Tarmkreft? Magesmerte og blod i avføringen, ikke endret form på avføringen.

Innsendt spørsmål

­Hei:) I lengre tid har jeg spesielt når det er lenge siden jeg har gått på do fått kraper/lyn smerter som sitter fremme nesten ved underlivet på siden og i baken. Dette er kun vondt før avføringen kommer ut som rier på en måte som frakter avføringen til siste endestasjon etterpå kjenner jeg ingenting. Har tidligere hatt d kun i magen når jeg går på do og det er lenge siden sist men det siste året har jeg og merket det i baken det river likksom. Nå har jeg i en uke kuttet ut sukker og brus og i stedenfor å gå på do en gang i uka med avføring så har jeg nå gått hver dag noe som egentligt aldri har skjedd er mer vant til en gang pr uke.

Så har jeg jo lest litt på nett om disse krampene og da står det kontakt lege kan være kreft? Men er det noe å bekymre seg over så lenge de ikke kommer når jeg går ofte på do? Og så leste jeg og at avføring ikke skulle være tynn iogmed jeg er vant til å gå sjeldent på do så er jeg vant med en stooor mengde, nå har d vært variert fra små (svarte snegler) dog avføring er vanlig brun men størrrelsen, og tynnere små biter, samt i går fks en stor tykk pølse sammenhengende. Avføring virker og porøs uten at jeg inntar noe særlig med fiber den går i oppløsning og synker til bunns om jeg tar dokosten borti.

En siste ting den ene av 4 (bæsjer) idag hadde ferskt blod i enden så ikke noe på de andre men har og mensen så kan være det som kom borti for om det var blod i tarm burde vel det komme på alt av aføring på samme do besøk og ikke bare en stk og når jeg tørket meg? Merket ingenting da? Men blir jo bekymret om det kan være farlig har ingen hemorider eller analfissur osv...

Håper du kan hjelpe meg har funnet ut at å google bare innebærer mye panikk om kreft og spes rundt blod kramper og størrelse på avføring så konklusjonen blir er nor farligt når det skjer med mellomrom og ikke konstant? Hvis en svulst klemte på tsrmen burde ikke avføring da alltid vært tynn og kramper og blod tilstede ved hver avføring?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. mai 2016, klokken 12:50

Det er bare når tarmkreften sitter i endetarmsåpningen at avføringen bli tynn, og da vil den være tynn hver gang. Sitter en kreft langt oppe i tarmen er avføringen fortsatt flytende. Det er kun rett før den kommer til endetarmsåpningen og hvor den blir liggende noen timer og sugd vannet ut av (kroppen trekker tilbake vann for gjenbruk) at den oppnår sin form slik vi kjenner den, og skal den endre form etter dette må innsnevringen sitte nedenfor dette, altså i endetarmsåpningen. Derfor skal endetarmsundersøkelse alltid inngå i en helsesjekk med slike problemstillinger.


Når det gjelder blod så kan tarmkreft blø rykkvis. Tester man etter usynlige mengder med blod, pga mistanke, så tar man derfor alltid tre prøver, tatt på tre forskjellige dager; nettopp fordi en kreft ikke behøver å blø hele tiden. Du har synlig blod og det er ikke aktuelt å teste, selvsagt. Det er lyst og ligger utenpå avføringen, noe som betyr at det stammer fra nært åpningen. Det er ikke noe bevis på at det ikke er kreft allikevel, bare fordi avføringen ikke er tynn hver gang, men at det er kreft i ditt tilfelle er lite sannsynlig. Det som virker mest sannsynlig er faktik noe av det du utelukker selv, nemlig analfissur, eller sprekk i slimhinnen, eventuelt en indre hemoroide. Kanskje ikke så uttalt, men dog. Jeg føler det allikevel uforsvarlig å bare anbefale deg regelmessige toalettbesøk og å holde avføringen myk i flere uker inntil dette leger seg, eventyelt med tillegg av bedøvende, muskelavslappende og kortison type salverpiller, spesielt om du har tykktarmskreft i familien. Med så sjeldne avføringer som 1 gang i uken over så lang tid er faren for å utvikle hemoroider og/eller analfissur stor.


Det du må gjøre er å få en fastlegeundersøkelse.Der vil det bli avgjort om du skal videre til undersøkelse av endetarmen på jakt etter fissur (sprekk) og hemoroide. Finner man ikke forklaring på symptomene der må de lete lenger opp med koloskopi, etter tømming, dvs du må tilbake på ny time, men jeg tror de finner årsaken helt nederst i endetarmen, noen veldig få centimeter inn, på det meste.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon