Ultralyd viser fortykkede galleganger. Årsak?

Innsendt spørsmål

Jeg var nylig hos fastlegen pga at det var påvist en fortykning i gallegangen (ultralyd). I tillegg klaget jeg over smerte bak høyre skulder og ømhet ved leveren. Legen mente det var noe med leveren (i tillegg til galleblæren?). Han har henvist meg til MR og til kirurgisk avdeling. Blodprøvene var normale, men jeg har hatt litt høy S-ALAT på ett tidliger tidspunkt. Jeg har også hatt forstørrete lymfeknufer i flere måneder nå, som er blitt sjekket ut som ufarlige (men de har ikke funnet noen årsak til dem heller). Etter at jeg hadde vært hos legen leste jeg litt på nettet om leverskade. Det gikk da opp for meg at noen av de kosttilskuddene jeg har brukt i lang tid (ca 6 år) kan være årsak til at leveren min har problemer. Disse har jeg fått av en lege i funksjonell medisin og de har hjulpet meg med kraftige spenninger i kroppen. Han sa at jeg måtte bruke dem resten av livet. Det dreier seg om metionin (1000mg), B6 (100 mg), sink(50mg), TMG (500 mg). I tillegg har jeg brukt melatonin (1-3 mg) hver dag omtrent like lenge. Og jeg drikker 2 kopper grønn te hver dag (som jeg leste kunne skade leveren i høye doser). Kan noe av dette, eller alt tilsammen, føre til at leveren min holder på å bli skadet? Jeg har vært totalavholden på både alkohol og kaffe og sukker og gluten i ca 15 år. Er slank. Jeg vil nå slutte med melatonin, B6 og TMG og reduserer grønn te til 1 kopp. Men jeg tør ikke slutte med metionin, siden jeg er redd for at spenningen kommer tilbake, Jeg må også nevne at jeg i ca 10 år hatt unormal avføring, dvs lys gul avføring, uten å få noe svar hverken fra min tidligere fastlege eller legen i funksjoonell medisin på hvorfor. Dette begynte etter at jeg brukte en høy dose gurkemeie. Bør jeg gå tilbake til legen å fortelle han om kosttilskuddene, eller har han gjort det som bør gjøres i saken allerede? Hvis leveren er i ferd med å forgiftes, er det noen behandling jeg skal ha, utover å slutte med det som forgifter den? Den gule avføringen begynte før jeg begynte med de kosttilskuddene jeg bruker i dag, så det kommer antagelig ikke til å rette seg bare ved å slutte med tilskuddene. Legen min i funksjonell medisin har flyttet/sluttet, så jeg kan ikke spørre han om tilskuddene. ­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. desember 2018, klokken 11:04

Uten forhøyede leverprøver (ASAT, ALAT) er ikke leveren skadet. Det betyr at kosttilskuddene ikke har skadet deg og jeg kan ikke se de skal kunne gjøre det heller. Alle vitaminer unntatt vitamin A, D, E og K er vannløselige, dvs at overskuddet utskilles med urinen. De fettløselige (A,D,E,K) skal man derimot ikke innta for mye av.


Jeg tror ikke det er så lett å konstatere at gallegangen er fortykket på ultralyd, slik at et MR blir nødvendig. Det er betennelser i galleveiene (kolangitt), som ved bakterieinfeksjoner eller tilstander som kalles skleroserende eller ascenderende (oppadstigende) kolangitt. I sjeldne tilstander kreft og enda sjeldnere HIV. Jeg vet ikke hva som stod i ultralydbeskrivelsen, men vanligvis ville mange ventet med henvisningen til kirurg, men på grunn av samtidige typisk gallerelaterte smerter er det nok ikke så dumt. Jeg tror legen din har valgt en god strategi og følger deg godt opp. Og du må fortelle om kosttilskuddene. Vi vet ikke så mye om alt av kosttilskudd, men mye av dette du tar er kjent for oss. Vi kan imidlertid ikke gå god for kosttilskuddene fordi de er ikke godt nok testet ut. Vi vet ikke nøyaktig hva det inneholder, hvor mye det inneholder av det som påstås eller om det har bedre effekt enn innbilt effekt. Men all effekt er bra, så om det ikke er farlig det man dytter i seg eller dyrt, så er det mange leger som ikke henger seg så veldig opp i kosttilskudd. Det som derimot er helt sikkert er at alt dette finnes i vanlig mat i en form uten bindemidler og andre tilsetningsstoffer som må til for å lage tabletter.


Jeg tror mest at den gule avføringen skyldes rask tarmpassasje og ikke noe alvorlig siden det har pågått i så lang tid. Irritabel tarm er nok en vanlig årsak til dette, men det er og de som har sykdommer i tarmslimhinnen som cøliaki eller kronisk inflammatoisk tarmsykdom (crohns og ulcerøs kolitt) som kan plages med dette, men i begge tilfeller vil diaré og blod/slim være følgesymptomer. Bukspyttkjertelproblemer kan også medføre økt galle (gul avføring), og likeledes kan medikamenter forårsake dette, slik som f eks diabetesmedisinen metformin (Glukofag).


Da dine forstørrede lymfeknuter er friskmeldt får vi godta det. Da er de friske. De kan være forstørrede i lang tid etter en infeksjon. Og lymfeknuter i halsen spesielt, har så mye å gjøre at de er forstørrede store deler av tiden nettopp fordi de virker. De jobber med å bekjempe all virus som entrer kroppen via luftveiene.


Konklusjon: Vi må vente nå og se hva MR viser. Uten redusert allmenntilstand, betydelig tretthet over tid, ufrivillig vekttap eller uforklarlig feber over tid reduseres mistanken om betennelse, kreft og infeksjoner.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon