Undeernæring og reernæring syndrom

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg skrev til deg her om dagen, og skrev dette: Jeg fikk angst og depresjon i juli, og da ble mat lysten veldig dårlig. Og jeg spiste kun bittelitt mat om dagen, så jeg fikk såvidt i meg mat. Og var også dager jeg ikke spiste noen ting.
Og etter dette har jeg prøvd å spise litt mer, men har fortsatt dårlig matlyst så spiser lite fortsatt.
Og jeg leste om reernæring syndromet på nettet. Og dette skremte meg veldig mye. Og jeg er redd for at jeg kan være i risiko for å få reernæring syndromet nå siden jeg har spist veldig lite mat, og hatt dager jeg ikke har fått i meg mat.
Tok blodprøver hos fastlegen for ca 2 uker siden, og da var kalium 3,8, kalsium 2,39, natrium 140, magnesium 0,96 og fosfat 0,71.

Men jeg glemte å skrive at det ble også tatt prøve av PTH og Vitamin D. PTH 4,2 og Vitamin D 60. Og Kalium var 3,8, Kalsium 2,39, natrium 140, magnesium 0,96 og fosfat 0,71.

Så det jeg lurer på er om jeg kan ha reernæring syndromet ut ifra det jeg har skrevet til deg?

For det som bekymrer meg er at jeg kan ha fått reernæring syndromet siden jeg har spist veldig lite mat, og hatt dager hvor jeg ikke har spist.
Og som jeg skrev sist så bekymrer jeg meg også for den fosfat verdien på 0,71.
Har ikke brukt noen syrenøytraliserende medisiner som kan ha gjort så magnesium verdien er litt forhøyet.

Håper du kan svare meg på om jeg kan ha reernæring syndromet eller har risiko for å få det?

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 01. oktober 2019, klokken 21:26

 Hei.


Takk for spørsmål.


Ettersom du forteller, forstår jeg at du har spist veldig lite / inn i mellom ingenting, siden juli i år. Så har du prøvd å spise "litt mer, men har fortsatt dårlig matlyst så spiser lite fortsatt".


Kan betrygge deg ved å si at reernæring syndrom oppstår hos underernærte personer som begynner å få kunstig næring - intravenøst eller på sonde. Det oppstår helst hos pasienter som forsøkes reernært på intensiv avdelinger på sykehus, via nevnte metoder.


Ettersom du beskriver at du har kun forsøkt, uten å lykkes noe stort, å spise litt mer, vil si at sannsynligheten går mot null. I tillegg, kjennetegnes syndromen ved at kalium, natrium og magnesium er også lave, noe som ikke er ditt tilfelle. Det lett forhøyet magnesium nivået er ufarlig. PTH er normal, også D vitamin.


Kan trygt si at du, høyst sannsynlig, ikke har noe reernæring syndrom.


Fosfat mangel er, i seg selv, en forstyrrelse i mineral balanse som kan ha, over lang tid, uheldige effekter over hele kroppens funksjoner. Det kan hende at, etter så langvarig (nesten) fasting, andre viktige blod komponenter, som thyamin, blir lave. Underernæring i seg selv er et nok så seriøst problem. Jeg ser for meg at disse er de reele problemene du bør søke hjelp for hos din lege: den underliggende angst / depresjonen og den manglende matlysten som har fulgt med. Utredning og behandling av begge er viktige. Like viktig er at du ikke begynner å ta noen som helst form for tilskudd / vitaminer uten å ha først snakket med din lege.


Mitt råd er å oppsøke lege og spørre om hjelp med utredning / behandling av angst / depresjon og med gradvis, trygg tilbakekomst til normal næringstatus. Da slepper du å komme noen gang i situasjoner som kan utsette deg for noe som helst risiko for reernæring syndrom.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon