Smerter og blåmerker i lår

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg er en 36 år gammel kvinne, uten noen kjente sykdommer. Bruker ingen medisiner.
Jeg har store smerter i høyre lår. Har hatt samme type smerter i 6 år. Startet med at da jeg sto opp så "sov" benet mitt og jeg hadde også smerter i ryggen. Det er verre om vinteren og det har forverret seg nå, i de siste to månedene. Nå har jeg både vondt og blåmerker. Jeg har prøvd mange forskjellige tiltak som tur, trening, varmeflaske, men ingenting hjelper. Har inflammasjon også.
Håper dere kan hjelpe meg med å finne ut hva dette kan være og hva slags behandling jeg kan få.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 14. oktober 2019, klokken 23:34

 Hei.


Takk for spørsmål.


Det er mange tilstander, både av type ren inflammasjon, slitasje, skade følger som kan gi deler eller alle symptomene som du beskriver. For mer nøyaktig diagnose, kontakt med fastlege og utarbeidelse av en utredningsplan er nødvendig.


Kun utredning, med konsultasjon og utvalgte undersøkelser og prøver kan gi en konkrett diagnose. 


Av alt en kan tenke om plagene som du beskriver, diagnosen som oppfates som høyst sannsynlig er en tilstand kalt "Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS)". Denne mistanken kan brukes som mulig utgangspunkt i en videre samtale med egen lege.


Tilstanden oppstår, som regel, en kort stund etter en traume som affiserer en eller flere nerverøtter. Trenger ikke å være et direkte slag mot et område. I ditt tilfelle kan ha vært nok med en vridning eller kraftig strekk i ryggen, der du først hadde hatt vondt.


Tilstanden er forårsaket av en sjelden, uvanlig sterk reaksjon i nerven(e) som er skadet og kroppsdelen(e) som de(n) betjener.


Fra nedre delen av ryggmargen, kommer ut av ryggraden nerverøtter som styrer funksjoner, blant annet i bein. Hvis en nervedel som er ansvarlig for deler av låret får en slik skade, kan en eller flere plager som kjennetegner syndrommet oppstå:  • smerte som ikke samsvarer i kraft eller varighet med den opprinnelige skaden (som en kan heller ikke huske); kan også kjennes som sviende / brennende;

  • temperatur- og fargeforandring i områder i huden, som kan se ut som blåmerker - gitt være påvirket nervestyring av lokal blodsirkulasjon, med utvidelse av blodkar i området;

  • endringer i svettemønster i affiserte hudområder, der nervøs svettekontroll er endret;

  • stikninger / prikninger / følelse av at området "sover";

  • hemming, i varierende grad, av bevegelse i det smertepåvirket området.


Det er konstatert at "inflammasjon" også oppstår som en reaksjon, gjennom nerve-kontrollerte autoimmune mekanismer, ikke helt avklart.


I enda sjeldnere tilfeller, forstyrrelser i regional sirkulasjon i knokler kan forårsake lokal beinskjørthet.


Både inflammasjon og beinskjørthet kan bidra til å vedlikeholde lokal smerte, i en type onde sirkel.


Diagnose stilles, som regel, ved:  • pasient undersøkelse;

  • spesifikk utredning for å utelukke andre muskel / skjelett eller nevrologiske sykdommer;

  • MR undersøkelse av skadet område og smertepåvirket region ( i ditt tilfelle bør det være ryggdelen som verket først, samt smertepåvirket lår).


Andre undersøkelser kan behandlende lege rekvirere etter hvert, ut i fra eventuelle funn på det som er allerede nevnt.


Behandlingen startes med fysioterapi og vanlige smertestillende, type Paracet og Ibux (den siste bør kun brukes etter måltider).


Hvis ikke effekt, sterkere smertestillende forsøkes etter vurdering og forskrivning av lege.


Lokale smertelindrende behandlinger med kremer, strøm stimulering er også blant andre - tredje valg behandlinger, når andre midler ikke virker. Ved behov for bedre kontroll av plagene, smertelege kan være, av og til, aktuell å involveres.


De aller fleste pasienter får varig effekt av behandling, uten noe tilbakefall. En liten prosent pasienter kan få varige plager eller residiver. De blir som regel henvist til smertespesialist.


Som sagt i starten av svaret, er dette kun en hypotese, som virker å være mest sannsynlig forenlig med dine plager. Vurdering av lege og, hvis aktuelt, videre utredning, er den eneste riktige måten å oppnå en korrekt og komplett diagnose, med videre behandling. Håper at informasjonen i svaret skal kunne bli et godt utgangspunkt i samtale med din lege.


 


 


 


 


 


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon