Spørsmål om østrogen behandling ved tidlig mangel

Innsendt spørsmål

Hei.
Jeg er en 30 år kvinne.
Jeg trenger en second opinion og hjelp.
Situasjonen er relativt komplisert, men skal prøve å bryte det ned til noen mindre biter.
Jeg har i mange år nektet noen slags form for HRT behandling, men står nå etter instendig råd og oppfølging fra gynekolog fast på trisekvens. Har stått på trisekvens i ca fire måneder fra da jeg først begynte, er nå i midten av det fjerde hjulet mitt med trisekvens.
Enn så lenge har det gått fint, jeg har ikke opplevd de store plagene, men jeg opplever vektøkning som bekymrer meg.
Veier nå 59 KG, har gått opp ca seks KG fra da jeg først begynte med HRT (altså ca 6 KG vektøkning i løpet av tre og en halv måned siden jeg er halvveis i det fjerde hjulet mitt nå ) Hva som gjør hele situasjonen ekstra komplisert er at jeg tidligere har slitt med spiseforstyrrelser så alt som gjelder mat kropp og vekt er vanvittig sårbart for meg.
Jeg har tatt opp situasjonen og bekymringene mine med gynekolgen og hun forstår, men mener jeg må fortsette med å stå fast på HRT da fordelene oppveier ulempene.
Hun er bekymra for skjelettet mitt og beinskjørhet om jeg skulle velge å stoppe med HRT, men også de andre fordelene HRT gir meg, for eksempel har jeg vært endel plaga med UVI gjerne flere ganger i løpet av en måned - den situasjonen er totalt borte etter jeg begynte med hRT.

Spørsmål.
1.Hun mener vekta mi kan stabilisere seg etter noe mer tid med HRT er det noen sjanse at det kan skje?
2. Vil det hjelpe meg å bytte til et annet preparat med østrogen? for eksmpel femoston eller novofem? Kan du forklare meg forskjellen på dem kontra trisekvens som jeg står på nå? Femoston nevnte gynekolgen som et alternativ, men den har mye mer progeston i seg enn hva trisekvns har, hele 10 mG - jeg skjønte ikke helt. Jeg registerer at både novofem og femoston har mindre dose med østrogen enn hva trisekvens har og det er vel fordel med tanke på vekt ? Etter hva jeg har forstått er det østrogenet som gjør at man øker i vekt, ikke progeston?
3. for eksempel sequidot plaster - er det noe jeg kan vurdere som alternativ? Hvordan ligger seqidot til sammenligning med trisekvens, sterkere, svakere eller samme dose med østorgen?
En lege jeg var hos en indremedisiner på en privatklinikk-mente plaster var å foretrekke da man slipper tabletter som må gjennom systemet i kroppen og gjennom leveren og dermed kankskje reduserer rsiken for bivirkninger noe- hva tenker du om det?
Og til sist - noen gode råd når det gjelder situasjoen jeg står i - er du enig med gynekolgen at fordelene med HRT behandling oppveier ulempene i min situasjon?

Takk for hjelp på forhånd og beklager om det ble et litt rotete innleg.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 16. mai 2020, klokken 19:06

 Hei.


Takk for spørsmål.


Jeg skal forsøke å gi deg så godt svar som mulig, etter å ha konferert også med gynekolog.


1. Av tilgjengelig litteratur data om vekt og HRT, fremstår at behandlingen med HRT i seg selv ikke fører til vekt økning. Det er, tvert i mot, sitert at vise kombinasjonspreparater har ført, i enkelte tilfeller, til nedgang i vekt. Vektøkningen oppstår som følge av hormon (østrogen) mangelen som blir korrigert gjennom HRT. Det er østrogen mangel som fører til økning i vekt. Det er derfor damer pleier å begynne å legge på seg i menopause alderen, fordi deres østrogen tap fører til økt vekt. HRT hjelper å beholde eller forbedre vekten. Hvis du er sikker på at vekt økningen din har skjedd i det siste, under behandling med trisekvens, kan det hende at, egentlig, dosen ikke er nok for å dekke din mangel. På en annen side, har østrogen preparater, som alle hormonelle behandlinger, en god del bivirkninger, noen alvorlige, som er dose-avhengige. På grunn av dette, kun lege med kunnskap til helhetsbilde av din helse, kan justere doser med minimale risikoer.


2. Trisekvens inneholder 2 mg østrogen i hver daglig dose. Novofem har 1 mg og Femoston finnes i preparater med både 1 mg og 2 mg.


Veiledende anbefaling, internasjonalt, om dosering av østrogen i tablett form, i din tilstand, er mellom 2 mg og 4 mg daglig.


Som skrevet i svar til spørsmål 1., lavere østrogen fører til høyere vekt. Tilråder deg, dermed, ikke, om å gå over til preparater med lavere doser. Det er ikke rapportert vektøkning i HRT preparater på grunn av progesteron komponentene heller.


3. Sequidot plaster løser ut 50 microg transdermal østrogen daglig, som er minste dose anbefalt ved din tilstand, gjerne i lavere alder, med lavere kroppsvekt. I din alder, kan vurderes at denne dosen er ikke tilstrekkelig for å dekke din østrogen behov.


Veiledende anbefaling, internasjonalt, om dosering av østrogen i plaster form, i din tilstand, er mellom 50 microg og 150 microg daglig.


Med tanke på virkninger og bivirkninger av østrogen i form av plaster, sammenliknet med tabletter, er det delte meninger blant spesialister i både endokrinologi og gynekologi som samarbeider i behandling av denne tilstanden. Det er kjent at plastere fører til mer naturlig tilgjengelig østrogen direkte i blodstrømmen. Til slutt, alt blod går gjennom leveren også, men plaster medisiner når den ikke fra første "runde". Samtidig er det konstatert at lever prøver og blodsukker er hppigere og mer økt hos pasienter som bruker plaster. Som følge, er det felles enighet at hver pasient sine behov skal vurderes og behandling tilpasses individuelt, ved å overveie endringer i alle kroppens apparater og systemer, mot hormon behov og eventuelle risikoer for bivirkninger.


4. Ja, østrogen er meget viktig for mange funksjoner i en kvinnes kropp, den er mye mer enn bare en kjønnshormon. Å forebygge beinskjørhet er en del av dens role. Og det er ikke lite. Beinskjørhet er en lidelse som blir livsvarig, kan medføre kroniske sterke smerter, med betydelige forflytningsvansker og, selvfølgelig, høy risiko for gjentatte brudd ved minimale traumer. Brudd i skjelett med beinskjørhet tilhelles oftest langsommere enn ellers og ikke alltid komplett. Dette kan føre til varig invaliditet i forskjellige grader.


Østrogen er veldig viktig til opprettholdelse av god funksjon i hjerte og blodkar systemet. Kronisk mangel kan føre til endringer i struktur i blodkar, med tidlig forekomst av angina, hjerteinfarkt, hjerneslag.


MEN, som nevnt på slutten av svaret til første spørsmål, kan også HRT bivirkningene være alvorlige og er dose-relaterte. Men bivirknings profilen i HRT er studert på digre antall pasienter som får den som behandling i menopause og deretter. En skal tro at yngre pasienter som har andre årsaker for østrogen mangel, bør ikke ha like høye risiko for bivirkninger, dersom dere får det som erstattning av et naturlig stoff, som mangler, og ikke som et tilskudd.


Det er dette som vi kan svare til dine spørsmål, sånt, på generelt grunnlag.


Hvis du føler at dine behov er ikke ivaretatt i deres helhet, jeg tilråder å be om ny spesialist vurdering, gjerne endokrinolog, i første omgang. Optimalt hadde vært med en helhetsvurdering av dine helse av spesialister i alle felt som er nødvendige for slike diagnoser. Da kan en sette i balanse både tilstand på apparater og systemer, hormon nivå dosert gjennom blodprøver, vekt, blodsukker, fett forbrening vurdert gjennom andre prøver og, ikke minst, den psykologiske belastningen, særlig med tanke på historikken av spiseforstyrrelser. Et sted der du kan finne kvalifisert, tverrfaglig hjelp, med oppfølging og justering av behandling underveis, skal være FRAMBU. Nyttig informasjon finner du også på tilstandens norske forening.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon