Tilbakefall av angst 4 uker etter oppstart med Cipralex

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg sliter med angst. Har hatt panikkanfall flere ganger men det har roet seg noe da jeg forstår hva som skjer i kroppen. Startet opp med cipralex for 4,5 uke siden. Hatt mye angst og bivirkninger ved oppstart. Hadde plutselig gode dage og følte meg som meg selv, men nå er all uroen i kroppen tilbake. Er dette vanlig? Trodde det gradvis skulle bli bedre. Er forberedt på mange uker før full effekt. Men skuffende med tilbakefall etter gode dager. desperat etter bedring. Bruker også vallergan og 3,75mg zopiclone for å sove.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. april 2017, klokken 19:19

Vanligvis var dette litt for tidlig til at det kan skyldes cipralexen. I hvert fall helt i starten for hvor tidlig vi kan forvente bedring, så da er det ikke så rart om det svinger litt akkurat i starten. Dette tyder bra, tenker jeg. Da vil det virke på deg, siden du merket dette blusset som skyllet innover deg. Husk at det er obligatorisk med samtidig samtaleterapi. Man skal ikke overlates til seg selv med tablettene og tro at alt skal ordne seg på dette ene og alene. Dere må snakkes underveis, og ikke minst diskutere virkninger og bivirkninger av tabletten underveis.


Pass også på å ikke leve som etterlengtet den første beste dagen du føler det er bra igjen! La det bero noen dager til du får opparbeidet deg et overskudd først. Hvis ikke benytter du bare energirestene i bunnen av beholderen din hele veien. Lar du det bygge seg opp et overskudd tåler du et overforbruk en dag. I motsatt fall blir det mye av og på fremover.


Jeg synes det er dumt dere benytter zopiclone og vallergan. I hvertfall begge deler. Forsøk å kutte ut Zopiclonen. Du kommer til å tro at det er den som får deg til å sove etter hvert, så blir du avhengig av den. Husk bare at når du kutter den ut vil du sikkert ikke få sove, pga forventningen av ikke å få sove. Derfor er det mange som starter på den igjen. En kjedelig misforståelse.


Summa summarum illustrerer du her et klassisk eksempel på hvor viktig det er å følge opp med tette samtaler når man starter med medisiner, spesielt medisiner som dette. Her kan man lett bli revet med, eller oppleve bivirkninger. Begge deler kan føre til at pasienten seponerer (man kan tro man ble frisk av seg selv, evt slutter å ta medisinen pga plagsomme bivirkninger man regner med å måtte dra med seg hele veien), men er man forberedt og blir forklart hva som er normalt og hvor lenge bivirkninger varer etc klarer man å beholde roen og forventningen.


Når dette er sagt så kan selvsagt en angst bryte gjennom et forsvarsverk av samtaler og medisiner også. Cipralex er ikke noe angstdempende dop i gaten for benzodiazepiner, slik at angsten kan fortsatt nå deg, spesielt i begynnelsen, men etter hvert vil du merke at det blir med angsten for angsten og at den ikke får fotfeste i deg til å sparke skikkelig avgårde med deg. Og for hver gang det indre og automatiske sinnet ditt erfarer dette, jo mer toner det hele seg ned og til slutt vekk.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon