Spørsmål om løsemidler skade

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg er en 72 år gammel mann.
Bruker fast Pradaxa 150 mg, Venlafaxin, Flecainid 100 mg.
Har vært uforsiktig gjennom livet som designer og mold,prototype arbeide i USA i en periode av 30 år. Selvfølgelig sjelden brukt verneutstyr. Etter flytting hjem til Norge som pensjonist, har jeg fortsatt
med mye bruk av spray lakk på boks og andre ting. Har biler og fly som hobby,og tar stadig på meg jobber med styling. Er nu 72 år gammel, og formen har vært upåklagelig inntil for to dager siden. Sprøytet da grunning fra sprayboks på en bil over lang tid on and off. Brukte ikke maske, og glemte helt og lufte ut i hallen hvor jeg sto. Kjente jo ved dagens ende at jeg hadde fått i meg store doser av lakk støv og gasser.
Var ikke kvalm, men noe svimmel og ukonsentrert. Situasjonen har nu blitt verre . Har normalt mye øresus, men det er nu veldig forsterket,og det kommer høylydt susing og svimmelhet i raske perioder hvis jeg reiser meg opp og vrir på hodet . Veldig støy og vedvarende susing og ubehag i hodet. Men er ikke kvalm eller har hodepine. Dro en tur på jobb igjen i går, men måtte reise hjem. Måtte konsentrere meg veldig for og gjøre nøyaktig arbeide. Måtte også konsentrere meg veldig på kjøreturen hjem fra Horten til Holmestrand . Håper jo på at den dosen jeg nu fikk i meg av gass og støv, ikke gjor at disse ting forsvinner gradevis. Men som sagt,har vært uforsiktig hele livet i interessant jobb i USA.
Men ikke bedre i dag etter 48 timer. Tar mitt eget blodtrykk hver dag med blodtrykksmaskin,da jeg i USA over mange år hadde veldig lavt blodtrykk.Blodtrykket har de siste årene vært perfekt og ligger ofte på 130 over 80. Hvilepuls ligger normalt på 58 til 62. Målte på morgenen og trykket var 141 over 76 , så det er vel OK.
Har du noen råd og gi meg hvis dette fortsetter ?Kan tinnitus forsterkes veldi ved en slik eksponering jeg hadde, og komme med pulserende styrke ? Håper på noen svar på min veldig vemmelige situasjon.
Ha en God Dag


,

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 07. mai 2020, klokken 15:53

 Hei.


Takk for spørsmål.


Uvelhet, svakere konsentrasjonsevne, til dels svimmelhet, kan forekomme etter kortvarig, intens eksponering til løsemidler og forsvinner gjerne i løpet av få dager.


Tinnitus, på en annen side, finnes ikke blant de typiske symptomene av løsemidlerskade, hverken akutt, heller ved langvarig eksponering.


En varig følge av en slik eksponering, for å kunne knyttes i årsak - effekt sammenheng, krever, etter rettningslinjene, minst 10 års varighet av eksponeringen. Men, som sagt, er tinnitus ikke kjent som tegn på løsemidlerskade. Det at du, i tillegg, beskriver også svimmelhet ved å reise deg opp og snu på hodet, peker mot mulige andre årsaker.


Skal tro at, mest sannsynlig, er din varig tinnitus forårsaket av støy eksponering gjennom arbeidsliv og hobbyer. Forverringen nå kan komme, høyst sannsynlig, av en av følgende eller en kombinasjon:


Ekstra støy eksponering gjennom grunnsprøyting.


Muskel - skjelett problemer (stivhet i muskler, glydning i skiver i nakke eller rett og slett lokal "gangsperre" i nakken), ved å bruke, av og på, over lang tid, en gruppe muskler som ikke har vært trent / brukt mye over tid.


I første tilfelle, bør plagene gå over av seg selv etter en kort stund. Hvis det går en ukke til og du ikke kjenner noe bedring, bør du oppsøke fastlege og etterlyse grundig utredning.


I andre tilfelle, kan en vurdering og en serie behandlinger hos fysioterapeut være nyttige.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon