Treg vannlating og opp om natten - godartet eller ondartet prostataforstørrelse?

Innsendt spørsmål

­Hei Jeg er en mann på 73 år som i mange år har vært oppe 1-2 ggr hver natt for å late vannet. Forstår at dette ikke er uvanlig. Men de siste 2-3 månedene har jeg fått problemer med vannlatingen. Det kommer kun litt av gangen, stopper opp, drypper store drypp, og kommer litt igjen. Har følelsen av at jeg ikke får tømt meg skikkelig. I tillegg til dette har jeg smerter (verking/trykk) i underlivet, ovenfor penisroten. Et par ganger har dette vært så vondt at det har vært vanskelig å få sove. Har også ved en anledning hatt veldige smerter i testiklene. Dette varte et par timer. Jeg har nå også verking og stivhet i korsryggen. Jeg burde egentlig være i god form. Har gått på ski 2 ggr. pr. uke i hele vinter, 2-3 timer, og har gått på treningsinstitutt 2 ggr. pr uke i over1 år med lett styrketrening. Blir nå om dagen likevel veldig fort trett og sliten. Min fastlege har kjent på prostata som han sier er litt stor men i orden. PSA verdien er 0,5. Nå lurer jeg på hva mine plager kan komme av. Det er ikke hyggelig å gå slik uten å vite årsaken til plagene

Tar Carduran 8 mg daglig mot høyt blodtrykk.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. februar 2012, klokken 15:33

Men en PSA på bare 0.5 er prostatakreftrisikoen nesten null


Med en PSA-verdi på 0.5 er sannsynligheten for prostatakreft veldig liten. Mindre enn 1%. Retningslinjene i Norge anbefaler at man tar PSA-prøve dersom man har symptomer (hyppig, men treg vannlating, vannlating natt, vanskelig å starte eller stoppe vannlatingen, eventuelt skjelettsmerter/ryggsmerter eller blod i urinen) eller har andre som har eller har hatt prostatakreft i familien (far, brødre, bestefar).


Med en PSA-verdi på 0.5 er risikoen for livstruende form for prostatakreft bare 0.9%. Dersom du ikke har sykdomsfølelse eller har opplevd ufrivillig vekttap, lav blodprosent eller sett blod i urinen heller (alt dette er tegn på ondartet prostatakreft) så tyder alt på at du ikke behøver å bekymre deg for prostatakreft.


LES OGSÅ: Det finnes snill og det finnes aggressiv prostatakreft


Så lenge du har symptomer på vannlatingshinder er det vanlig å ta PSA årlig. Dersom PSA dobles så vil sannsynligvis legen din kalle deg inn for en kontrollprøve etter en måneds tid for å kontrollere at verdien virkelig har økt og ikke steget på grunn av feil i måle- eller analysemetode (laboratorievariasjoner). Skulle PSA-en øke såpass et år så blir du sannsynligvis henvist til vevsprøve (biopsi) av prostataen. Men dette virker ikke aktuelt nå, jeg ønsker bare å informere deg om hvilket program legen din sannsynligvis legger opp for deg når det gjelder PSA-en fremover og hvilke symptomer du må diskutere med legen din om de mot all formodning skulle dukke opp. Slike symptomer er greit å kunne litt om for alle menn.


Så lenge det bare er vannlatingsbesvær og ingen andre funn så er det godartet


Vannlatingsbesværet ditt skyldes altså høyst sannsynlig en godartet forstørrelse av prostataen. Dette fordi PSA er lav, vannlatingssymptomene stemmer godt med prostataforstørrelse, du har ikke familiemedlemmer med prostatakreft (?) og legen kjenner ikke kuler på prostataen under endetarmsundersøkelsen. Hvis du i tillegg ikke har gått ufrivillig ned i vekt eller føler deg syk, eller har fått lav blodprosent (ikke nødvendig å sjekke dette nå hvis alt jeg nevner her er i orden) eller sett blod i urinen så er det ingen ting her som peker i retning av prostatakreft. Plagene du kjenner i ryggen kan da skyldes vanlige muskelplager. Trykket du kjenner i urinblæren kan være urin du ikke har fått tømt på grunn av at det er for trangt i urinrøret. Blæren vil da fylles opp til det oppstår smerter. Når dette nå har begynt å gi smerter synes jeg det er nødvendig at en spesialist i urologi får tatt en titt på deg. Det er viktig at urinblæren ikke blir svært full for mange ganger da den vil strekke seg. Strekker den seg vil den etter hvert få vanskeligheter med å tømme seg skikelig. Slik situasjonen er nå kan du stå i fare for en dag å oppleve full stopp i vannlatingen. I så fall vil det gjøre vondt og du reiser da på legevakten så legger de inn et kateter (tynn gummislange) til urinblæren så urinen kommer ut. Den endelige løsningen, derimot, er operasjon, kateterisering eller tabletter.


På grunn av testikkelsmertene hører det med i utredningen av deg å kjenne på testiklene også, i tillegg til å kjenne etter kjertelforstørrelser (lymfeknuteforstørrelser) i lyske, dypt i magen og over kragebena. Samtidig kjenner legen på brystene for å vurdere om det er mer brystvev der enn normalt og tar kanskje en blodprøve også. Dersom testikkelsmertene kun har vært et enkeltstående tilfelle er sikkert alt greit der, men siden undersøkelsen er så rask pleier vi å ta en rask sjekk.


Nå er det slik at Carduranen du bruker også er en medisin mot godartet prostataforstørrelse og ikke bare en blodtrykksmedisin. Dersom dette viser seg å være godartet prostataforstørrelse som gir deg disse problemene og du allikevel ikke har effekt av Carduran så kan legen din enten vurdere å henvise deg til ultralyd av prostatakjertelen (ikke vevsprøve) eller legge til en tablett til for prostataen, men siste nytt om disse ekstra tablettene er at de kan virke uheldig inn på utvikling av prostatakreft slik at det beste er kanskje om du ble henvist direkte i stedet.


 


NORMAL PROSTATA: Urinrøret er helt åpent. Det er ingenting som klemmer på det. Urinstrålen vil være sterk som den alltid har vært og vannlatingen vil ikke ta ekstra tid. Mannen får tømt seg helt hver gang slik at han ikke må opp på natten.
 


GODARTET PROSTATAFORSTØRRELSE: Når prostataen forstørres av godartede årsaker så skjer dette først i området omkring urinrøret. Som du ser vil da urinrøret avklemmes og gi symptomer i form av treg og hyppig vannlating hvor strålen er svak og man må opp om natten. Se hvordan hele kjertelen blir nokså jevnt forstørret. Man kjenner ingen knuter eller ujevnheter ved denne typen forstørrelse ved en endetarmsundersøkelse, men kjertelen vil kjennes hardere ut enn normalt. Siden vannlatingen hindres vil det samles stadig større mengder med urin i blæren. Når det blir så mye at denne strekker seg vil det gjøre vondt inntil man får tømt seg eller blir kateterisert.


LES OGSÅ: Blodprøven PSA og forskjellen på godartet og ondartet prostataforstørrelse
Konklusjon


Prostatakreft og testikkelkreft er lite sannsynlig, men det kan høres ut for meg som at du burde fått tatt en ultralyd av prostataen for å se hvor stor den er. Før var det vanlig å først legge til en tablett til i tillegg til den typen du allerede bruker, men nå skal de først sjekk ut hva dette har å si for utviklingen av ondartet prostatakreft. Foreløpig har de ikke sagt at man ikke bør kombinere, men man skal i så fall være flinkere til å følge med (PSA og endetarmsundersøkelse + diskutere symptomer regelmessig). En rask sjekk med tanke på testiklene ville jeg også bedt om neste gang du er hos legen.


LES OGSÅ: TUR-P: Operasjon av prostata via urinrøret

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon