Sterke smerter i låret. Fastlegen nekter smertestillende og beroligende.

Innsendt spørsmål

­Hei.

Det siste halvåret har vært ganske tøft fordi mammaen min på 53 år har slitt med mye smerter. Jeg som datter begynner nå å bli veldig bekymret for henne. Jeg skal prøve å forklare det hele så enkelt som mulig.

I desember 2018 fikk mamma en urinveisinfeksjon. Det var etter dette alt startet. Hun begynte å få smerter i bekkenområdet. I halebenet og nederst i ryggen. Hun sier hun har en trykkende følelse mot endetarmen. Etter ultralyd nedentil viser det at hun har litt nedsig av livmor, men ikke så mye at det skal gjøre noe sier de. Hun har født 5 barn. Nevner også noe om «vondt på rumpeballene». I tillegg smerter nedover lårene. Hun sier hun blir forferdelig fort sliten i lårene bare etter en liten tur. Før kunne hun gå langt uten å få smerter eller bli sliten.

Hun sier hun føler seg nummen nedentil. Opplever også kløe/svie i underlivet. I tillegg har det vært vondt når hun har fysisk tatt på lårene.

Vi har tatt MR av rygg og hode (hode pga oppføling av tidligere hjernehinnesvulst). Ingenting galt å se vistnokk. Litt slitasje i ryggen. Fastlegen var den som fortalte resultatene av MR, ikke spesialist. Men slitasjen skulle visstnok være ubetydelig mtp smerter.

Avføringsprøver normale. Fine blodprøver. Fastlegen nevner noe om overgangsalder plager. Ja, noe av det hun kjenner på kan vell være det. Men smerter i bekkenområdet, haleben og lår skal da ikke ha noe med det å gjøre.

Fastlegen tar henne ikke på alvor, føler hun. Han har bestilt time til CT av bekken og mage.

Fastlegen vil ikke skrive ut smertestillende. Han sier at hun må prøve å være fysisk aktiv, og jeg skjønner at det kan være lurt, men hun har så vondt at dette blir vanskelig. Jeg kjenner ikke igjen mammaen min, hun sier hun snart ikke holder ut. Jeg blir fortvilet og vet ikke hva jeg skal gjøre. Hun har fått resept på sobril tidligere, og hun sier at dette er det eneste som fungerer mot smertene. Men hun får ikke resept på dette lengre.

Jeg har ikke snakket med fastlegen hennes, og vet ikke hva annet han forteller mamma. Mamma har alltid vært en person som holder mye inni seg, sliter også en del psykisk men har alltid fungert godt i hverdagen. Jobber som barnehagetante. Hun sier ikke at hun har vondt noe sted før hun virkelig har det. Hun er en oppgående dame.

Ja, psyiske plager har hun. Men hun har virkelig vondt. Vi skal bestille time til kiropraktor neste uke. Jeg skulle bare ønske fastlegen hennes kunne henvise henne til spesialst. Dette kan kanskje være noe nevrologisk? Ikke vet jeg, jeg er jo bare en 25 år gammel jente som ønsker mammaen min alt godt, ikke lege.. Hun også er rådvill og vet ikke hva hun skal gjøre.

Hva tenker du om dette?Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. august 2019, klokken 06:30

Jeg synes det som skjer høres fornuftig ut. Både henvisning til kiropraktor og et CT. Det er ikke sikkert noe av det gir bedre lindring eller svar, men det må forsøkes. Det er viktig å være klar over at det er ikke alt legene/behandlerne kan hjelpe til med. Noen ganger ligger det i en pasients livsførsel, egentrening, vekt, kost, mosjon, røyking, ensidig belastning på jobb/hjemme etc etc, og for å få hjelp med den biten er det ofte fornuftig å henvise til en bredbaset utrednings- og behandlingsopplegg på et såkalt rehabiliteringssted forpersoner med kroniske smerter, som du kan lese mer om på Sunnaas.no. Men først må hun utredes ferdig. Dersom det ikke hjelper med kiropraktikk eller CT gir noe svar, og alle blodprøver er normale, inkludert revatologiske prøver og undersøkelser så er spørsmålet om hun kanskje burde vært innom en nevrolog, ja. Det kan høres fornuftig ut. Det bør alltid mer enn én lege til i vurderingen når en tilstand er vesentlig plagsom og ikke gir seg. Ingen leger vet alt. Imidlertid har det inntil nå vært vanskelig for fastlegen din å vite om det er behov for å henvise, og til hvem han/hun skal henvise til. Henviser man til feil spesialist er man like langt. Spesialisten vurderer dessverre bare sitt eget felt. Det er sjelden fastlegen får tips om hvilken spesialsit det heller burde vært henvist til. Det er faktisk fastlegens kunnskapsspesialistet å kunne avgjøre nettopp det. Og den prosessen står dere i nå.


Jeg ville sørget for at det ihvertfall er tatt blodprøver som CK (et muskelenzym) og SR (senkningen), med tanke på bestemte revmatologiske lidelser som polymyositt og polymyalgia revmatika. Mange andre blodprøver er helt sikkert tatt og dere kan, om legesenteret benytter Furst laboratorium, logge dere inn på furst.no og sjekke egne prøvesvar. Dersom avvik på noen blodprøver kan dere ta ny kontakt her, men referere til dette spørsmålets referansenummer så jeg kan lese meg opp igjen på saken først.


Dersom plagene først og fremst sitter i lårene kan det dreie seg om trange forhold til nerver som går opp til huden. Syndromet kalles nervus cutaneus femoris lateralis syndrom og kan ikke avdekkes med bildeundersøkelser eller blodprøver. Tilstanden gir nummenhetsfølelser øverst og mot utsiden av låret/lårene, i størstedelen av låret, og kan og gi smerter, typisk stikkende/brennende smerter.


Man er reservert med å gi sterke smertestillende kronisk mot tilstander man ikke vet hva er. Det kan påføre mer skade og bivirkninger og utsette utredning, enn det tilfører av godt, selv om man selvsagt får en periode med mindre stress og smerter som pasient. Og det er ofte her man kan føle seg tatt for lite alvorlig, men legen gjør faktisk rett her. Det er skapt mange kroniske misbrukere som følge av at man tyr for lett til avhengighetsskapende tabletter mot tilstander det fantes en annen løsning for. De gangene løsningen ligger i at pasienten må endre noe ved egen livsførsel er de vanskeligste. Men ved disse tilstandene kan pasienten utrette mye mer enn hva enhver speisalist kan, men det kan ved disse tilstandene være en smart innledning å ta veien innom et rehabiliteringsopphold på et slikt kurbad som nevnt (Sunnaas.no). Og det samme gjelder mtp Sobril, det skal ikke gis mer enn for noen dager av gangen, dersom tilstanden er forbigående. Det er vanskelig å forstå mekanikken bak avhengighet. Legen hennes ser ut til å ha gjort riktige ting her gjennom å ikke gi kronisk sterke smertestillende eller beroligende. Nå må utredningen fortsette, men som jeg sier til mange andre så er det ingen skam i å benytte flere leger for såkalte second opinions, dersom dere synes det går tregt fremover eller har en følelse av at dere er helt på villspor. Men jeg ville ventet til CT-svaret og kiropraktorvurderingen var gjennomført. En kiropraktor vil og kunne få en mistanke om dette er noe revmatologisk eller nevrologisk!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon