Ubehag under anstrengelse. Hjerte- eller lungesykdom?

Innsendt spørsmål

­Hei,
jeg er 29år og i relativt god form.
jeg har opplevd å få vondt i brystet når jeg trener. Jeg har trodde det var astma, men legen trodde det kunne være hjertet. Jeg har derfor tatt hjertetest, men fikk beskjed om at alt var bra.Har også sjekket om jeg har astma, men har fått beskjed om at det er veldig svakt.
Jeg har nå fått meg en god pulsklokke.
Jeg var ute og jogget og opplevde at det gjorde vondt i brystet, jeg sjekket pulsklokken og den var plutselig sunket fra 150 pulsslag til 76 pulsslag. Jeg har opplevd flere ganger at dersom jeg puster tungt når dette skjer, så bedrer det seg, jeg gjorde det og pulsen gikk opp igjen og smertene forsvant.
Samme scenario hendte en gang til, pulsen datt fra 150 til 60 og når jeg begynner å puste tungt, så hopper pulsen opp igjen og smertene forsvant.
Resten av turen merket jeg ikke noe mer og pulsen holdt seg stabil. Jeg har jogget flere turer senere og ikke hatt noen problemer med det. Derfor utelukker jeg at det er noe feil med pulsklokka.
Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre at det skjer igjen?
Har jo opplevd dette en del ganger nå, men oppdaget det med pulsen først nå, når jeg fikk en skikkelig pulsklokke.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 21. januar 2015, klokken 19:35

Med hjertetest antar jeg du mener at du harsyklete eller løpt på mølle samtidig som de har tatt EKG av deg? I så fall er dette et arbeids-EKG eller stresstest som det heter og når du er frikjent på det har du åpne blodårer til hjertet. Da er det med andre ord ikke melkesyre (angina) i hjertet som følge av utilstrekkelig blodtilførsel (trange årer) som er årsaken til ubehaget under belastning. Jeg kan derimot ikke si noe om hvorvidt det kan være andre forhold ved hjertet som kan forklare ubehaget, slik som feil med hjerteklaffer etc. For å avklare det måtte man tatt ultralyd av hjertet, men det efant de sikkert ikke aktuelt dersom du ikke fikk relevante plager under testen. De valgte heller ikke å henvise deg videre til en avklaring hos lungelege, igjen pga testen ikke ga noen klinisk mistanke. Noe sikkert kan jeg selvfølgelig ikke si og det er som regel ikke de mest erfarne legene som utfører disse testene heller, men jeg føler meg trygg på at dette ville man uansett kunne fanget opp. Du er svært ung i denne sammenhengen og har du ikke far eller brødre som har hatt hjertesykdom eller drypp(/hjerneslag før 55 års alder eller under 65 års alder på kvinnesiden (mor søster) så forstår jeg at de har lagt denne ballen død (hjerte- og lungesykdom).


La oss da gå over til astmaen, om det kan være den. Som nevnt passerte du stresstesten uten at man kommenterte astma, men så varierer da også erfaringsnivået på dem som utfører testene. Det må være lov å si dette. Jeg har selv stått der som sykehuslege og ærlig talt hatt store kunnskapsmangler innenfor feltet de første testene (ukene) jeg hadde ansvaret for å utføre dem. Når det gjelder trange blodårer så vil det uansett fanges opp, siden legen under utdanning foreviser overlegen i hjertemedisin EKG-resultatet etterpå. Der vil det synes. 


Som en ekstra kontroll ville jeg derfor tatt en pusteprøve (spirometri) hos fastlegen. Det har du antakelig gjort, men var det enanstrengelsestest? Løp du hardt noen moinutter først og tok deretter pusteprøven? Har man astma bare under anstrengelse må man nemlig teste for astma under anstrengelse. Gjør dette om det ikke er gjort. Er den normal så har du enten ikke løpt hardt nok, har tatt astmamedisin på forhånd eller har ikke anstrengelsesastma.


Pulsklokker varierer i kvalitet, og selv om de har god kvalitet kan det være alle slag ikke lir registrert. Firmaet programmerer klokkene til å vise error og søk lege eller noe sånt siden sykelig høye hjertefrekvenser eller uregelmessige hjerterytmer også kan føre til at slag ikke blir registrert. Du får nesten måle pulsen manuelt neste gang pulsklokken viser noe slikt. Du virker jo til å være symptomfri når dette skjer, så det høres ufarlig ut å ta en test. Kjenner du noe galt da også, ved egentesting av pulsen i halsen, så avbryter du aktivitet inntil dette er avklart av lege. Men igjen, dette ville de sett på stresstesten. Jeg er mest fristet til å tro at dette har en tekninsk forklaring.


Konklusjon:


Hjerte- og lungesykdom lite sannsynlig.

Astma: Foreta anstrengelsesspirometri.

Pulsnen: Dobbeltsjekk manuelt dersom det er slik at du er sympomfri når dette skjer. Sannsynligvis en tekninsk forklaring på dette. Stram beltet/klokken godt så den får god kontakt der pulsen skal måles.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon