Ultralyd viste at kul på testikkelen var kalk - Kan det være kreft?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg er redd for testikkelkreft.
Jeg fant en kul for ca en mnd siden, dro sporenstreks til legen for å undersøke og ble sendt til ultralyd. (Legen kjente på testikkelen og mente dette var 90% sikkert ufarlig siden kulen var symmetrisk og den var veldig glatt og fin) den står foran på venstre testikkel og er 3 mm i diameter og står ut 1 mm ca. en uke etter kom jeg på ultralyd der de sjekket og sa at dette var en forkalkning som lå helt oppi overflaten (huden) av testikkelen. Jeg har i etterkant roet meg ned men krefttankene har ikke sluppet taket.
Nå litt over en mnd etterpå er kulen uforandret, men i går ble testikkelen noe hard, begge ble det, ikke bare den med kul på.
De er ikke "unormalt" harde men slik de er når det blir kaldt, saken er at de ikke "slår seg av", de blir ikke myke igjen. jeg må inrømme jeg har sittet og kjent etter en god del de siste dagene både fysisk og mentalt med å ha konstant oppmerksomhet mot området for å se etter symptomer.
Når jeg bader i varmt vann så blir de normale igjen og myke, også når jeg ligger i en varm seng, jeg har blitt øm i testikkelen med kulen på i ettertid og dette gjør meg ekstra engstelig. Jeg vet ikke hvor normalt det er at de holder seg harde over tid? tror den venstre testikkelen er litt hardere enn den uten kulen på men dette er ikke mye. De er harde selv om pungen har "løsnet" og blitt slapp. Jeg har også ubehag i korsryggen (ikke kontinuerlig, forsvinner når jeg står eller ligger rett og jeg har sittet i nesten hele julen).
Jeg er fult klar over at jeg sikkert overdriver og at dette ikke er noe farlig siden ultralyden ville ha oppdaget noe (de fant ingenting inne i testikkelen), nå kan jeg ikke uttale meg om hvor grundig de var men de brukte litt tid. Jeg tenkte å oppsøke psykolog for dette, for slik kan jeg ikke ha det, kreftangst er helt forferdelig og sliter hardt på psyken min for tiden.
Jeg har ellers ingen symptomer, testikkelen er normal størrelse, har ikke stikking eller tyngdefornemmelse. Begge testiklene er litt harde, (den med kul på er kanskje mer fastere men ikke så alt for mye). Jeg er også litt øm i venstre testikkel og føler en uvelhetsfølelse i pungen. Ryggen er litt ubehagelig, men dette er ikke en konstant smerte, det går over når jeg finner en god stilling, er verst når jeg sitter.
Beklager rotete spørsmål men ville bare få med alt.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. januar 2012, klokken 21:33


Hvordan utredes man når det er funnet kul på testikkelen?


Spørsmålet er ikke rotete. Du har fått med deg alt som er viktig og også tatt med symptomer som ikke har en åpenbar sammenheng med spørsmålet, slik som ryggsymptomene dine. Når en testikkelkreft blir stående lenge nok ubehandlet vil den kunne spre seg akkurat som kreft andre steder gjør. Det er dette som er selve definisjonen på kreft, eller ondartet svulst som det også kalles. Godartede svulster har ikke potensiale til å spre seg. En ondartet svulst (kreft) i testikkelen kan spre seg til lymfeknuter som ligger langsmed ryggen og dette kan gi symptomer fra ryggen. Slike symptomer fra ryggen er selvsagt svært sjelden forårsaket av kreft, men det er forståelig at man kan bli bekymret når man kanskje har lest at symptomer i dette området samtidig som man kjenner en tydelig kul i pungen (scrotum) kan være kreft. Nå har de tatt ultralyd av området og forsikret seg om at det ikke er kreft. Grunnen til at man kan utelukke testikkelkreft med ultralydundersøkelse i dette tilfellet er at de kunne se at kulen (som viste seg å være en forkalkning) lå utenfor selve testikkelen. Hadde kulen/forandringen vært inne i testikkelen ville det ikke vært nok å bare tatt ultralyd. Da måtte man gått videre med å ta en vevsprøve (biopsi), dvs at man kniper av en liten bit av kulen og sender til patologer som kikker på kulen under et mikroskop. Patologene melder tilbake til legen som tok prøven hva de så under mikroskopet. Dersom det var en kreft de så ville de fortalt nøyaktig hvilken type kreft slik at kirurgen kunne ordinert den riktige behandlingen. Men nå så de altså ingen forandring inne i testikkelen din, men utenfor. Du har altså ikke testikkelkreft. Ultralydundersøkelse regnes for å være 100% sikker for å diagnostisere og finne testikkelkreft.TESTIKKELKREFT

Det skilles hovedsakelig mellom Seminom og Non-Seminom. Det finnes andre typer svulster også, men utredningen er den samme uansett, dvs de tar ultralyd, og er de i tvil så må de gå videre med vevsprøvetaking. Da må de fjerne hele testikkelen om de skal kunne få tatt vevsprøven uten fare for spredning (om det skulle vise seg å være en ondartet svulst). I sjeldne tilfeller, dersom de under selve operasjonen og når de står og kikker og kjenner på den blottede testikkelen kommer i tvil så kan de ta en vevsprøve og sende til patologen som ser på den i løpe av minutter, men de tar aldri en vevsprøve i lokalbedøvelse for å vente på et svar som kommer i løpet av noen dager. Akkurat hvilken type svulst det dreier seg om får de ikke svar på før en patolog har sett på vevsprøven under mikroskopet sitt.


Symptomene du kjenner fra ryggen har ikke sammenheng med kulen i testikkelen. Dersom det var en sammenheng så måtte det være fordi en ondartet svulst i testikkelen hadde spredt seg til lymfeknutene i ryggområdet du plages med. En ondartet svulst ville de sett med én gang på ultralyd. Hadde de vært i den minste tvil ville de tatt både røntgen av lunger og CT av magen for å lete etter spredning og de ville tatt en vevsprøve (biopsi) av kulen. Akkurat når det gjelder kuler i testikkelen så fjerner de faktisk testikkelen før de tar vevsprøven. Dette fordi de mener spredningsrisikoen er så stor om de bare tar en vevsprøve og lar testikkelen sitte igjen. De tar selvsagt bare vevsprøven om de har en mistanke om kreft. For at det skal væremistanke om kreft må kulen sitte inne i selve testikkelen og den må være fast, ikke bløt (cyste/blemme). En cyste lar de som regel bare være om du ikke er plaget av den. Kanskje følger de litt med på den, men den har ikke noe med kreft å gjøre. En fast kul derimot må undersøkes nærmere og da tenker de ikke som så at de må kvie seg for å fjerne testikkelen siden de kanskje tar feil. De fjerner testikkelen (må ha samtykket ditt, selvsagt) for å ta vevsprøver av faste kuler. De tar ikke sjansen på å bare følge den opp med jevne mellomrom for å se om den utvikler seg. Du skal derfor ikke tro at de kan ha sett noe og bare avventer fordi de ikke er helt sikre.


Hva betyr det om man ser kalk på ultralyd av testikkelen?


Man kan se kalk i forbindelse med testikkelkreft, men også denne kalken sitter plassert inne i testikkelen. Kalk på utsiden av testikkelen skyldes en tidligere skade eller en betennelse i bitestikkelen (epididymitt). Det er ikke sikkert du har registrert eller husker symptomer fra slike hendelser.


GAMMEL ELLER KRONISK BETENNELSE I TESTIKKELEN: Ultralydundersøkelsen påviser her kalk på utsiden av testikkelen. Det ses heller ingen svulst i selve testikkelen. Dette er en enkel diagnostisering for en radiolog (røntgenlege).
TESTIKKELKREFT: På ultralyd er det enkelt for en radiolog å se om det er kreft eller bare en cyste (blære). På bildet er det avbildet hvordan ultralyden viser kreft og hvordan forkalkningen ligger i forbindelse med kreften. Det er enkelt å skille dette fra tilstanden du har.
Symptomer på testikkelkreft  • Fast kul i testikkelen. Det vanligste er at pasienten har kjent bitestikkelen, men man må få det undersøkt om man er i tvil.

  • Eventuelt diffust forstørret testikkel (hele testikkelen forstørret). Men det er også vanlig at den ene testikkelen er større enn den andre og det er også vanlig at ene testikkelen henger noe lenger ned enn den andre. Økt fasthet går ikke for å være noe spesielt godt tegn på testikkelkreft, spesielt ikke når den ikke er fast hele tiden. Dersom en kreft hadde gjort testikkelen fastere så ville den vært fast hele tiden og ikke variert med temperaturen.

  • Noen kan oppleve nedsatt følsomhet i testikkelen.

  • De færreste opplever ømhet eller smerter.

  • Forstørrede bryster (gynekomasti) kan være et tegn på at en testikkelkreft har spredt seg, men det er også andre årsaker til forstørrede bryster hos menn ( f eks leversykdom eller hormonforstyrrelser). Blodprøve kan avdekke årsaken til forstørrede bryster.

  • Tyngdefornemmelse er ikke uvanlig. Tyngdefornemmelse kan man ha ofte uten at det er snakk om kreft.

  • Hele pungen sveller ut (skyldes som regel andre tilstander enn kreft, men det skal undersøkes).

  • Symptomer på spredning: Ryggsmerter (spredning til lymfeknuter oppetter ryggen), ubehag nedre del av magen (lymfeknuter langsetter hovedpulsåren) eller hoste (spredning lunge).


Håper dette kan bidra til at du kan føle deg trygg på at dette helt sikkert ikke er kreft.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon