Ubehag bak kneskålen

Innsendt spørsmål

­Hei

Jeg sliter med ubehag i et kne. Det kommer som oftest når jeg ligger i ro, når det er rolige dager. Hvis jeg er syk, eller bare tar en dag på sofaen. Jeg kjenner det også ellers. Det er ikke smertefullt, men en slags trykk under kneskålen. jeg har fulle bevegelighet. Jeg har også lagt merke til at ubehgate kommer sterkere frem når jeg tar en varm dusj.

Jeg har tidligere tatt MR (halvt år siden), der de ikke fant noe.

Har også fjernet en åreknute på samme fot med laser, lengre oppe på låret. Hovedvenen, ser at den blodåren som ble kuttet fortsetter videre ned mot kneet.
Har vært på oppfølging på klinikken ang. åreknuter, karkirurgen mente at det kunne være en "blodbetennelse" i kneet. Fikk da en mild betennelses krem, "solaraze" - het noe sånt. Dette er 2 år siden. Jeg har hele tiden tenkt at det skal gå over men det har det ikke.

Ellers er jeg i mye aktivitet, jobber i bhg og går en times tur med hund hverdag. Det både på asvalt og i ulendt terreng. Har ellers god helse.

Fastlegen min har ikke skrevet ut noe medisin til meg. Han vet ikke hva det kan være, han har undersøkt kneet uten å finne noe.

Jeg tror selv at det kan være en betennelse i kneet, men hva kan gjøres da?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. mars 2011, klokken 23:12

 


Det høres absolutt ut som en betennelse og at du kan ha nytte av betennelsesdempende tabletter, men siden du ikke plages av dette, men mer ønsker å vite hva det er for å få et inntrykk av hvor mye du kan belaste det antakelig, så er det strengt tatt ikke nødvendig.


Dersom du var regelmessig plaget av betennelsen i forbindelse med belastning (under eller etter) så ville jeg anbefalt deg enten å ta en kur med paracet eller betennelsesdempende på circa to uker for å se om du ble helt kvitt betennelsen, eller at du tok betennelsesdempende en halvtimes tid før aktiviteter som utløste ubehag.  • Paracet to stk 500 mg tabletter tre ganger daglig i 2 uker er førstevalget.

  • Voltaren 50 mg 3 ganger daglig i 2 uker, evt ved behov (30 minutter før belastning og neste tablett om 4-6 timer).

  • Ibux 600 mg 4 ganger daglig eller 1 stk 30 min før og neste om 3-4 timer).


Dersom du er varm over kneet ( i periode med ubehag) når du kjenner på det med håndflaten, sammenliknet med andre kneet er det sannsynligvis en betennelse, men i den milde graden det virker som du har dette er det ikke sikkert du vil kjenne noe. Nå er jo også smerte/ubehag en subjektiv opplevelse slik at det kan jo tenkes du har mer betennelse enn du klager over.  


Du lokaliserer ubehaget ditt til baksiden av kneskålen (fremre knesmerte). Du oppgir ingen  tidligere skader, funn fastlegen har gjort, låsinger, stivhet, treghet eller særlig smerte under belastning. MR har ikke klart å påvise noe. Dette begrenser en del hva dette kan være, hvilket i og for seg er bra. Vi gjenstår i bunn og grunn med en betennelse av ukjent opphav.


En tilstand som kalles artrose, eller slitasjegikt bør allikevel nevnes, men du er sannsynligvis for ung med mindre du har kraftig (!) overvekt. Ut i fra din aktivitet og type arbeid antar jeg du ikke har kraftig overvekt.


Artrose betyr at brusken er slitt (noe) ned. Brusken er både støtdemper og smører av leddet. Man kan kjenne ubehag av artrose selv om MR eller røntgen er normalt. Artrose vil føre til en betennelse i leddet hvis ben møter ben der hvor bruskflatene blir for tynne (derav navnet slitasjegikt), og ofte oppstår dette ubehaget i hvile, mens det kan være fraværende under belastning, med mindre belastningen varer en tid. Artrose behandles med betennelsesdempende regelmessig. Hjelper ikke dette forsøkes kortison i leddet. Hvis ingen effekt kan man forsøke å sprøyte inn et seigt materiale (Synvisc)som smører og demper slik som brusken gjør. Siste instans er operasjon, men dette er selvsagt uaktuelt for ditt vekommende. Overvektige må redusere vekten for å minske belastningen på den gjenværende brusken. Alle muskler rundt kneleddet bør styrkes for å avlaste (hjelpe) kneleddet.Skulle det være artrose du har begynnelse på er det allikevel are betennelseskomponenten av den du skal behandle og behandlingen blir nesten den samme (pluss vekreduksjon og styrking av muskulatur).


Knesmerter fremtil i kneet kan faktisk også stamme fra ryggen, som ledd i isjias (skiveprolaps). Ryggsmertene bør da utredes ytterligere, evt med MR av korsryggen.


Dersom alle tilstander er utelukket ved bilder og undersøkelser settes iblant diagnosen Patellofemoralt smertesyndrom (chondromalacia patella). Dette smertesyndromet består av bruskdannelse på baksiden av kneskålen og kan oppstå som følge av en tidligere kneskade hvor innsiden av lårmuskelen blir svakere (fordi den ikke blir brukt nok pga knesmertene) og lårmuskelgruppen trekker skjevt på kneskålen etter hvert, eller syndromet kan oppstå i kjølvannet av artrose i kneleddet. I førstnevnte tilfellet avlaster man kneleddet med hvile før man gradvis bygger det opp igjen, mens i sistnevnte tilfellet behandles artrosen i kneleddet og bruskansamlingen bak kneskålen vil ordnes i takt med tilhelingen av artrosen. Syndromet vil ofte gi smerter under belastning, evt når man sitter lenge med knærne i bøyd stilling. Dette taler noe i mot at det er hva du plages med. På den annen side er det typisk at bilder er normale, mens pasienten påstår hardnakket at noe må det være. 


Det høres trygt ut å benytte kneet, men ta nye bilder i tilfelle forverring. Hjelper det med betennelsesdempende vil dette styrke mistanken om at det må foreligge en betennelse. Slike kan komme og gå uten at det vises på bilder, og de kan vedvare i lang tid. Ofte kan det være mindre ubehag så lenge leddet er i bruk, siden hevelsen /inflammasjonen  "squeezes" vekk, mens etter lenge nok hvile så får det tid til å oppstå hevelse. En betennelsesdempende kur på fjorten dager kan jo tenkes å kvele en betennelse i fødselen. Reis gjerne innom en fysioterapeut for funksjonsvurdering eller en ortopediingeniør for å kontrollere at du ikke har feilstillinger og trenger oppbygning av såle f eks.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon