Tretthet, hodepine, trist og leddsmerter - Noen vits i å gå til lege?

Innsendt spørsmål

­
* Ekstrem øm nakke, store ømme knuter nedenfor skuldrene, sitrende smerter over nakke og opp mot hodet. Vondt i tinningene. Sliter med dårlig holdning fordi jeg har vondt i ryggen. Hodet føles så tungt til tider.
* Ømme, vonde knær, mer og mer etter belastning. Vondt å bøye og vri. Når jeg sitter, kjenner jeg at de er ømme og "slitne". Anklene følger gjerne etter og er ofte ømme og det er vondt å vri på dem.
* Våkner opp nesten hver natt av at armene "sover" og prikker intenst og vondt i albuene og håndledd. Må strekke og tøye armene lenge før det går over at de sover, men gjør fremdeles vondt.
* Meget stiv i hele kroppen når jeg våkner. Føler nesten jeg må knekke den opp. Klarer såvidt å vri meg litt til sidene, og hodet føles veldig bevegelseshemmet . Knakker og knepper ofte i rygg og nakke når jeg vrir meg.
* Ofte virker det som hoftene ikke "klikker på plass", kjennes ut som senene rives fra hverandre. Akkurat som om jeg har tøyd ut for lenge og for mye slik at det er blitt en slags slitasje på dem.
* Føler meg aldri helt uthvilt. Kan sove i timesvis, men føler meg aldri helt opplagt. Tungt å stå opp uansett. Kan sovne når som helst på dagen, men sliter på kveldene. Føles som jeg faller helt i koma når jeg sovner på ettermiddagen/kvelden etter jobb. Klarer ikke holde meg våken uansett. Drømmer alltid om å sove, det jeg ser mest fram til, men klarer likevel ikke våkne og være utrøtt.
* Føler meg hoven i ansikt, sliter med bihulebetennelse, som gir meg ekstremt trykk i ansiktet og panne. Føles som hodet er i et vakuum, og jeg hører dårlig pga tetthet i hodet.
* Store konsentrasjonsvansker de siste par årene. "Faller" bort og er blitt ekstremt glemsk. Husker ikke hva folk sier og det av og til føles det som jeg hører dårlig. Får med meg veldig lite hvis det er annen lyd eller støy i nærheten. Må ta meg sammen for å konsentrere meg om én ting. Går rundt med en ekkel følelse av at det er noe jeg glemmer hele tiden. Føler jeg mister kontakten med folk jeg er glade i fordi jeg klarer ikke gi dem hele min oppmerksomhet, noe jeg gjerne vil!
* Dårlig samvittighet over alt jeg har lyst å gjøre og være med på, men som jeg ikke har lyst til fordi det virker uoverkommelig. Sliter veldig med dette, siden jeg aldri har vært en person som dette. Føler jeg aldri strekker til, og blir lei meg og hissig pga dette. Tar kritikk veldig tungt fordi jeg føler jeg ikke er bra nok. Med spesiell tanke på en helt fantastisk ektemann som aldri krever mye av meg, men likevel føler jeg at jeg ikke stiller opp nok eller klarer å gi ham hele min oppmerksomhet. Husarbeid føles ofte som ei stor dørstokkmil, og sosiale sammenkomster føles nesten alltid som et ork, mistet gleden ved å kose meg med andre. Dette gjør meg deprimert og lei meg, og den dårlige samvittigheten overfor meg selv, venner og familie tar mye krefter. Enkle, daglidagse ting blir ofte utsatt fordi jeg klarer ikke ta meg sammen og gjøre det.
* Er veldig ofte syk og hanglete, skal ingenting til før jeg får influensa og forkjølelse. Hadde to lungebetennelser med et halvt års mellomrom, den første for et år siden, og etter det er jeg skrantete hele tiden. Immunforsvaret mitt virker som det er elendig. Sliter med mye allergi og astma, som ofte slår ut når jeg blir tett og forkjøla.
* Har veldig ofte STORE smerter i forhold til menstrasjon. Hovner opp i magen, blir veldig oppblåst, og føler meg forstoppet. Får stikkinger i magen, akkurat som en kniv stikkes til slik at jeg kvepper sammen. Også i perioder utenom mens. Får innimellom så store smerter at jeg kaster opp og klarer bare ligge i fosterstilling. Når jeg er så øm i magen, er det vondt å gå, fordi hver gang jeg tråkker ned på hælen, får jeg vondt i magen. føles som en tung, øm "ball" i buken. Dette har vært et stort problem i mange år, og jeg har vært undersøkt flere ganger uten at de har funnet noe. Etter en graviditet utenfor livmor, hadde jeg en kikkhullsoperasjon hvor de så at det var mye arrvev etter en mulig infeksjon. Hatt veldig vanskelig med å bli gravid, har prøvd i flere år nå uten hell.
* I perioder når jeg blir "tett" i hodet, blir jeg veldig svimmel. føler rommet går rundt og jeg mister balansen. Får piping i ørene og ørene føles tette.
* Sliter litt med diaré i perioder, klarer ikke spise mye uten at jeg får akutt diaré med smerter i magen og må alltid på do. Smertene går alltid over når jeg har vært på do.


Dette er slik jeg opplever hverdagen min, noe som er tungt å godta, siden jeg tidligere har vært en sterk, energisk, livlig og engasjert person. Jeg er nå straks 28 år og de siste ett-to årene føler jeg at alt har forverret seg og jeg gråter nesten daglig. Jeg gråter fordi jeg føler meg maktesløs, trist, negativ og fordi jeg ikke klarer å matche mine egne forventninger til meg selv. Ett ord som beskriver meg selv er skuffelse. Jeg har en jobb som har tatt alle mine krefter, og jeg har nå sagt opp uten å ha noe annet å gå til, bare fordi jeg faktisk ikke klarer mer. Jeg er en person som jeg tror mange av mine nærmeste ser på som "sterk" og tøff. men det imaget klarer jeg absolutt ikke leve opp til nå. Det er kun min mann jeg føler jeg klarer å vise mitt sanne jeg til, og jeg har ekstremt dårlig samvittighet for at jeg legger alle mine klager, bekymringer og negativitet på. Jeg føler ofte at det er så mange som har det verre enn meg, og at det å gå til en legge og begynne å fortelle om disse plagene mine er helt meningsløst. Jeg vet av erfaring at mine "problemer" ikke har blitt tatt på alvor av leger tidligere og at plagene ofte er vanskelig å dokumentere og blir på en måte sett på som vanlige kvinneproblemer... Er redd for at jeg skal virke som en hypokonder og lurer på om min smertegrense og utholdenhet er mye lavere enn alle andre. føler ofte at jeg syter meg, men vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre. Det er jo ikke så lett som at jeg har brukket armen og det vises på et røntgenbilde. det å gå til en lege og be om utredning er skummelt og jeg er livredd for ikke å bli tatt seriøst. derfor er det en kjempestor terksel for meg å be om hjelp, noe jeg virkelig hater. Kroppen er virkelig ikke med på notene og jeg føler at den ikke funker, noe som gjør meg frustrert. det er ett eller annet galt hver enste dag. Av og til tenker jeg at det beste hadde vært å ikke våkne i det hele tatt.. Hjelp meg!! Hva skal jeg gjøre?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. januar 2012, klokken 21:48

Flere av symptomene du oppgir krever utredning før man kan kalle dette irritabel tarm, ME, depresjon og/eller fibromyalgi.


  • Blant annet må du ta giktprøver for å utelukke at du har gikt som krever behandling. De fleste giktformer som krever behandling fører til røde, synlig(!) hovne og smertefulle ledd, men ikke alle. Bechterew kan for eksempel være preget av morgenstivhet før noe annet symptom behøver å dukke opp. Morgenstivhet utover en times varighet skal utredes.

 • En lege, gjerne fastlegen dette også, må undersøke deg for fibromyalgi. Dette gjør legen ved å trykke med et bestemt trykk på forskjellige steder av kroppen. Dersom et visst antall av trykkpunktene gir smerte eller ubehag så øker sannsynligheten for at du har diagnosen. Behandlingen består i lett og organisert/instruert trening, selv om det kan være ubehagelig i etterkant. I tillegg kreves psykomotorisk fysioterapi for at du skal lære hvordan fibromyalgi har oppstått og hvorfor dette gir deg betennelser i hele kroppens muskler, sener og bindevev.

 • Din astma må være optimalt behandlet. Det finnes gode protokoller for hvordan man skal trappe opp og ned på astmamedisin idag. Etter noen besøk hos legen din lærer du deg dette selv. Les bare raskt gjennom det som kommer nå. Det er bare for å gi deg en idé om at astmabehandling følger det vi kaller for trappetrinnsprinsippet. Behandlingen må dessuten skreddersys akurat deg. Doser og behandlingsvarighet må skreddersys og du må læres når du skal trappe opp og ned. Hyppige luftveisinfeksjoner som du nevner at du har er det typiske symptomet på en for dårlig kontrollert astma.


  • I prinsippet benyttes korttidsvirkende beta-agonist (salbutamol eller terbutalin) ved behov først.

  • Er ikke dette nok til å kontrollere symptomene legger du til lavdose kortisoninhalasjon eller noe som heter montelukast.

  • Er heller ikke dette nok skal du øke kortisondosen og bruke en noe lengrevarende beta-agonist i tillegg til den korttidsvirkende beta-agonisten.

  • Siste trinn består i å ta kortison i tablettform forbigående. • Det må utredes om du har en depresjon og om denne krever behandling utover samtaleterapi.

 • Kanskje bør du henvises til en fysikalsk avdeling på sykehus for en tverrfaglig (leger med forskjellige spesialiteter) vurdering og (trenings-)opphold.

 • Kanskje er rehabiliteringsopphold på en opptreningsinstitusjon et vel så godt alternativ. Her kan du komme igang med trening og mestring. Det finnes opptreningssentra med kunnskap om fibromyalgi og flere tilbyr også mestringskurs.

 • Ultralyd av ledd og nyrer kan være aktuelt, men det må legen som bedømmer deg ta stilling til. Det samme gjelder røntgen av lunger.

 • Koloskopi (undersøkelse av tarmen med en fleksibel slange som fungerer som videokamera og lyskilde) kan være aktuelt det også, selv om det i første omgang høres ut som du har en irritabel tarm. Det typiske ved irritabel tarm er at magesmertene gir seg etter toalettbesøk og at personen i tillegg har psykisk overbelastning og/eller kroppslige plager. Det ene fører selvsagt til det andre når en har hatt det slik en stund.

 • Gastroskopi og blodprøver for matintoleranse kan være aktuelt.

 • Prikkingen og sovingen kan tyde på at du ligger med en knekk i armen og at nervene "sovner". Tilsvarende kan man oppleve i håndleddet. Tilstanden opereres ofte i håndleddet, mens dette er mindre vanlig i albueleddet.

 • Glemskheten vil jeg anta er et resultat av dårlig konsentrasjon. Dvs, kanskje er du ikke glemsk, bare dårlig konsentrert. Noe annet er ikke å forvente når du har det slik du har det nå.

 • Arrvevet i magen kan være problematisk. Slike arrdannelser, eller adheranser som det også kalles, kan forårsake smerter. Det er ikke alltid man bare kan fjerne adheransene kirurgisk heller, fordi det kommer jo da bare nye adheranser/arrdannelser når man skjærer de vekk. Så fort man skjærer i et vev pipler det ut sårvæske som fungerer som lim. Alt som kommer i kontakt med dette limet vil feste seg til hverandre. Du har kanskje fått limt fast noe av tarmen til bukveggen og dette kan hemme tarmbevegelsene. Tarmene forsøker da å øke bevegelsene for å få maten forbi og dette kan noen ganger gjøre vondt. Når du i tillegg er plaget av andre smerter eller ubehag reduseres smerteterskelen, og plager av enhver art kan da forsterkes. Du har altså rett i at smerteterskelen reduseres når man bare har vært plaget lenge nok. Det gjelder alle. man blir lei smerter og verk og når det oppstår nye symptomer etsted begynner man å fokusere på området for å sjekke om det utvikler seg til mer ubehag, hvilket det da ofte gjør pga overfokuset.

 • Kanskje kan det være nyttig å utrede deg for ME. Uansett er dette en god mal for å utelukke aktuelle lidelser i ditt tilfelle.

 • Fysioterapi, psykomotorisk terapi, naprapati. De to første får du henvisning til og er nok det du bør oppsøke først. Naprapati kanskje du tåler etter noen måneders behandling.

 • Husk å ikke bruke overskuddet så snart du har opparbeidet dette. Spar alltid noe uansett hvor lyst du har til å ta igjen tapt sosial omgang og gjøremål.

 • Sykmeldte du deg? Dette kvalifiserer høyst sannsynlig til sykmelding. Sier du opp jobben kan det bety at du får karantenetid før arbeidsledighetstrygd utbetales.

 • Individuell plan? Dersom behandlingen av deg krever at mange instanser involveres, f eks fysioterapeut, NAV, sykehusspesialist, kanskje en ergoterapeut (tilrettelegging av hjemmet) kan du ha rett til individuell plan.


Konklusjon


Det du må gjøre er altså å bestille time hos fastlegen din. Det høres ut som du har en personlighet som har vanskelig for å si nei og vanskelig for å bli fornøyd før alle rundt deg er fornøyde. Eller som positiv kritikk preller av og negativ kritikk suges til seg. Uansett skal man ikke konkludere med at dette er årsaken til alle plagene dine før annet er utredet! Symptomene du oppgir kan vel så være giktplager, matintoleranse, fibromyalgi eller ME.


Det meste av dette klarer nok fastlegen din å avgjøre relativt raskt. Er han i tvil tar han blodprøver og henviser til aktuelle instanser. Du har alt å vinne og intet å tape på å gå til fastlegen din med dette. Blir du avvist er dette en feil av fastlegen og du må gå til en annen lege. Man bør ikke ha høy terskel for å bytte lege. Selv om en lege kan få skryt av én pasient er det ikke sikkert legen passer en annen. Leger har forskjellig personlighet og forskjellig kunnskap. Leger forventer at du skifter dersom han/hun ikke er god nok på dine problemer.


Håper du innser betydningen av at du kommer deg til legen og at du uansett ikke beskylder deg selv for å ikke være tilstrekkelig eller gjøre nok. Sannsynligvis har du allerede gjort for mye for andre og for lite for deg selv. Finner de ingen sykdom er dette bra, men da skal du uansett ta mer hensyn til deg selv fremover, hvilket krever samtaleterapi og fysikalsk behandling.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon