Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt March, 14, 2021 19:24

Hej, Spörsmål kring als. Det började för lite mindre än ett år sedan då jag inte känt mig bra i kroppen. Trött, svak, yrsel och inte alls som mig själv. Min fastlege hänvisade mig då till mr av hode för att utesluta tumör (och ms). Mr kom tillbaka helt normalt men mina problem har bara fortsatt. Sedan några månader tillbaka har jag upplevt en svakhet i det ena benet. Eller kanske mer att jag inte stolar på att benet skall orka ”hålla emot” om jag behöver det, går snabbt i trappor eller bär mina barn. Jag upplever en rar känsla i benet, som att jag är på väg att mista känsel i benet, att det domnar (vet ikke norska ordet för detta). Det går från nedre delen av rumpan och hela vägen ner i foten. Jag föler mig också stiv, i stora delar av kroppen. Jag var hos en neurolog för 2 månader sedan som testade muskelstyrka, reflexer och allt annat som skall testas av neurolog. Enligt honom skall allt vara normalt. Ingen misstanke om als eller ms. Det kändes lite bättre när jag var färdig hos honom, men sedan började jag få leamus, överallt i hela kroppen. Då blev jag extremt rädd igen. Leamusen är överallt i kroppen, dygnet runt sedan 6 veckor. Jag har aldrig haft hälsoproblem tidigare. Men jag fick extrema bekkenplager under och efter min andra graviditet (2 år sedan). Jag har gått hos en fysio som säger att jag är väldigt sned i bekken och rygg. Jag har också en gammal skada på mitt korsband (samma ben som benet som föles rart).. främre korsbandet är av. Jag har inte tränat något de sista två åren (kanske mer), då jag haft bekkenplager, och nu törr jag inte då jag har en känsla av att mista balansen i benet. Kan det vara så enkelt att min ”svakhet/minskad känsel ” i benet har med bekkenplager/snedhet att göra? Min fysio säger att det kan ha ett samband, men jag stoler ikke på det, ikke nu när jag också fått leamus? Vad tänker du?

Svar fra legen (Alina Colonelu)
Sist endret 14 June 2021 klokken 15:23

Hei.
ALS er de progressiv nevrodegenerativ sykdom som ofte begynner asymmetrisk og typiske tidlige symptomer er svakhet og klossethet i en hånd. Det er en sykdom som progredierer over måneder og år, og ikke har remisjoner eller stabile perioder. Ved mistanke om ALS bør undersøkelsen hos nevrolog oppdage f. eks. nedsatt musklelstyrke (oftest i hånd og armer), lett spastisitet (unormalt høy spenning i skjelettmuskulatur) i armer og bein og generalisert hyperrefleksi (økte reflekser). Ved EMG (elektromyografi) er det funn som tyder på nevrogen skade. Ut fra det du forteller, er det ingen funn verken hos nevrolog heller ved resten av undersøkelsene du tok.
Det er veldig sannsynlig at symptomene du har i beinet kommer fra ryggen; at du får utstråling fra nedre del av bekken/ryggen helt ned til foten. I tilfelle prolaps f. eks. kan en oppleve nummenhet eller/og smerte i underekstremitet, også nedsatt styrke. Følelsen at beinet "svikter" kan også ha sammenheng med instabilitet i kneet f.eks.
I tillegg forteller du at de siste ukene har du hatt leamus overalt i kroppen og det er derfor du har blitt bekymret igjen av tanken . Per dags dato er det ikke funnet noen sikkert årsak til leamus. Det er grunnlag for at for lite søvn, for mye stress, eller for mye kaffe kan øke sannsynlighten for leamus. Noen mener også å ha observert at leamus forekommer hyppigere hos røykere, og etter alkoholbruk. Men det er svært mange med leamus som ikke har noen av disse faktorene, så dette er ikke noen endelig forklaring.
Jeg tror at det kan være så enkelt som din fysioterapeut sier, at din svakhet/nedsatt følelse i beinet har med bekkenet/ryggen å gjøre. For dine andre plager (sliten, svak, svimmel, stiv) finnes det sikkert en annen forklaring enn ALS.  
Håper du har fått svar til spørsmålet ditt.

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.