krever øyeblikkelig legekontakt og legehjelp. Det er svært smertefullt. Din sykehistorie vitner ikke om noe brokk som kommer og går.

  • Orkitt: Betennelse i selve testikkelen. Dette skjer nær sagt bare i forbindelse med kusma, og i Norge får så godt som alle MMR-vaksine, hvilket er vaksine mot blant annet kusma. Man kan imidlertid få kusma allikevel (søk etter kusma på nettsiden).


Jeg foreslår derfor følgende dersom dette ikke allerede er gjort:


Ny urinprøve, samlet på korrekt vis og i lang nok tid etter antibiotikainntak.

Azitromax, 1 gram som engangsdose

Kontroll urinprøve etter seks uker

Dersom dyrkingen viste klamydia må dere starte smitteoppsporing.


Dersom du etter ny fokusering skulle finne ut at smertene mer nøyaktig er plassert i området mellom pungen og endetarmsåpningen får du heller komme tilbake til oss da det kan dreie seg om et besværlig problem som kalles kronisk prostatitt. Dette behøver ikke å synes på ultralyd. Det skal også nevnes, selv om det kan virke provoserende, at psykisk besvær ofte slår ut i form av ubehag i venstre testikkel. Det høres ikke ut som om dine smerter hører hjemme i den kategorien.


God bedring!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon