Smitter herpes via klær, sengetøy eller bestikk?

Innsendt spørsmål

­Hei.

Jeg sendte inn et spørsmål til dere for ikke alt for lenge siden anngående det samma tema. Nemlig herpes simplex type 1 rundt munnen.

jeg blei ferdig med et slikt utbrudd for 2 uker sia, men idag, så dukket det opp igjen.
Jeg er så lei. blir så sliten av dette.

spørsmål 1:
Jeg er livredd for å smitte typen min. det vil si, dersom jeg er nær klærene mine på såret på munn, så er jeg redd at han blir smitta dersom han tar på genseren min der hvor jeg har vært nær med såret, også tar han på seg selv nedentil... da er jeg så redd for at han skal få det på penis? er dette mulig smittemåte?

spørsmål 2:
Jeg sover ofte hos han i helgene, men syns det er så skummelt når jeg har sår, fordi da kan jo dyna komme nær såret.. ogsp igjen kan typen ta dyna slik at det havner på penis... kan han bli smittet da? dersom jeg har fått sårvæske eller spytt på dyna?

Kan jeg sove hos han selvom jeg har slikt sår? eller burde jeg ikke?
Må nevne at jeg bruker compeed munnsårplaster, men hender det løsner litt, da kan eventuel væske sige utenfor plastret.

spørsmål 3:
selvom jeg har slikt sår, så har vi samleie.. vi unngår kyssing og munnsex.. også vasker jeg henda mine før eventuelle samleier, da skal det gå greit da? jeg smitter han ikke da?

men problemet er at jeg står å vasker og vasker og vasker... blir aldri ferdig med å vaske henda, fordi jeg er redd for å smitte han.. og når jeg er ferdig med å vaske meg, så er jeg livredd for å være nær såret igjen, så må jeg kanskje vaske meg enda en gang...

Blir så frustrert av dette....

spøsmål 4:

Jeg har hørt at når man har herpes 1 rundt munnen, så kan ikke dette viruset smitte ned på vagina på en selv, uansett hva man gjør. altså man kan gni på såret og deretter på vagina, man blir ikke smittet... stemmer dette?

Jeg er livredd for å smitte meg selv nedentil når jeg dusjer, så jeg vasker henda mange ganger, før jeg kan vaske med nedentil.. er så redd for å være nær det såret..

Må jeg bruke compeed munnsårplaster når jeg dusjer?

også er jeg redd for at jeg smitter typen, dersom jeg slurver med vasken av vagina. Fordi hvis jeg gjør det, så er jeg redd viruset sitter på vagina og smitter typen dersom vi har samleie, er det mulig?

­spørsmål 5:
jeg bytter klær ofte for å unngå å smitte typen dersom han skulle være nær klærne mine, er det nødvendig? lever viruset på klær?

spørsmål 6:
Når vi har hatt samleie har vi er håndkle som jeg pleier å ha under stompen og sånt noe, jeg er så redd for å få dette håndkle i ansiktet, fordi det hender han bruker det til å tørke penis med.. hvis jeg da har vært nær håndkle, så kan det smitte penisen hans?


spørsmål 7: som sakt, så bruker jeg compeed munnsårplaster, men hender jo at det ikke er helt tett liksom.... men smitter såret dersom plastere sitter helt på?

spørsmål 8:
Jeg spiser nesten ikke når jeg har slikt sår, fordi jeg er redd jeg er nær munnen, også tar jeg på andre ting... så tar typen der, også tar han kanskje på penis, så får han det...?

jeg er så sliten av dette her, aner ikke hva jeg skal gjøre heller... huff...

Hilsen jente 20

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. februar 2012, klokken 16:45

Dersom kjæresten din allerede har blitt smittet kan han ikke smittes igjen


Dersom kjæresten din er klar over denne frykten din for HSV-smitte foreslår jeg at han kan la seg teste selv. Dersom han allerede har HSV-1 smitte så kan du ikke smitte ham. Da slipper du/dere hele denne belastningen og frykten omkring dette med smittefaren.


90 % av befolkningen har faktisk HSV-1 smitte og har som regel fått den tidlig i livet ved å sutte på hverandres leker eller melkeglass eller på andre måter. Sannsynligheten for at han allerede er smittet, enten av deg eller tidligere i livet er stor.


Man er Herpes smittefarlig selv om man ikke har utbrudd akkurat da


Du er ikke bare smittefarlig når du har utbrudd (forkjølelsessår). Du er også smittefarlig utenom utbruddene, kanskje på opptil 20% av de symptomfrie dagene. Man er mer smittsom under et utbrudd, men er altså også smittsom selv om man ikke har noen synlige eller følbare utbrudd. Om den andre smittes avhenger også dels av hans immunapparat, men dette er vanskelig å måle. Vi vet bare med sikkerhet at du ikke må ha symptomer eller utbrudd for å smitte andre.Viruset smitter gjennom åpne sår, slitt hud eller dersom det får direkte kontakt med slimhinner. Det kan også smitte gjennom å dele glass, bestikk og tannbørste dersom disse gjenstandene deles umiddelbart. Det smitter med andre ord mye lettere enn HIV. HIV krever åpent sår i munn eller hud. Herpes krever "bare" slitt hud, mens slimhinnen (munn/kjønnsorganer/endetarm) kan være helt intakt.


Spesielt under et utbrudd så kan HSV smitte selv om man bruker kondom, slik at seksuell omgang frarådes i slike tilfeller med en person som selv ikke har vært smittet noen gang (og derfor ikke har bekyttende antistoffer).


Man kan bare smitte seg selv med herpes under det aller første utbruddet


Man kan smitte seg selv, men bare før man har rukket å lage antistoffer mot viruset. Dette betyr at om du skal klare å smitte deg selv til andre steder på kroppen så må dette skje når du har det aller første HSV-utbruddet ditt. De fleste kjenner ikke engang det første utbruddet. Noen får ikke førstegangsutbrudd i det hele tatt. Man danner antistoffer og blir immun enten man kjente eller så førstegangsutbruddet eller ikke. Det som kjennetegner et førstegangsutbrudd, om man får det er at det vanligvis er mye kraftigere og mer omfattende (mer syk, og blemmer på flere steder).


Tar du på et førstegangsutbrudd, for eksempel på eller i munnen og deretter på kjønnsorganet så kan du altså få herpes i underlivet eller på de andre stedene du tok på (om det var en slimhinne eller slitt hud).


HSV behøver ikke komme helt over i blodet. Det skal bare litt innenfor de første slimcellene eller hudcellene til det finner en nervetråd å krype inn i. Da har man blitt infisert (men det skal mange virus til; noen få er ikke nok).


Dersom du fikk første smitten for flere år, måneder eller uker siden og deretter får et utbrudd først nå så kan ikke dette utbruddet smitte deg selv siden du har rukket å lage antistoffer. Disse antistoffene sprer seg til alle kroppens hjørner og dreper viruset så snart og hvor som helst det senere måtte dukke opp. For å benytte deg som eksempel så har du kanskje blitt utsatt for viruset flere ganger etter den første gangen, men disse nye viruskontaktene har ikke klart å smitte deg på grunn av antistoffene du har. Disse nye herpesvirusene rekker ikke å smette inn i nervene og gjemme seg i nervekjernen før antistoffene finner dem og dreper dem. Det aller første herpesviruset du ble smittet med rakk derimot å gjemme seg i en nervekjerne før antistoffene ble dannet. Derfor vil du for alltid ha noen herpesvirus liggende å ulme inne i nervekjernene, gjemt for antistoffene. Når immunsystemet ditt svekkes, slik som når du blir stresset (kulde, psykisk, fysisk etc) eller utsatt for UV-lys (påskesolen + kulde) så oppfatter de gjemte virusene dette og benytter anledningen til å skille virus ut fra nerveknuten de gjemmer seg i og ut i nerveendene som i ditt tilfelle ender ved munnen, overgangen mellom lepe og hud, og gir såkalt forkjølelsessår.


Herpes smitter nesten ikke indirekte


Du kan ikke smitte partneren din indirekte via klær. Dette er det du skal forholde deg til. Men det er ikke noe sted på internett eller i noen bok du kan lese at det står at dette er hundre prosent sikkert. Det er fordi det ikke er gjort noen forsøk på akkurat dette. Sannsynligvis har man funnet det usannsynlig å gjøre slike forsøk siden viruset som kjent dør med en gang det kommer i friluft. Og da kan man selvsagt spørre hvor lang tid det tar før det dør i friluft? Hva om han tar på stedet på klærne med én gang og deretter med én gang på sin penis? Jeg tror allikevel sannsynligheten er så nært null man kan komme. Siden det er snakk om så små mengder blemmevæske så blir selv de virusene som er innerst i dråpemengden du overfører til klærne raskt drept av omgivelsene. Dersom det er snakk om en svært stor mengde med væske, og som derfor klarer å holde på temperaturen (innerst i væskemengden) litt lenger så kan det kanskje gå noen sekunder ekstra før de innerste virusene dør, men dette blir unødvendig å snakke om når det kommer til herpesvirus fordi væskemengdene det da er snakk om alltid er svært små. I tillegg får kanskje partneren din bare med seg en brøkdel av væskemengden du avsatte på klærne, og skulle det være at det også da skulle være et virus som fortsatt såvidt levde så ville ikke dette viruset kunne gjøre ham syk. Det krever alltid en god mengde virus for å skape en smitte hos en annen. Ett virus er ikke nok. Ikke engang når det gjelder HIV. Du vil altså ikke kunne finne noe sted at det står at man med hundre prosent sikkerhet ikke kan smittes via klær, toalettseter, bøker, sengetøy eller hva det måtte være fordi det ikke er gjort noen forsøk på det. Siden det ikke er gjort forsøk på det så kan man ikke si ting med sikkerhet, men må legge til ordene "sannsynligvis ikke" eller "høyst sannsynlig ikke", og så fort disse ordene dukker opp så høres det så usikkert ut. Ikke sant? Men sannsynligheten er sikkert 0.0. Noe annet gjelder deling av glass eller bestikk eller tilsvarende hvor gjenstanden føres raskt fra den ene munnen til den andre. Deling av en ølflaske, eller år den ene mater den andre med en smaksprøve kan være eksempler som kan føre til smitte. Dette blir jo så nært kyssing man kommer uten å egentlig kysse, og kyssing vet vi kan overføre smitte. Tar du på munnsåret med fingeren og sikker fingeren rett bort i munnen, eller andre slimhinner så kan det også smitte. Men man skal ikke holde fingeren eller gjenstanden lenge (sekunder) i friluft før smittefaren er over.


Gjennomgått én form for herpes beskytter også litt mot den andre typen herpes


HSV-1 (munnsår) kan smitte til kjønnsorganet til en person uten antistoffer mot HSV-1/-2, og HSV-2 (genital herpes) kan smitte til munnen hos en person uten antistoffer mot HSV-1/-2. Jeg skriver HSV-1/-2 fordi HSV-1 antistoffer også beskytter litt mot HSV-2 og HSV-2 antistoffer også beskytter litt mot HSV-1. En som har hatt munnherpes har med andre ord, på grunn av sine antistoffer mot HSV-1 også en del beskyttelse mot HSV-2 siden antistoffer mot den ene typen også beskytter delvis mot den andre typen. Det skal med andre ord mer til for å smittes fra herpes 2 om man har hatt herpes 1.


Svar på dine spørsmål:


Spørsmål 1: HSV smitter ikke via klærne


Spørsmål 2: HSV smitter ikke via sengetøy


Spørsmål 3: Risikoen for at han smittes øker når du har utbrudd, spesielt når dere har samleie. Jeg kan ikke svare på dette for deg, men har en idé om at du kanskje ikke klarer å nyte samværet like godt når du har utbrudd uansett og kanskje bør utsette det av den grunn?


Spørsmål 4: Du kan smitte deg selv dersom det er et førstegangsutbrudd du har, fordi da har du ikke rukket å lage antistoffer som stiller seg på vakt i alle kroppens hjørner ennå. Siden det ikke er førstegangsutbrudd du har så er svaret for akkurat ditt vedommende: Nei.

Du kan derfor dusje og ta på deg selv hvor du vil, selv om du har et aktivt utbrudd, uten at det oppstår nye utbrudd andre steder på kroppen din. Dette gjelder også selv om du tar på skadet hud eller slimhinne. Du behøver ikke å dusje med plasteret. Skulle du få virus fra såret ned på vagina så må viruset inn i slimhinnecellene eller hudcellene for å overleve, men hos deg så er det altså antistoffer der. Viruset vil derfor ikke overleve lenge i din vagina, selv om de kanskje overlever noen sekunder lenger enn på klær eller sengetøy, men dette vet jeg ikke med sikkerhet. Dette er igjen typisk sånt som ikke lar seg måle eller gjøre forsøk på.


Spørsmål 5: Du behøver ikke drive med all den klesbyttingen. Viruset lever ikke på klær.


Spørsmål 6: Du skal være veldig uheldig dersom du klarer å få en stor mengde væske fra blemmene dine rundt munnen og han samtidig skal klare å smøre en stor mengde av dette på sin penis innen det har gått sekunder, men vi begynner nå å snakke om situasjoner som likner på munnsex. Jeg ville derfor vært vársom med akkurat den manøveren du beskriver der. I det hele tatt ville jeg vært vársom med samleie i en utbruddsfase generelt. Det sier seg selv at smittefaren øker da, samtidig som nytelsen reduseres når man hele tiden er opptatt av smittefrykten.


Spørsmål 7: Dekker plasteret helt og du har vasket fingrene etter å ha satt det på så smitter ikke munnsåret.


Spørsmål 8: Deling av glass og bestikk etc har vist seg å kunne overføre smitte fordi det her kan gå svært kort tid mellom det har vært nær munnsåret, til den andre faktisk fører det rett på egen slimhinne. Dette blir veldig likt kyssing og frarådes. Det er mye lettere å smittes gjennom kyssing og samleie, men det er altså mulig å smittes på denne måten også har det vist seg. Men du klarer ikke å smitte ham med HSV-1 nedentil på denne måten. Til det går det for lang tid på den ene side, og på den annen side smitter ikke HSV-1 lett til kjønnsorganet.


Konklusjon:


Diskutér om han ikke like gjerne skal ta en herpestest. Dersom han allerede har smitten, hvilket han da sannsynligvis har hatt store deler av livet, så trenger dere ikke bekymre dere for smitte lenger. Da er dere begge beskyttet mot smitte både oppe og nede og alle andre hjørner av kroppen. Men dersom den ene av dere er smittet med HSV-1 og den andre HSV-2 så kan den ene smitte den andre, men det skal mye mer til enn om den andre ikke var smittet med noen av typene.


Med tanke på frykten din for å smitte med HSV vil jeg påpeke at frykten kan grunne i noe annet. I slike tilfeller vil frykten kunne vende tilbake uansett hvor forbigående beroliget du blir av et svar, i tillegg til at du har økt sannsynlighet for å få bekymringer for andre problemer også. Det er nok av utfordringer å ta av her i livet. Dersom du har et inntrykk av at du generelt plages mer enn andre av sykdomsfrykt ville jeg tatt opp dette med en lege også. Dette blir ellers for slitsomt. Forsøk å finne roten til frykten dersom det er sykdomsnagst dette egentlig dreier seg om.


På den annen side vil jeg minne deg på at 90% av befolkningen er smittet av HSV-1 og oppimot 20 % (stadig økende) av HSV-2. Du skal derfor ikke føle noen skam over å være smittet. På den annen side kan man ikke bagatellisere det helt vekk heller, fordi de som ikke er smittet kan få et førstegangsutbrudd, og disse er kan være vonde. Og dersom en gravid føder under et førstegangsutbrudd kan det smitte barnet med alvorlig/livstruende sykdom. I tillegg er HSV-smitte spesielt farlig for dem med redusert immunforsvar (AIDS, kreft, immundempende medisin...). Det er derfor fornuftig og ansvarlig å forsøke å unngå å spre smitten videre, selv om det vanskelig lar seg gjøre, men to stykker som begge er smittet med samme herpestype (1 eller 2) kan gjøre med hverandre som de vil.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon