Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt February, 05, 2021 17:09

Jeg sendte inn spørsmål ang masse hjertehopp/ekstraslag. MEN lurer på om det kan være noe mer.,andre ting som påvirker hjertet.I tillegg til ør,svimmel,trykk i brystet er jeg mer tung i pusten,mer kremting,piper litt i brøstet etterpå/under anfall med masse ekstraslag med få sekunder i mellom...som kan vare i timevis...litt pause..så på an igjen. Blir trøtt av alt dette. Kan dette være PAH.? Tok UL av halsårer og hjertet,alt ok for 1,5 år siden...med litt kosmetisk plakk i en halvåret.Er dette normalt ved 50-52 års alderern?sykkel test viste intet galt ved ca 80%belastning pga utmattelse orket jeg ikke mer. Ct cor i 2016 uten plakk,0 i kalsium score. Ekg tatt 24/12 var fint,Holter reg. I 3 dager for 2 uker siden viste masse ves og endel sves,men ikke funnet flimmer. Røntgen lunger er bestilt,96%oksygen metning, spirometri ikke tatt siden ca 2015,da med god kapasitet. Jobbet 32 år i industrien med masse støv og varme. Og et spørsmål til ang selo zok..kan de lage mer urytme og problemer? Enn uten.?livskvalitet på bånn av alt dette og føle en skal" daue" under anfall, Kolesterol mitt er forresten 7,6...og pga muskel smerter fra før gruer jeg meg å prøve statiner...finnes det andre alternativer?

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)
Sist endret 14 June 2021 klokken 14:55

Hei.

Takk for spørsmål.

Beklager manglende svar til tidligere spørsmål, pga. data prøblemer har begge dine spørsmål blit synlige for oss kun i dag. Skal prøve å svare her til spørsmål i begge dine sendinger.

Gitt være at alle undersøkelsene som du har nevnt ikke har vist noe betydelig avvik, er det ingen grunn til å bekymre deg for noe som helst alvorlig sykdom i hjerte-kar systemet.

Til og med PAH, som du nevner, gir endringer som en kan spore på både ultralyd av hjerte og på EKG.

Det er gledelig å høre at signifikante kolesterol plakker har heller ikke vært funnet, til tross det du forteller om forhøyet kolesterol.

Med å summere alt dette, er det høyst sannsynlig at årsaken til dine ekstrasystoler ligger i en systemisk forstyrrelse og ikke i hjerte-kar problemer.

Det kan være mange årsaker til dette: stress, angst, overarbeid, lite søvn, anemi (lav blodprosent), økt stoffskifte, andre hormonelle forstyrrelser, avvik i blod-konsentrasjon av forskjellige mineraler: kalsium, magnesium, natrium, kalium. Om du har noen av de problemene først nevnt, bør det hjelpe med å søke hjelp med å bli kvitt dem. De sist nevnte er alle endringer som kan spores opp ved hjelp av blodprøver. Hvis de ikke er sjekket, kan en sett med analyser, gjerne hos fastlege, avdekke om noen slik endring foreligger.

Disse er vanlige årsaker til ekstrasystoler av alle slag. Samtidig, som du selv nevner, er også overgangsalderen en ganske vanlig årsak til slike problemer. Din beskrivelse av perioder med plager, som veksler med uker når du ikke kjenner noe, tyder høyst på at sannsynligvis er din e ekstrasystoler hormonelt-betinget. Overgangsalderen kan vare i flere år og sikluser med hormonelle svinginger, men mye mer uregelmessige enn før, fortsetter underveis. Omfanget på variasjon i forskjellige kjønnshormoner i hver fase er også i kontinuerlig endring. Slik kan en forklare opprinnelig, men tidsbegrenset effekt av hormon behandlingen du hadde startet.

Som følge, anbefaler vurdering hos egen lege (fastlege eller gynekolog), gjerne med forhånds blodprøver som skal dosere kjønnshormoner. Det kan være aktuelt med endring av hormonell preparat eller med bytte. Konkrett forslag kan en ikke formulere her, det er hormon nivået dosert i blod dom peker mot beste valg videre, vurdert i sammenheng med helheten av din sykehistorie over årene.

I det som gjelder Selo-zok dosering, er det veldig individuelt hvilken administreringsrytme virker best for hver og en. Optimalt er å sorges for at dosene en tar består av en depot (retard) formulering, tabletter som tas opp i kroppen gradvis, langsomt, utover et hele døgn. Hvis en bruker korttidsvirkende preparater, varer effekten kun få timer, for å så avta gradvis. Det er ikke kjent at preparatet skal kunne forårsake i seg selv hjerterytmeforstyrrelser.

Det finnes alternativer til statiner, mot høy kolesterol. Hvis en ikke klarer å få kolesterol verdien lavt nok, anbefaler høyst kolesterol-senkende behandling. Den er meget effektiv behandling som forebygger alvorlige akutte hjerte-kar hendelser, som hjerteinfarkt og hjerneslag. Du har ikke fått påvist noe endring som skal føre deg i en høy risiko kategori, men fortsatt forhøyet kolesterol kan bidra med en slik utvikling gjennom årene.

Oppsummert:

Sannsynligvis er det ingen hjerte-kar lidelse, ikke heller PAH, som står bak dine ekstraslag.

Insomni og stressende opplevelser kan være en årsak, i så fall bør tiltak rettes mot dem.

Hormonelle, blod-relaterte endringer kan være en årsak. De fleste avdekkes lett via blodprøver og bør sjekkes, i tilfelle det ikke er gjort; og, selvfølgelig, korrigeres med behandling hvis aktuelt.

Hormonelle endringer knyttet til overgangsalderen er den mest sannsynlige årsaken til dine plager. Videre utredning, med hormon dosering og optimalisering av hormon behandling bør hjelpe mye.

Selo-zok kan administreres både i en dose og i to doser, med individuelle variasjoner i virkning, Det er viktig at en bruker depot tabletter. Best virkning oppnås av kontinuerlig behandling, ikke ved behov, særlig at det tar lang tid før effekten inntreffer.

Ser ut som om du har indikasjon for behandling mot høy kolesterol, viktig for å forebygge utvikling av alvorlig sykdom. Det finnes alternativer til statiner, for å unngå muskulære bivirkninger, som du frykter.

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Related Questions