Svært smertefull hals. Må jeg til lege?

Innsendt spørsmål

­Jeg får vondt når jeg svelger bak i halsen på venstre side(ved mandelen). Jeg har hatt vondt i ca. en uke nå. Noen dager gjør det veldig vondt å svelge/spytte, mens idag gjør det mindre vondt. Det gjør bare vondt når jeg svelger/spytter. Spising går greit uten smerter. For noen dager siden gjor det også litt vondt når jeg gapte, men det er over nå. Jeg har vært litt av og på forskjølet i hele sommer fram til ca.3 uker siden, mens nå har jeg bare vondt når jeg svelger. Den siste uken har jeg også vært plaget av løs mage. For ca. 10 dager siden hadde jeg vondt i taket av munnen(der det er hardt) som føltes som et blåmerke og gjorde vondt når jeg berørte det med tungen, men det forsvant for en uke siden da jeg begynte å få vondt bak i halsen.
Jeg trodde i begynnelsen at det kunne være snakk om en halsbetennelse, men siden svelgesmertene ikke har gått over vurderer jeg å gå til legen.
Kan det være kyssesyke? Er også litt beskymret for kreft siden jeg har snust i ca.2år og drikker som en normal tenåring. Utenom at det gjør vondt når jeg svelger føler jeg meg ellers i bra form.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 18. september 2014, klokken 09:54

Årsaker til veldig smertefull hals


Det er mest sannsynlig, eller svært sannsynlig ikke kreft. Det er ikke bra å snuse, men det skal flere år til med snusing til før man står i fare for å utvikle kreft av det. Det du skal sjekke deg for er blant annet det du selv mistenker, nemlig streptokokkhalsbetennelse og kyssesyke, men det kan også være mer uskyldige, men allikevel smertefulle lidelser som after, herpangina eller hånd- fot- og munnsykdom, men alle de tre sistnevnte har synlige og smertefulle blemmer i munnen.


Kan halssmertene skyldes kyssesyken?


Kyssesyken040714


Innledes med influensaliknende symptomer (høy feber, hoste, svært dårlig allmenntilstand, ikke nødvendigvis hoste, ingen tungpust) for deretter etter en ukes tid slå om til kraftig halsvondt uten særlig andre symptomer. Det å ha halsplager uten andre luftveis-/forkjølelsessymptomer gjør kyssesyken vanskelig å skille fra streptokokkhalsbetennelse. SPør legen om dagene i forkant av halsplagene får han et hint, dvs var det influensaliknende symptomer i forkant er sannsynligheten større for at det er kyssesyke som er forklaringen på halsplagene. Man har også tester på både kyssesyke og streptokokkhalsbetennelse. Den ene heter Monospot og tas som et stikk i fingeren. Før 7 dager med symptomer har gått behøver ikke prøven slå ut på kyssesyke selv om man har det, men hos deg vil den nok vise riktig resultat, dvs slår den ut har du det, gjør den det ikke har du ikke kyssesyke. Slår Monospottesten ut behøver man ikke gjøre så mye mer, dvs man kan ta leverprøver og så må man kjenne på lever og milt at de ikke er forstørret og så ta det hele derfra: Kan jeg ha fått kyssesyken?


Kan det være streptokokkhalsbetennelse du har fått?


Vi mistenker streptokokker som årsak til halsplagene dersom  • du ikke har virussymptomer, dvs forkjølelsessymptomer (rennende og tett nese, ikke nødvendigvis så plagsom hoste, ikke like dårlig som ved influensa, men da må man ha hatt influensa for kunne avgjøre dette, ingen tungpust, ikke nevneverdig feber)

  • og du samtidig har store, ømme kuler på halsen, feber, nokså utpreget redusert allmenntilstand, uttalte svelgsmerter (som du har) og store, røde mandler, ofte med pussbelegg på. Ikke rart det er vondt. Mange får så store mandler at det er forståelig at det gjør vondt å svelge mellom den lille åpningen  som gjenstår mellom to enorme, pussbelagte mandler. Fyller man alle disse kriteriene og det over, at forkjølelsessymptomer er fraværende så er det bare å behandle. Er man i tvil kan man ta en strep-test. Det er en pensel som strykes over mandlene et kort sekund. Slår den ut er det på grunn av streptokokker, noe som kommer tvile til gode for den syke og man gir antibiotika. Det er viktig at du kommer deg til legen og får sjekket om dette er streptokokkhalsbetennelse. Lar du tilstanden stå og det faktisk er streptokokkhalsbetennelse så risikerer du at streptokokkene smitter over på andre organer, slik som nyrene, og forårsaker betennelse der. I teorien kan de også smitte over på hjerteklaffene.


Så...bestill øyeblikkelig hjelp time hos fastlegen. Mest for å avgjøre om det er streptokokkhalsbetennelse, men selv om man ikke får gjort noe mot det er det greit så tidlig som mulig å vite om det er kyssesyke man har også. Skulle det være et annet virus som er årsaken får man ikke behandlet, men kan få lindret, dersom det er after som smerter, dvs smertefulle blemmer.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon