Smerter rundt eggløsningstidspunkt.

Innsendt spørsmål

­Hei. I juli hadde jeg smerter og litt blødning mellom mensenperiodene. Legen mente dette var eggløsning, og det kan stemme tidsmessig men jeg har ikke opplevd det før. Nå har jeg igjen hatt noe smerter lik mensensmerter og jeg har hatt slimete utflod med blod siden torsdag/fredag. Det kommer og går, og ikke mye. Det lukter ikke. Jeg tenkte først ny eggløsning for det kan passe tidsmessig i forhold til mensen, men nå synes jeg det har holdt på lenge, dvs flere dager og at det kommer og går. Er dette normalt? Hva kan det evt være? Jeg blir jo bekymret for om det kan være noe alvorlig. Jeg bruker ikke prevensjon og er ikke seksuelt aktiv. Jeg har nok hatt mer stress i kroppen enn vanligvis pga livssituasjon.

Doktor Sindre Grindheim

Svar fra legen (Sindre Grindheim)

Sist endret 11. september 2019, klokken 10:37

Hei
Menstruasjonssyklus starter ved første dag av menstruasjon, og slutter ved neste. I løpet av denne perioden som vanligvis er ca 28 dager skal livmorslimhinnen bygge seg opp, egget skal modnes, eggløsning, og forberede livmorslimhinnene på at et evt befruktet egg skal feste seg. Dersom dette ikke skjer, vil eggposen som egget har lagt i på eggstokken krympe, og alt gjentas neste gang. Noen får smerter/småblødninger rundt eggløsningstidspunkt. Langt fra alle merker det, og de som gjør det merker det som regel ikke hver gang. Slike smerter er skjelden langvarige og er borte ila 1-2 dager.

Noen ganger så kan den eggposen som egget har vært i vokse til mer enn de 2-3 cm som den vanligvis har, og kan derfor bruke lengre tid på å skrumpe inn etterpå og på den måten endre noe i hvordan menstruasjonssyklus oppleves. I tillegg kan selve volumet av denne posten (som ofte kalles cyste) gi plager, og veggen til denne posen inneholder masse små blodkar som noen ganger kan sprekke og gi småblødninger inn i cysten og da øke trykket som igjen kan gi smerter. Dersom eggestokken på denne måten blir over en viss størrelse kan den få såpass vekt at den kan tvinne seg rundt sin egen akse. Dette kan påvirke blodstrømmen til eggstokken. Dette er en tilstand som ofte kommer raskt og gir sterke smerter og opereres innen kort tid.

Det du beskriver passer mest med det første. Dersom smertene vedvarer mer enn et par dager, eller smertene oppleves som sterke vil jeg foreslå at du kontakter din lege for en gynekologisk undersøkelse. Da kan man kjenne på eggstokkene for å vurdere om en eller begge er forstørret. Dersom dette er tilfellet bør du henvises gynekolog for vurdering.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon