Trykk i panne ved trening. Bihulebetennelse, eller svulst på hjernen?

Innsendt spørsmål

­Hei Jeg Er 72 år i god form , trener nesten daglig, variert, er slank og frisk som en fisk. Har stor energi og alt er såre vel. Jeg har i noen måneder imidlertid hatt et underlig trykk over panna. Mest når jeg har trent litt intenst en stund. Ikke smerter, men såpass irriterende at jeg reduserer treningsdosen. Kjenner det mer og mindre ellers også.
Fastlegen er velvillig og tok i første omgang all verdens blodprøver, der alt var normalt. Neste runde ble, selv om blodtrykket var helt fint, et døgns måling. Jeg syntes det var interessant og sto på som vanlig. Eneste måling som tangerte 140 var da jeg trente rimelig hardt intervall på tråkkemaskin, (selv om pulsen bare var på 135).
Jeg har absolutt ikke noe galt med hjerte og tilstøtende områder, også det solid dokumentert. Derfor gjenstår spørsmålet om trykket i panna . Det må vel nesten ha noe med blodsystemet i hodet å gjøre.
Jeg venter spent på svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. juni 2014, klokken 10:56

Det første som slår meg er bihulebetennelse selvsagt, men dette regner jeg med dere har kontrollert og utelukket på ren klinikk, dvs fravær av snufsing etc. Mange har jo hatt bihulebetennelse tidligere også og kan selv gjenkjenne at dette ikke dreier seg om noe slikt. Bihukebetennelse kan imidlertid vare i lang tid.


Ta gjerne en senkningsreaksjon (SR) for å utelukke gikttilstander og andre alvorlige tilstander, inkludert kreft. Dersom prøven er normal er det mindre grunn til bekymring. Dersom prøven er på 70 eller mer er det større grunn til bekymring. Dvs, det er ihvertfall grunn til å lete litt grundigere. Senkningen er derimot ikke noen sikker prøve på alvorlig sykdom. Det er flere godartede enn ondartede sykdommer som gir høy senkning, men desto høyere senkning, spesielt når verdien kryper over 70, jo grundigere leter vi.


Skulle dette dreie seg om en ny type hodepine for deg skal dere ta et bilde av hodet. Du opplever dessuten forverring ved aktivitet, som er en annen grunn til å ta et CT av hodet. Dette for å kunne utelukke svulst, som ikke behøver å være ondartet (og dermed heller ikke gi høy senkning), men som kan gjøre skade og skal fjernes uansett, siden det ikke er rom for utvidelse i hjernen pga skallen.


Hva er faresignalene ved hodepine?


Du har kanskje allerede flere faresignaler. Du vurderer best med fastlegen, men jeg nevner mine mistanker:  • Nyoppstått eller hodepine av ny type.

  • Første gangs hodepine etter fylte 50?

  • Forverring ved fysisk aktivitet.


Ett av momentene synes jeg er grunn nok til å bestille et CT av hodet for å utelukke at det er noe som tar plass der inne. Det være seg en ufarlig blemme (cyste), utvidet blodåre eller svulst (godartede vanligere enn ondartede).


Utover dette må man selvsagt ta hensyn til eventuelle andre faresignaler som nevrologiske symptomer som minner om hjerneslag, om man har besvimt, om man våkner av hodepinen på natten eller hodepinen er der fra morgenen av, om det er personlighetsendringer eller synsforstyrrelser, man er lyssky eller nakkestiv. Alle disse momentene er også faktorer som skal føre til innleggelse eller CT-bilde.


Håper ikke jeg har bekymret deg. Mest sannsynlig er det vel noe med bihulene og man får økt press/vondt/trykk i bihulene når man trener, men jeg ville tatt et bilde av hodet ditt så vi begge kunne sovet bedre om natta. Det er en beskyttende faktor, dvs et godt tegn, at allmenntilstanden og treningskapasiteten er så god, men jeg ville fortsatt tatt bildet dersom du har hatt bihulebetennelse før og vet at det ikke kan være dette.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon