Tøyning og øvelser for quadratus lumborummuskelen

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg har nå gått i et halvt års tid med en intens, stikkende smerte 10 - 15 cm. ut til venstre for ryggsøyla. Ca. midt mellom søyle og hoftekam.
Smerten, som kjennes som om man stikker en kniv inn i en nerve, er ikke konstant, men oppstår i marginale posisjoner når jeg bøyer meg.
Jeg har tatt vanlig røntgen, men her synes det ingenting.
Jeg har også tatt 10 behandlinger hos kiropraktor, og innrømmer at jeg er betydelig bedre, men klarer fortsatt ikke å løpe. Ikke en gang vanlig jogg. Smertene oppstår da for hver gang jeg setter foten ned i steget. Venstre side / ben.
Har de samme "symptomene" også når jeg hoster, og spesielt når jeg nyser. Da har jeg problemer med å holde meg oppreist pga. smertene.
Har også tidvis ilinger ned langs rumpe, lår og legger. Jeg vet om isjiasnerven, og det kjennes ut som om problemene kan være relatert til det ? Som om noe ligger i knipe i forskjellige posisjoner når jeg beveger meg.
Ryggen nederst kjennes også veldig stiv og ubehagelig ut, men jeg har som sagt ingen smerter når jeg sitter stille, eller ikke beveger meg.
Kan ta med at jeg også har smerter i front på begge skuldrene.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. februar 2018, klokken 10:04Besværet høres ut til å komme fra quadratus lumborummuskelen, en av kjernemusklene våre og som fester mellom hoftekam, ryggsøyle og ribbein.


Quadratus lumborum


Denne muskelen er egentlig en magemuskel, men omtales som en ryggmuskel fordi den sitter så dypt. Som du ser er den festen både til ribbein, ryggsøylens ryggtakker og til nederste ribbein og dens funksjon er å rette ut ryggen og å bøye den til siden. Det forstår du når du ser hvilken vei fibrene går. Når denne muskelen trekker seg sammen vil den trekke ryggsøylen til siden samt svaie ryggen, eller rette ut ryggen dersom den er i krummet stilling. Trekker du pusten dypt, eller hoster, så utvider brystkassen seg og om muskelfestene eller muskelen da er betent vil du strekke i det og fremprovosere ubehag. 


Det hjelper selvsagt å behandle dette hos en behandler dersom behandleren identifiserer den skyldige muskelen, men det spørs om kiropraktoren har gjort så i ditt tilfelle. Noen kiropraktorer er ekstremt gode på bløtvevsbehandling, mens andre bare knekker opp de låsningene som forårsakes av at anspent muskulatur drar ledd ut av posisjon (låsning). Det er godt å få knekket opp en låsning og det er enkelt å "bli kvitt" en slik pasient fordi han er fornøyd, og få inn den neste, men den anspente muskelen står jo fortsatt i spenn. Den er det jo ikke gjort noenting med om behandlingen bare har bestått i å knekke opp låsingen. Snart vi derfor den anspente muskelen trekke leddet ut av posisjon igjen og gi nye plager fra leddet, i tillegg til betennelsen i selve muskelen og muskelfestene.


Det som i tillegg til eventuell knekking, dvs manipulering må gjøres er å behandle den muskelen som er betent. Det gjøres ved øvelser, trykkpunktsbehandling og uttøyning. Se instruksjonsvideoen for hvordan du tøyer ut muskelen: 

Det er mye litteratur å lese om denne muskelen nå som du bare har fått navnet på den sannsynlige lidelsen. Og det er mange måter å tøye den på, inkludert stående bl. a. Plagene er intense, dype og skjærende og en klassisk utløsende årsak er folk som går med for lange staver på ski og blir gående med rumpa ut og må stabilisere/holde tilbake ryggen med quadratus lumborum kontinuerlig.


Det gjelder å variere stillinger for deg og spesielt ikke sitte fremoverlent og la QL måtte jobbe kontinuerlig uten hvile. Uttøyning og øvelser ordner du selv, mens behandling må bli opp til deg, men det fremskyter tilhelningen og du får mange gode råd til uttøyning og øvelser.


Øvelser: 

Lykke til!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon