Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt January, 28, 2021 13:47

Hei! Jeg har i 2,5 år nå, slitt med tilbakevendende bakteriell vaginose. Har fått reseptbelagt behandling tre ganger, men det kommer bare tilbake igjen etter ei stund. Har en pakke Lactal vaginalgel i skapet nå. Tar jeg en dose av denne, holder symptomene (illeluktende fiskelukt og mye vanntynn utflod) seg borte i ca to dager før den kommer like sterkt tilbake igjen. Jeg har en prøverørs-sønn på to år som satt på første forsøk (ca midt i svangerskapet startet BV-problemene). Vi har nå prøvd å bli gravide gjennom prøverør i 1,5 år. Jeg har blitt gravid 3 ganger (vi har kun satt inn egg tre ganger, og de har festet seg alle tre ganger), men mistet i uke 5-6 alle gangene. Jeg er redd det er miljøet i livmora som er årsak (legene har ingen forklaring på hvorfor jeg mister). Hva kan jeg gjøre? Finnes det noen langvarig kur som kan få bukt med dette en gang for alle? Dersom ikke, ønsker jeg uansett resept på medisin (om den er langvarig- virkende eller ei).

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)
Sist endret 14 June 2021 klokken 16:01

Hei.

Takk for spørsmål.

Det kan hende at det foreligger bakterier som er eller har blitt resistente mot de klassiske antibiotika valgt for slik behandling. Dette kunne også forklare den meget kortvarige effekten av Lactal gel; kan være bakterier som ikke blir helt dempet av syrligheten som gel behandlingen medfører.

Min hoved anbefaling er å be egen lege (fastlege eller gynekolog) ta en prøve fra vagina, gjerne i en periode med illeluktende utflod og sende den til dyrkning, med antibiotika resistens. En slik problemstililng kan evt. hemme forplantning av nytt embrio.

Når legen har svar til en slik prøve, kan ny kur velges ut i fra antibiotika resistens bestemmelse og, forhåpentligvis, virke bedre og lenger.

Det som du selv kan bidra med til gjenoppbygning av en sunn vaginal flora, er å holde deg aktiv og velge kosthold som fremmer det. Det vil si:

  • regelmessig inntak av syrlige meieri produkter (type yoghurt, kefir, biola), frukt og grønt, gjerne grønnsaker med grønne blader (purreløk, vårløk o.l.), grovt korn i alle former;
  • begrensning av konsentrert sukker og fin mel produkter, alkohol.

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.