Treg vannlating - Godartet prostataforstørrelse

Innsendt spørsmål

Hei!
­Jeg er en 62 år gammel mann, og har problem med hyppig vannlating. Må opp 2-3 ganger hver natt.
Jeg kjenner til hva dette skyldes og at det kan være en viss risiko for kreft i prostata. Derfor gikk jeg til en lege her jeg bor i Hua Hin, Thailand. Det var på Bangkok Hospital, de har nylig åpnet her.
Legen (meget ung), undersøkte prostata og fant den litt «forstørret». Blodprøve kunne ikke påvise kreft.
Han skisserte flere stabelettkurer, men kom til at jeg skulle prøve Cardura XL (4 mg) og Detrusitol SR 4mg. Jeg skulle ta dette i 5 dager og så komme tilbake. Tabelettene virket ganske bra: strålen ble kraftigere og jeg var ikke oppe mer en en gang om natten. Jeg ble virkeli i godt humør.

Legen ga meg derfor tabeltter for en måned, også ny kontroll. Dessverre avtok virkningen av tabelettene noe ikke mange dager etter, og jeg måtte igjen opp to ca gager hver natt.

Tilbake hos legen etter en måned, ble vi enige om å prøve en ny kur i to uker. De heter Xtral XL (10 mg) og Anfranil (25 mg). Dette var i går, men jeg merker ingen forskjell så langt.

Skal jeg plages slik, tenker det kanskje er bedre å fjerne hele prostata – tross alt? Håper jeg har gitt tilstrekkelig opplysninger til at det er mulig å gi et godt svar.

Forøvrig er jeg i rimelig god fysisk form (trener regelmessig), er slank og røker ikke. Drikker svært lite alkohol. (Her i Thailand er klima og mat anerledes i Norge og vin smaker ikke like godt. Det kan bli en eller to øl til middagen. Det er det.) Røyker ikke.

På forhånd takk for hjelpen

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. mars 2011, klokken 11:38

 


Prostatakjertelen fotolia 6257662 xs


Så vanlig er godartet prostataforstørrelse


En av fire menn mellom 50 og 60 år har symptomer på at prostata er forstørret. Når mannen passerer 60 har halvparten symptomer. Legen tar alltid stilling til om prostataforstørrelsen er godartet eller ondartet. Du har passert 60 og hadde altså 50 % sjanse for å utvikle symptomer.Det er også tatt blodprøve for å vurdere sannsynligheten for at din prostataforstørrelse kan skyldes kreft. Denne blodprøven kalles PSA. Den ga ingen mistanke om kreft. Har du heller ingen i nær famile (brødre, far, bestefar) som har hatt prostatakreft er det ingen grunn til å henvise deg for å utrede om du har kreft. Det som blir viktig i ditt tilfelle blir å ta stilling til hvor plaget du er av avløpshinderet og om dette lar seg løse ved hjelp av medisiner eller om du må opereres.


Medisiner mot prostataforstørrelse


Det er i hovedsak to grupper medisiner som benyttes mot godartet forstørrelse av blærehalskjertelen (benign prostatahyperplasi): 5-alfa reductasehemmere og alfablokkere. Disse tablettene kan ha mange navn (firmanavn) avhengig av hvilken produsent som lager de. 


Alfablokkerne i Norge heter Cepalux, Omnic, Carduran, Xatral, Sinalfa, Duodart og Tamsulosin. De virker ved å få musklene i kjertelen til å slappe av, slik at ikke urinrøret avklemmes.


Reduktasehemmerne i Norge heter Finasterid, Proscar eller Avodart. De virker ved å hemme dannelsen av testosteron. Prostatakjertelen er avhengig av testosteron for å vokse. Uten testosteron krymper den.


Norske trygderegler bestemmer at du må forsøke med en av alfablokkerne først. Dersom disse ikke har effekt kan reduktasehemmer forsøkes. Har heller ikke denne effekt kan det benyttes både alfablokker og reduktasehemmer, men dette blir dyrere. 


Du har startet med Carduran. De fleste har effekt av dette. I tillegg er det billigere. Detrusitol virker ikke på prostata, men på vannlatingstrangen hos den med overaktiv blære (urge inkontinens), enten vedkommende er kvinne eller mann. Økt vannlatingstrang er vanlig ved prostataforstørrelse siden det stadig er urin igjen i urinblæren. Blæren strekkes og gir trang til å tømme den. Jeg har ofte sett at den virker i løpet av noen få dager og noen har også effekt av den selv om den kun tas ved behov (når man skal reise eller i selskap etc), men produsentene vil vi ikke skal gi opp troen på at effekten kommer før det har gått fire uker, minst.


Slik virker prostatamedisinen


Alfablokkeren Carduran virker ved å få muskulaturen i kjertelen til å slappe av. Slik avklemmes ikke urinrøret, så urinstrålen forbedres.

Xatral er også en alfablokker (i likhet med Carduran), men det kan allikevel tenkes den har effekt selv om den første ikke hadde det.


Anafranil er derimot ikke noe middel mot prostatabesvær. Middelet kan dessuten gi vannlatingsforstyrrelse. Det benyttes mot redusert sinnsstemning. Antidepressiv behandling er absolutt til hjelp når grunnen til å gi det er til stede. Husk å ha en samtale etter seks måneder om du skal fortsette med den eller ikke. Depresjon medfører også spenninger i kroppen som kan påvirke vannlatingen. Slapper man bedre av bedres vannlatingen ved dette. Kanskje er det slik han har tenkt.


Reduktasehemmerne virker ved å redusere testosterondannelsen. Prostatakjertelen reduseres i størrelse siden veksten av prostata er avhengig av testosteron. Du har altså fortsatt denne muligheten igjen før du behøver å vurdere operasjon. Du har dessuten forsøkt Xatral for kort tid til å kunne trekke noen konklusjon ennå, dessverre. Hjelp til selv ved å tømme blæren godt før leggetid og unngå å drikke for mye på kvelden. Spesielt vanndrivende (brus, kaffe, te, alkohol). Trykk gjerne på blæren under slutten av vannlatingen og gå et par - tre ganger ekstra på toalettet enn hva du vanligvis pleier.


Operasjon av prostata


Operasjon av prostata gennomføres ikke før det nesten er helt stopp i vannlatingen. Operasjonen er enkel og rask (ca 30 minutter). De mer alvorlige bivirkningene kan være blødning som krever blodtransfusjon, arrdannelser og innsnevring av urinrør, forstyrret sæduttømming, lekkasje av urin (inkontinens) og impotens. Risikoen for bivirkning regnes som liten (i verste fall 2 %).


Dette er godartet prostataforstørrelse


Bildet viser hvor prostatakjertelen ligger. Dersom kjertelen forstørres er det enkelt å forestille seg at vannlatingen blir påvirket. Det blir som å klemme på en hageslange. Strålen kan spre seg. I tillegg blir det vanskelig å både starte og stanse vannlatingen. Treg igangsettelse, samtidig som det hele tiden er en skvett igjen når man forsøker å slutte. På grunn av at kjertelen etter en tid vil løfte på urinrøret der hvor det forlater urinblæren vil ikke urinblæren bli helt tømt ved hver vannlating. Du tømmer altså bare toppen. Derfor er det du snart må på toalettet igjen. Det kan hjelpe å trykke over urinblæren, eller om du sitter ved vannlatingen (for å unngå søl) så kan du gynge litt på overkroppen og klemme sammen urinblæren på det viset. Kanskje kan du klare å tømme litt mer på det viset og sparer deg for en oppvåkning eller to?


Når tar man blodprøven PSA?


Det er blitt rutine i flere land nå at man tar en blodprøve som heter PSA når man utreder prostataforstørrelse. Har legen tatt denne? Dersom han tar den må han samtidig fortelle litt om hva eventuell forhøyet PSA vil si. Litt forhøyet er den nesten alltid ved godartet prostataforstørrelse. Verdien kan være så høy som 10 uten at det behøver å bety kreft. Stiger den over 10-tallet øker sannsynligheten for kreft. Øker den over 30-tallet er godartet forstørrelse usannsynlig, mens sannsynligheten for kreft er kraftig økt så lene betennelse i kjertelen er utelukket.


I Norge er det vanlig at man ikke tar PSA før legen både har kjent en kul og pasienten har symptomer på forstørret kjertel (vanskelig å starte/stoppe vannlatingen, må tisse ofte, men lite, må oppflere ganger om natten...). man kjenner en knute på prostata når man kjenner på den. En knute kan være tegn på kreft. Du ville blitt henvist dersom legen kjente en kul. Du ville også blitt henvist dersom du hadde hatt så stort vannlatingshinder (tregt) at urinen demmet seg oppover og forstyrret nyrefunksjonen (nesten full stans i vannlatingen). Blod i urinen ville også ført til henvisning.


Enkelte prostatamedisiner reduserer PSA og lurer legen


5-alfa reduktasehemmerne Proscar, Avodart og Finasterid reduserer PSA-verdien til det halve. Det er ikke alltid lett å avgjøre om en person har godartet eller ondartet prostataforstørrelse. Selv ikke om man har tatt biopsier/vevsprøver av kjertelen. I slike tilfeller måles PSA med jevne mellomrom for å se hvor raskt den stiger i verdi. PSA-verdien stiger raskere ved kreft enn ved godartet forstørrelse. Er du riktig uheldig kan bruk av reduktasehemmer maskere en slik vekst i PSA-verdien og skjule at det ligger en kreft i kjertelen. I det minste for en peridoe. Det er viktig at legene som behandler deg derfor får vite om du benytter prostatamedisin slik at de får lagt effekten av denne inn i regnestykket.


KONKLUSJON:


Det ser for meg ut som om legen gjør de rette vurderingene. Jeg antar du blir bedt om å fortsette på medisinen du tar nå i opptil fire uker til. Deretter har han rett til å forsøke en reduktasehemmer. Er ikke dette heller nok forsøker han begge samtidig. Detrusitol skal du gjerne forsøke ved siden av. Vannlatingsplagene dine er plagsomme, men de er dessverre ikke så plagsomme at det overstiger risikoen for bivirkninger ved operasjon.


Husk at kjertelen vokser så fort du slutter med prostatamedisinen.Prostatamedisin må tas regelmessig.


 


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon