Spørsmål om PRES og varighet på symptomer.

Innsendt spørsmål

Hei.
Jeg er en 52 år gammel kvinne.
Medisinsk historikk
Fibromyalgi
Diabetes
Høyt kolesterol reagerer på statiner
Høyt bt medisinert

Amlodipin 10 mg
Valsartan 80 mg
Selo-zok 50 mg
Lipitor 40 mg

Paracet, Tramadol ved behov. Sistnevnte brukes ikke
­I september 2019 fikk jeg smerter i begge føttene på ferie i Italia. På tur hjem, sviktet føttene og jeg ble svimmel. 3 dager etter hjemkomst ble jeg innlagt med BT 220/130, smerter i brystet og hodepine og oppkast. Dagen etter kom nevrologiske symptomer som nedsatt kraft i høyre. side, sjevt smil, positiv Romberg. Etter ytterligere 2 dager ble det nedsatt følighet i ansiktet som kom og gikk. Ingen blødning eller propp. Forhøyet troponin men ingen tette blodårer til hjertet. Diagnosen ble PRES etter funn på MR signalforandringer i ventrikkelen bakre horn på ve. side og ødem.

BT ble behandlet og er fint. Ble innlagt med forverring av hodepine og nevrologiske symptomer 2 ganger til . Siste gang sett på av nevrolog som utredet meg for MS og andre tilstander. Ingen funn av noe annet så langt. Ny MR etter 6 uker gav samme signalforandringer som sist men uten ødem.

Nå 4,5 mnd etter har jeg fortsatt samme nevrologiske forandringer. Kanskje litt bedre kraft i hånda og balanse. Ellers uforandret. Nedsatt følighet i ansiktet er verre og også på ve. side. Høyre side ganske konstant mens ve. side kommer og går. Blir verre ved stress. Jeg har tinnitus som kommer og går, Da er som regel øregangen følelsesløs. Opplever sløret blikk, dobbeltsyn. Lynende smerter i føttene. Ikke så ofte heldigvis. Noe ansiktsmerter også. Fattique som kommer og går. Kan sitte i stolen og kjenne at energien forlater kroppen. Varer i alt fra 10 min til 1 time så kommer den tilbake. Blir helt kraftløs i hele kroppen.

Har lest mye om PRES både fra innland og utland. Burde ikke symptomene mine avta, eller er det sånn at jeg har fått en permanent hjerneskade og må forvente at jeg må ha det slik fremover? Eller er det noe annet som kan være årsaken? Jeg får ikke PRES diagnosen til å stemme med tilstanden i dag.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 20. februar 2020, klokken 22:25

 Hei.


Takk for spørsmål.


Det er vanskelig å tro at det er noe annet enn PRES, dersom:



  • Du har vært grundig utredet og ikke vært funnet noe annet.

  • Symptomene kan egentlig være forenlig med diagnosen.

  • Vanligvis forsvinner symptomene etter få uker. Av og til kan de vare lenger og noen diffuse plager kan vedvare livet ut. Sannsynlig ikke med intensiteten som du beskriver.


En del av symptomene som du beskriver er de som kopierer slag tegn. Resten kan være uttrykk av atypisk form for epilepsi liknende anfall, også kjent som tegn på PRES.


Du skriver at episodene med symptomer kommer og går. Dette kan være tegn på at en utløsende faktor agerer inn  i  mellom. Her skal jeg gå inn på en del ting som jeg vurderer nyttig å sjekke og eventuelt korrigere, hvis noe avvikkende er funnet:


Hyppigst er det høyt blodtrykk som utløser anfallene. Nest hyppigt siteres nyresvikt. Du nevner at du har kontrollert hypertensjon, med Valsartan behandling. Det kan hende at likevel får du noen topper med høyt blodtrykk. En døgn måling av BT, som de fleste fastlegene har utstyr til, skal være nyttig for å påvise det. I så fall, endring av behandling, med god kontroll på blodtrykk, bør hjelpe.


Du også nevner at du har diabetes. Ubalanse i blod sukker kan også utløse nevrologiske plager fra en vis grense. En sjekk på dette kan avsløre det.


Jeg vet ingenting om din nyrefunksjon. Både hypertensjon og diabetes kan virke negativt på denne, hvis ikke bra kontrollert. Hvis det foreligger en grad nyresvikt, kan Valsartan forverre den, av og til og føre til indikasjon for medisin bytte.


Tramadol, som du nevner å ta inn i mellom, kan ha effekt av å stimulere anfall hos alle pasienter som har fått påvist alle slags endringer i hjerne. Også i mange hjerne-friske. Du kan observere om det er noe tidssammenheng mellom beskrevne anfall og inntak av Tramadol. Uansett, tilråder deg å unngå den og begrense smertestillende til Paracet, hvis mulig.


Du også skriver at du bruker Lipitor, samtidig at du ikke tåler statinere. Denne er en statin. Jeg er usikker på hvilken måte du reagerer på denne klassen medisiner. Det bør sjekkes om deler av plagene kan eller ikke ha noe sammenheng. I litteraturen har ikke funnet noe som helst referanse til forbindelse mellom statiner og selve PRES.


Her har du en del ting en skal være nyttig å sjekke, utelukke og prøve å korrigere. Tilråder deg å ta kontakt med fastlege på nytt og be om videre utredning. Du kan bruke disse svarene som utgangspunkt i samtalen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon