Smitter munnherpes til underlivet?

Innsendt spørsmål

­Hei.

Helt siden jeg var et barn har jeg hatt herpes simplex 1 rundt munnen.... Får utbrudd ca to ganger i året... Noen ganger oftere....

Dette lurer jeg på: 
1. Jeg har hørt at etter man har hatt herpes munnsår første gang, så kan man ikke smitte seg selv nedentil, fordi man har da antistoffer? Stemmer dette her? Det er ikke noen mulighet for å smitte seg SELV nedentil?

2. Smitter herpes med spytt også? Eller er det kun sårvæske? Jeg har nå hel hud på leppa, men man kan se hvor jeg har hatt sår... Er litt rødlig... Er jeg smittsom enda? Når kan jeg kysse typen igjen?

3. Jeg er veldig redd for å smitte noen nedentil med dette her... Så om jeg ikke vasker meg godt og tar på klærne mine, så føler jeg at jeg må bytte klær for å ikke smitte noen... Jeg tørr ikke ta på andres ting som mobil telefon osv... Fordi jeg er redd jeg har vært nær såret og sånn... Jeg er da redd for at andre tar på de tinga også tar seg nedentil...

Kan herpes simplex munnsår smitte slik???? Eller trenger jeg ikke bekymre meg over det?

4. Kan jeg sove hos typen dersom jeg har munnsår? Han sover ofte naken, så jeg er så redd for at jeg er nær såret med dyna for å så at han får dyna på penis og blir smittet?

5. Må nevne at jeg bruker compeed munnsårplaster... Kan det smitte igjennom dette? Hvis jeg kommer nær noen klær når jeg har plaster på, er det noe smittefare om andre kommer nær der da?

Men som nevnt, såret mitt nå syns nesten ikke... Litt rødlig der jeg har hatt sår... Trenger jeg plaster lenger? Kan jeg sove hos typen min?? Smitter det enda? Og når jeg har sår, bytter jeg klær ofte for å unngå å smitte andre, er det nødvendig, eller smitter det ikke via  klær??
 Og hvor lenge må man vaske henda... Jeg gjør det nesten ti min hver gang...

Hilsen bekymret jente 20

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. november 2019, klokken 10:38


Antistoffer beskytter og nedkjemper herpesviruset, men bare ved utbrudd


Antistoffene har ingen ting med smitte å gjøre, men beskyttelse. Antistoffer er en del av immunsystemet ditt og forsvarer deg mot infeksjoner. De har ingenting med spredning eller smitte av andre eller deg selv å gjøre.


Når vi får for eksempel et virus inn i kroppen vår så vil dette oppdages av immunsystemet som svarer med å blant annet lage antistoffer mot viruset. Antistoffene klebrer seg til viruset og gjør at det blir enklere for andre forsvarsceller å ødelegge eller spise viruset.


Immunsystemet kan huske noen av infeksjonene vi har blitt utsatt for. Med "huske" mener vi egentlig at immunsystemet har mangedoblet antallet av de cellene som sørger for at det lages antistoffer mot viruset. Neste gang det samme viruset kommer inn i kroppen igjen så vil det, i motsetning til første gangen vente en hel armé, en kjempehær av immunceller (forsvarsceller) klare til å bombardere med antistoffer.


Antistoffer betyr at du allerede har blitt smittet av herpes


Første gangen du ble smittet av herpesviruset ble det dannet antistoffer. Når man tar en blodprøve for å sjekke om du har herpessmitte så er det disse antistoffene man leter etter. Du har antistoffer mot herpes, og det betyr altså at du har blitt smittet en gang i tiden. Antistoffene er der for å forsøke å hjelpe deg og har ingenting med videreføring av smitten å gjøre.


Antistoffene finner ikke herpesviruset mellom utbruddene


Det kjedelige med herpesvirus er at det gjemmer seg for immunsystemet, bortsett fra hver gang du har utbrudd. Viruset gjemmer seg inne i nerveknuter i dypet. Så snart noen av dem prøver å krype ut fra gjemmestedet drepes de ved hjelp av blant annet antistoffene, men så lenge de holder seg skjult så overlever de. Derfor overlever disse hele livet ditt gjennom, inne i disse nerveknutene (gangliene).


Det hender derimot at immunsystemet ditt blir dårlig innimellom. Dette kan skje når du er syk, utsettes for kulde og skarpt sollys samtidig på våren eller om du er veldig sliten og stresset etter lange eksamensperioder, eller under menstruasjoner for eksempel. Når immunsystemet svekkes blir antistoffreaksjonen veldig treg og da rekker herpesviruset å krype helt frem til huden og danner da små grupper av blemmer. Skal du ha noe effekt av behandling så må du smøre på herpesmiddel (f eks Aciclovir) så snart du kjenner igjen smaken eller pitringen i leppen, før blemmene kommer til syne. Behandlingen hjelper imidlertid ikke så mye og er ikke så viktig for folk som ikke er alvorlig immunsvekket (folk med alvorlige sykdommmer, de som har fått cellegift etc).


LES OGSÅ: Munnsår, munnherpes og forkjølelsessår - kjært barn har mange navn


Når stresset (kulda, solen, eksamensperioden) har gitt seg kvikner immunsystemet til igjen og nedkjemper de virusene som har krøpet frem. Men som du kjenner til så kommer de tilbake igjen ved neste stressituasjon.


Munnherpes skyldes oftest HSV-1. Genital herpes skyldes oftest HSV-2


Du har Herpes type 1. Dette er den formen som aller oftest gir utbrudd i form av forkjølelsessår. Type 2 er skyld i de aller fleste utbrudd nedentil. Men type 1 kan også smitte nede og type 2 kan smitte oppe. Og man kan smitte andre selv om man ikke har utbrudd akkurat da, men det skal mer til. Man er mest smittefarlig under det synlige og følbare utbruddet og inntil 7 dager har gått siden utbruddet forsvant helt (føles ikke og synes ikke). Den som har herpes nedentil (herpes genitalis) er noe beskyttet mot herpes type 1 også. 


Man kan ikke smitte seg selv med herpes fra munnen til kjønnsorganet


Kan man smitte seg selv med herpes?


Svar på spørsmål 1+2:


Det er flere forhold som gjør dette usannsynlig eller mer korrekt, umulig:  • Immunsystemet nedentil (eventuelt i hele kroppen) måtte vært nedsatt, for eksempel ved at man har sittet veldig kaldt. En må jo først slå ut det lokale immunforsvaret siden man faktisk har antistoffer allerede.

  • Det skal en del til å smittes med HSV-1 til kjønnsorganet, selv om det er blitt vanligere (men ikke til sitt eget!)

  • Viruset smitter ikke indirekte, dvs det krever at kjønnsorganet kommer i direkte kontakt med spytt, kjønnsorgan eller innholdet av blemmene. Smitte via hender eller andre gjenstander skal ikke være mulig.

  • Ingen som får herpes nedentil (herpes genitalis) før de debuterer seksuelt. Dersom det var mulig å smitte seg selv fra munnen og til kjønnsorganet så ville mange av de med herpes labialis og som ikke har debutert seksuelt også hatt herpes på kjønnsorganet.


Blodprøve kan påvise om kjæresten din allerede er smittet med herpes, men ikke av hvem


Dersom du har kysset kjæresten din tidligere så kan han være smittet allerede. Bare en blodprøve vil kunne vise dette, men det viser ikke om det er du som har smittet ham eller om han fikk smitten for eksempel allerede i barneårene. Du er smittsom selv om du ikke har utbrudd, slik at det er svært vanskelig å unngå å smitte noen. De som har mange utbrudd i året er mer smittsomme mellom utbruddene enn andre.


De fleste som smittes med Herpes får ikke utbrudd og vet derfor ikke at de har Herpes


Det som er kjedelig med å smitte andre er at du ikke kan vite om vedkommende vil få et førstegangsutbrudd eller ikke. Det er førstegangsutbruddene som kan være svært vonde og som man kan bli svært syk av. Type 1 kan smitte til kjønnsorganet og dette skjer mye oftere nå enn for en del år tillbake. Dersom kjæresten din ikke har herpes allerede så kan han få det ubehagelig dersom det blir et utbrudd av førstegangssmitten. De fleste får heldigvis verken det alvorlige førstegangsutbruddet eller de senere milde oppblussene, men det kan man ikke vite på forhånd.


Antistoffer mot den ene herpestypen beskytter også litt mot den andre typen


Det er mulig for ham å ta en blodprøve for å se om han allerede er smittet. Dersom blodprøven viser at han allerede har blitt smittet med Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) så har også han antistoffer og dere kan bare kysse så mye dere vil. Dere kan også ha oralsex og samleie uten at han kan smittes av ditt HSV-1 virus (men andre kjønnssykdommer er dere ikke beskyttet mot; hvilket bare kondom beskytter mot).


Dersom han en eller annen gang har blitt smittet med HSV-2 så har han antistoffer mot disse og disse antistoffene beskytter også noe mot HSV-1 viruset ditt, men noen garanti har dere ikke. Han kan altså smittes ved oralsex, men det skal en del til. Dersom dere vil være helt sikre så må dere faktisk bruke kondom (eller ta blodprøve for å sjekke smittestatusen hans).


Først og fremst kan han altså smittes til munnen sin dersom han selv ikke har antistoffer mot HSV-1 (samme virus som du er smittet med). Du behøver ikke å ha utbrudd for å smitte ham, men det smitter lettere ved utbrudd, spesielt inntil det har gått en uke etter utbruddet har forsvunnet helt. Det er væsken inne i blemmene som er mest smittsomme, men spytt kan også overføre smitte. Slimhinnekontakt (oralsex, samleie) overfører også smitten.


Siden HSV-1 også kan smitte til kjønnsorganet kan han i teorien også smittes der, men ikke hvis han har HSV-1 antistoffer selv som sagt. Dersom han har HSV-2 antistoffer (blitt smittet med herpes genitalis en eller annen gang) så har han noen beskyttelse også mot HSV-1 fra deg, men ikke fullgod. Men i tillegg skal det også noe mer til å smittes med HSV-1 nedentil.


Det behøver ikke å være alvorlig å bli smittet. Det er mange som ikke får symptomer. Av de som får symptomer så er det første gang man får symptomer som er verst, enten man får det oppe eller nede. Man får vite om man har smittet noen om vedkommende får et utbrudd innen det har gått 12 dager etter at dere hadde kontakt, men som nevnt så er det ikke alle som får utbrudd så det er ikke alltid greit å si om man overførte smitte eller ikke.


Svar på spørsmål 3+4+5:

Viruset smitter ikke via klær. Det krever tett kontakt mellom to mennesker. To menneskers slimhinner må møtes, de må ha seksuell kontakt eller viruset må overføres gjennom spytt. All kontakt må altså være direkte. Viruset smitter ikke indirekte, dvs du kan ikke smøre innholdet fra en blemme på en gjenstand og smitte andre ved at disse tar på gjenstanden og deretter på seg selv.


Når det gjelder plasteret så kan du jo passe på at du legger dette direkte i søpla når du tar det av deg. Dersom noen tar på baksiden av det rett etter at du har tatt det av deg og deretter rett på seg selv så kan det i teorien smitte, men ikke via klær, dyner eller andre gjenstander som nevnt.


Det står ikke nevnt i litteraturen at viruset kan smitte via hendene. Dette er sannsynligvis på grunn av at det fester seg for lite virus på hendene til at det kan smitte videre og at viruset dør veldig raskt i friluft, selv om man stikker fingrene i munnen til noen, eller andre steder for den saks skyld. Viruset er bare oppgitt å smitte via spytt, slimhinnekontakt eller seksuell kontakt. Jeg synes allikevel at det regnes som god hygiene å vaske hendene etter direkte kontakt med såret og 30 sekunder såpevask eller 10 sekunders desinfeksjonsvask skulle holde. Du vinner ikke noe ekstra på å vaske i 10 minutter.


Konklusjon:


Har dere vært sammen i lang tid så har du kanskje smittet ham med HSV allerede, om han da ikke allerede er smittet fra for eksempel barndommen når det er vanligst å pådra seg smitten. Det er svært vanskelig å unngå å spre herpesvirus. Mange vet jo ikke engang at de har herpesvirus. Mange får jo aldri utbrudd. Ikke førsteangsutbrudd og ikke de senere oppblussene heller. Siden de fleste av oss allerede har antistoffer mot herpesvirus (hvilket betyr at vi allerede er smittet) så tenker i praksis ikke befolkningen noe særlig over denne smitten. Men det er kjedelig å bli smittet for aller første gang (og altså ikke har antistoffer) om man får førstegangsutbrudd, fordi dette er smertefullt og man blir veldig syk. For gravide ved fødsel kan det være svært alvorlig for barnet. For alvorlig immunsyke kan det også være svært alvorlig.


Dersom man engster seg for å bli smittet så kan jo vedkommende ta blodprøve for å sjekke om han har beskyttende antistoffer. Er han allerede smittet med samme virustype som deg selv så kan dere gjøre hva dere vil, selv om det muligens kan være fornuftig å styre unna utbruddsfasene (+ 7 dager), spesielt nedentil. Viser blodprøven at han ikke er smittet så må det være opp til dere. De fleste får ikke noen form for utbrudd, men noen kan altså få førstegangsutbrudd og/eller oppbluss.


Viruset smitter kun direkte og ikke indirekte via andre gjenstander.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon