Testosteronmangel? Lett overvekt, energisvikt, potenstap og muskelsvakhet

Innsendt spørsmål

­Hei. 24.05.17
Jeg er en mann på 69 år. 178 cm. 75 kg, (Noen kg for mye rundt magen. Men relativ liten muskelmasse)
Har vært frisk og levd et aktivt og til dels stressende liv til jeg var 62 år, og med naturen som rekreasjon.
Etter kollaps i 2010 (Bipolar lidelse) har det gått raskt nedoverbakke.)

Hovedproblemet ligger i lite energi og muskelsvakhet/smerter.

Kan det være noe hormonelt?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. juni 2017, klokken 12:40

Du tenker på for lite testosteron? Lavt stoffskifte og andre hormonelle forstyrrelser, som diabetes til eksempel, kan og gi slike symptomer, men dette har dere sikkert sjekket ut. Det som kan være aktuelt å måle er testosteron, men kun dersom du har mistet potensen eller har symptomer på testikkelsvikt.


 


Redusert sexlyst, ereksjonsproblemer, tretthet, energiløshet og redusert yteevne og -vitalitet er vanlige i befolkningen også når testosteronblodprøven er normal. Du nevner mange av disse symptomene, men det er altså ikke noe bevis for at du har for lite testosteron. Du trenger symptomer på testikkelsvikt i større eller mindre grad i tillegg:


Symptomer på testikkelsvikt er forstørrede bryster, redusert behåring, redusert behov for barbering, redusert muskelmasse og -styrke, små og bløte testikler, befruktningsvansker, benskjørhet, flushing og økt svette bør derfor også være tilstede før testosteron måles. Du trenger ikke ha utslag på alt, og alt lar seg naturlig nok ikke bedømme i din aldersgruppe heller. Har du barn har det ihvertfall fungert tidligere, men du lurer selvsagt på om testosteronet har blitt lavere med tiden, dvs om testikkelsvikt kan ha oppstått med tiden. Da må du altså i tillegg til de symptomene du opplever også popleve ereksjonssvikt pluss flere symptomer på testikkelsvikt i tillegg.


Måles testosteron lav skal blodprøven gjentas på samme laboratorium fastende kl 07-10 etter normal natts søvn sammen med hormoner som kalles SHBG, FSH og LH for å beregne andelen fritt og aktivt testosteron og for å avklare årsak. 


Behandling med testosteron bør kun gis til de med både symptomer pluss lavt totalt testosteron pluss lavt fritt testosteron. Vi vet at disse anbefalingene ikke følges slavisk, men som pasient må man opplyses om at det ikke er risikofritt å stå på testosteron.


Testosteronbehandling er potensielt farlig og må forbeholdes dem hvor behandlingsgevinsten overgår behandlingsfaren. Behandlingen er også dyr.

Selv om testosteronnivået synker langsomt med økende alder er reduksjonen individuell, og de fleste vil ha nivåer i normalområdet gjennom hele livet. Livsstilsfaktorer (først og fremst økende vekt/BMI) ser ut til å påvirke testosteronverdien mer enn hva alder gjør. Flere av symptomene ved testikkelsvikt er vanskelig å skjelne fra symptomer på naturlig aldring, spesielt dersom det foreligger godartet prostataforstørrelse og/eller sukkersyke i tillegg til høy alder og vekt.


Vektnedgang vil normalisere testosteronnivået hos de fleste av disse mennene.


Hos de hvor det ikke påvises testikkelsvikt bør derfor behandlingen av disse mennene bestå i livsstilsendring i form av økt fysisk aktivitet og vektreduksjon. Dersom du svarer nei på testikkelsviktsymptomene antar jeg det er i denne gruppen vi må plassere deg, altså i gruppen som anbefales vektreduksjon. Spesielt magefettet er aktuelt og det er og spesielt farlig. Jeg vet for lite om deg til å anbefale noe konkret for deg, spesielt siden du veier mindre enn høyden, dvs 75 kg, mens (1m) 78 cm høy. Akkurat det kan være innenfor, men midjemålet må tas i betraktning. Er det for høye, f eks over 96 cm, tilhører du nok gruppen som anbefales vektreduksjon. Det har flere effekter enn å øke testosteronet!


Og selvsagt må det nevnes at det i ditt tilfelle er flere andre faktirer som kan spille inn. Spesielt psyken! Er du akterutseilt på dette planet oppstår nettopp alle de symptomene du her lister opp! Jeg har mest tro på at det er der problemet ditt ligger!


 


Lenker:


·         Nasjonal veileder i Endokrinologi


·         (http://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/testikkelkreft/seneffekter-testikkelkreft/hypogonadisme)


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon