Stress, stoffskifte og spiseforstyrrelser

Innsendt spørsmål

­Etter lang tids stress, utmattelse og dårlig regulert stoffskifte, har jeg fått tilbake spiseforstyrrelse. Overspiser og kaster opp hver dag. Elektrolyttbp normal. Jeg er selv helsepersonell, og klarer/tørr ikke ta dette opp med fastlege. Har prøvd allt av selvhjelp uten varig bedring.
Jeg jobber fullt, studerer, har ulike verv og alene med barn. Hvor lenge kan man gå med stress, oppkast og overdosert stoffskifte før kroppen tar varig skade? Og om dere har noen tips til hva man kan gjøre i min situasjon?
Per nå er Tsh ikke målbar, men T3 er betydelig under ref.

Doktor Dr. Hilde Lind Paulsen

Svar fra legen (Dr. Hilde Lind Paulsen)

Sist endret 25. mars 2019, klokken 06:36

Hvor lenge man kan gå med disse tilstandene før kroppen tar varig skade er vanskelig å si. At de alle kan ha effekt på helsen din er derimot ikke å betvile.


Stress


Stress som pågår over for lang tid er en belastning på kroppen. Dette først og fremst ved å forårsake negative følelser som angst og depresjon, som igjen påvirker biologiske prosesser eller atferdsmønstre som øker sykdomsrisiko. Atferdsendringer kan fungere som tilpasnings- eller mestringstiltak, og kan blant flere andre ting, også bestå av overspising og spiseforstyrrelser. Disse endringene forsterker ingen effekten av stress og øker sykdomsrisiko. Videre er hormonsystemet særlig følsomt for psykologisk stress, da særlig utskillelse av kortisol, som regulerer en lang rekke prosesser i kroppen. Stresshormonene påvirker direkte hjerte, blodårer, lunger, lever, skjelett-og muskelsystemet og immunsystemet, og kan ved langvarig aktivering blande seg inn i hormonkontrollen av andre fysiologiske systemer, som igjen øker risikoen for fysiske og psykiatriske forstyrrelser. Stress påvirker særlig reguleringen av immunologiske prosesser og betennelsesprosesser, som i sin tur har innvirkning på en rekke sykdommer.


Langvarig stress øker med dette risikoen for en rekke sykdommer som kan ha en betydelig effekt på din livskvalitet, blandt annet depresjon, hjertekarsykdom, kreft, astma, herpes og andre autoimmune sykdommer. 


Oppkast/spiseforstyrrelser


Ut over effekten overspising og oppkast, og ditt generelle forhold til mat, har på din livskvalitet psykisk sett, kan somatiske komplikasjoner være væske- og elektrolyttforstyrrelser (for lave verdier av kalium og klor) som igjen kan føre til forstyrrelser av hjerterytmen og hovne føtter, skader på tannemalje og økt forekomst av karies, sårhet i hals, reflukssykdom, såkalt Mallory-Weiss rifter i spiserøret, alvorlig forstoppelse og magesmerter. 


Stoffkifte


Dårlig regulert stoffskifte kan ha store effekter på din livskvalitet og kan på lengre sikt øke risikoen for andre sykdommer. For høyt stoffskifte kan blant annet føre til hjertebank, rastløshet, slapphet, irritabilitet, vekttap, varmeintoleranse, menstruasjonsforstyrrelser og skjelvinger. Langvarige komplikasjoner kan videre være hjerterytmeforstyrrelser, angina, hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneinfarkt og beinskjørhet. På motsatt side kan lave verdier av stoffskifte føre til mental reduksjon, depresjon, demens, vektøkning, forstoppelse, tørr hud, hårtap, kuldeintoleranse, uregelmessig menstruasjon, muskelstivhet, smerte, for lav hjerterytme og for høye kolesterolverdier. Langvarige komplikasjoner av dette kan også være hjertekarsykdommer. 


Mitt råd:


Alt i alt vil jeg sterkt anbefale at du prater med noen om problemene du opplever, hva være din fastlege eller andre kompetente personer du føler du kan stole på. Det er ikke uvanlig å oppleve en viss skam rundt mental helse. Skillet mellom fysisk og psykisk helse misforstås imidlertid ofte for å være to vidt forskjellige ting, når realiteten er at kroppen fungerer som en. Som helsepersonell tviler jeg ikke på at du selv også har forståelse for dette. En hver endring av vaner er på sin side utrolig vanskelig å skulle gjøre noe med alene. Mennesket er et sosialt dyr og vi er ikke designet for å skule klare alt alene.


Med det sagt tror jeg for deg særlig stressmestring kan være viktig å få hjelp med. Som beskrevet over utløser psykologisk stress både psykiske og fysiske reaksjoner i kroppen, og det er ikke utenkelig at økt stress kan ha forårsaket av både stoffskiftesykdommen og spiseforstyrrelsene dine.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon