Underernæring - reernæring syndrom. Oppfølging 2

Innsendt spørsmål

­­Hei. Jeg er en 30 år gammel kvinne.
Jeg har angst og depresjon. Og pga dette har jeg spist mindre mat enn jeg tidligere har gjort. Spiste lite fra slutten av juli og frem til midten av september. Var også dager jeg ikke spiste noen ting i denne perioden.
Fra midten av september begynte jeg å gradvis spise litt mer.
Tok blodprøver 19.september og da var Natrium 140, Kalium 3,8, Kalsium 2,39, Fosfat 0,71 og magnesium 0,96. Tok nye blodprøver 8.oktober og da var Natrium 139, Kalium 3,8, Kalsium 2,46, Fosfat 0,68 og magnesium 0,82.
Og den 18.oktober tok jeg nye blodprøver og da var Natrium 142, Kalium 4,2, Kalsium 2,51, Fosfat 0,53 og Magnesium 0,91. Begynte så på Fosfat tilskudd og tok 1 Fosfat tablett i 3 dager. Så tok jeg nye blodprøver og da var Natrium 139, Kalium 4,2 Kalsium 2,47, Fosfat 0,48 og Magnesium 0,95.
Og jeg tok 2 Fosfat tabletter hver dag i ca 1 uke og ved neste blodprøve var Natrium 142, Kalium 4,1, Kalsium 2,51, Fosfat 1,00 og Magnesium 0,90.
Og etter dette brukte jeg 1 fosfat tablett i 5 dager, og ved neste blodprøve var Natrium 141, Kalium 4,0, Kalium 2,45, Fosfat 0,85 og Magnesium 0,89.
Men jeg forstår ikke hvordan Fosfaten kan ha gått fra 0,48 til 1,00 på ca 1 uke når jeg har tatt 2 fosfat tabletter hver dag?
Jeg tok 1 fosfat tablett hver dag i ca 5 dager etter jeg fikk beskjed om at fosfaten min var på 1,00. Og når jeg tok blodprøve igjen så var fosfaten på 0,85. Skjønner ikke dette?
Tok ikke noe tilskudd av Fosfat etter at jeg fikk beskjed om at Fosfat var på 0,85.
Nå er det en uke siden jeg fikk beskjed om at Fosfat var på 0,85.
Men jeg har de siste ukene spist litt mindre mat og hatt 2-3 dager som jeg ikke har spist pga at jeg har mistet matlysten, og derfor er jeg redd for at Fosfaten min kommer til å synke og bli veldig lav igjen.
Jeg er redd for at jeg kan ha reernæringssyndromet nå siden Fosfaten min har vært lav? For har lest at når man har reernæringssyndromet så synker Fosfaten og blir lav. Og siden min fosfat var lav så er jeg redd for at jeg fikk reernæringssyndromet og har det nå.

Jeg er også veldig redd for at jeg kan få reernæringssyndromet når jeg begynner å spise litt mer, siden jeg har spist mindre mat og hatt 2-3 dager som jeg ikke har spist de siste ukene.
Bekymrer meg veldig for reernæringssyndromet!

Men er det kun fosfat som synker og blir lav når man har reernæringssyndromet? Eller må kalium, magnesium og natrium også være lave for at man skal ha reernæringssyndromet?

Håper virkelig dere kan svare meg på alt dette her. For jeg er utrolig engstelig og går rundt å tror at jeg enten har reernæringssyndromet eller at jeg kommer til å få det!

Hilsen engstelig jente

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 12. november 2019, klokken 21:09

 Hei.


Takk for sist og takk for spørsmål.


Du har med sikkerhet IKKE noe reernæringssyndrom.


Skal minne deg om en ting som jeg hadde også skrevet deg sist og dette er: Den fosfaten som doseres ved blodprøver er fosfat som finnes i fri form i blodet. Omtrent halv parten av total fosfat i blodet er bundet til andre elementer: kalsium, magnesium, natrium og proteiner.


Kalsium, magnesium, natrium er normale, som det var siste gang også. Fosfaten har normalisert seg også, slik jeg hadde forespeilet at det skulle skje i forrige svar. Økningen først til 1,0 og den nye nedgangen til 0,85 har å gjøre med mengde tilskudd du har tatt. Utviklingen har oppstått når du har gått ned fra 2 tb. til 1 tb. daglig. Men 0,85 er fortsatt normal, i nedre enden av intervalen for normale verdier.


Hvorfor øker den ikke konstant? På grunn av at det du tar inn av forsfat, fra både mat og tilskudd, binder seg i stor del til proteiner og de andre elementene. Kun en liten del går fritt i blodet og doseres i blodprøver. Tok du dobbel dose, var den 1,0, tok du enkel dose, ble den 0,85. Begge verdiene er gode og viser effekt av at du hadde begynt på nytt å spise. Så lenge du fortsetter å spise tilfredsstillende og tar, for en stund, fosfat tilskudd, kun 1 tb. i dagen, skal fosfaten øke langsomt, men sikkert, slik den har gjort til nå også. Lavere, men fortsatt normal verdi, skyldes nedtrapping av tilskudd, ikke reernæringssyndrom.


Minner deg igjen på at reernæring syndrom oppstår hos underernærte personer som begynner å få kunstig næring - intravenøst eller på sonde. Det oppstår helst hos pasienter som forsøkes reernært på intensiv avdelinger på sykehus, via nevnte metoder og etter varig og alvorlig underernæring. Du er langt fra slik tilstand og du blir ikke reernært intravenæst på sykehus nå.


I tillegg, kjennetegnes syndromen ved at kalium, natrium og magnesium er også lave, noe som ikke er ditt tilfelle. Lav fosfat alene betyr ikke reernæring syndrom.


Slik det er per i dag, har du ikke reernæringssyndrom og er ikke heller i ferd til å utvikle en.


Kjenner i tonen din at helseangsten holder på å øke igjen på en sånn måte som fører til avtakende matlyst. Jeg synes at problemet du bør ta tak i er denne angsten, som fører til både nedgang i matlyst og bekymringer for alvorlige diagnoser. Anbefaler sterkt å ta kontakt med legen din angående dette problemet fram for reernæringssyndrom, som ikke har vært noe reel fare noen gang gjennom dine perioder med senkende og økende matinntak. En eventuell henvisning til samtaleterapi hadde vært nyttig.


Å drive med fysisk aktivitet, generelt med hvilken som helst aktivitet som gir deg glede og overskudd hjelper betydelig i å mestre angst plager og flytter tankene til det som gir deg mening i hverdagen.


 Håper at du har fått svar på tingene du lurte på. Som før, er vi her i tilfelle du har ekstra spørsmål.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon