Underernæring - reernæring syndrom. Oppfølging 3

Innsendt spørsmål

Hei!

Sendte inn tidligere dette her til deg:

­Jeg har angst og depresjon. Og pga dette har jeg spist mindre mat enn jeg tidligere har gjort. Spiste lite fra slutten av juli og frem til midten av september. Var også dager jeg ikke spiste noen ting i denne perioden.
Fra midten av september begynte jeg å gradvis spise litt mer.
Tok blodprøver 19.september og da var Natrium 140, Kalium 3,8, Kalsium 2,39, Fosfat 0,71 og magnesium 0,96. Tok nye blodprøver 8.oktober og da var Natrium 139, Kalium 3,8, Kalsium 2,46, Fosfat 0,68 og magnesium 0,82.
Og den 18.oktober tok jeg nye blodprøver og da var Natrium 142, Kalium 4,2, Kalsium 2,51, Fosfat 0,53 og Magnesium 0,91. Begynte så på Fosfat tilskudd og tok 1 Fosfat tablett i 3 dager. Så tok jeg nye blodprøver og da var Natrium 139, Kalium 4,2 Kalsium 2,47, Fosfat 0,48 og Magnesium 0,95.
Og jeg tok 2 Fosfat tabletter hver dag i ca 1 uke og ved neste blodprøve var Natrium 142, Kalium 4,1, Kalsium 2,51, Fosfat 1,00 og Magnesium 0,90.
Og etter dette brukte jeg 1 fosfat tablett i 5 dager, og ved neste blodprøve var Natrium 141, Kalium 4,0, Kalsium 2,45, Fosfat 0,85 og Magnesium 0,89.
Men jeg forstår ikke hvordan Fosfaten kan ha gått fra 0,48 til 1,00 på ca 1 uke når jeg har tatt 2 fosfat tabletter hver dag?
Jeg tok 1 fosfat tablett hver dag i ca 5 dager etter jeg fikk beskjed om at fosfaten min var på 1,00. Og når jeg tok blodprøve igjen så var fosfaten på 0,85. Skjønner ikke dette?
Tok ikke noe tilskudd av Fosfat etter at jeg fikk beskjed om at Fosfat var på 0,85.
Nå er det en uke siden jeg fikk beskjed om at Fosfat var på 0,85.
Men jeg har de siste ukene spist litt mindre mat og hatt 2-3 dager som jeg ikke har spist pga at jeg har mistet matlysten, og derfor er jeg redd for at Fosfaten min kommer til å synke og bli veldig lav igjen.


Har nylig tatt blodprøver for å sjekke fosfat og de andre mineralene. Og jeg fikk svar idag.
Fosfat 0,69, Natrium 141, Kalium 3,9, Kalsium 2,60 og Magnesium 0,89.

Men det som uroer meg en del er at Fosfaten har sunket på nytt etter forrige gang jeg tok blodprøver, for nå er den på 0,69.
Forrige gang jeg tok blodprøver var Fosfat på 0,85, og det er ca 3 uker siden. Har tatt Fosfat tilskudd i noen få dager i løpet av de siste ukene.
Jeg har spist hver dag, selvom jeg har spist lite hver dag siden jeg ikke har noe særlig matlyst pga angst.

Så nå er jeg på nytt redd for reernærings syndromet siden Fosfaten har blitt lav igjen, og i tillegg så er Kalsium 2,60, og da er den jo litt forhøyet.
Og Kalium har også sunket fra 4 og ned til 3,9.

Bekymrer meg mye for dette, og er redd for at jeg kan ha reernærings syndromet nå siden jeg har spist mindre mat siden forrige gang jeg tok blodprøver når Fosfat var på 0,85.
Og er redd for at grunnen til at Fosfst har blitt lavere er fordi jeg har utviklet reernærings syndromet siden jeg har spist lite mat om dagen de siste ukene.
Og når Kalsium er lett forhøyet så blir jeg også engstelig og er redd det er farlig.

Er også veldig redd for at jeg kan få reernærings syndromet når jeg begynner å spise litt mer fremover.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 29. november 2019, klokken 08:43

 Hei.


Takk for nytt spørsmål.


Som tidligere sagt, fosfat variasjonene har å gjøre med at en del av inntaket går til en form fosfat som er bundet til proteiner og mineraler. Det er normalt at den varierer ettersom du spiser mindre eller mer, du tar mindre eller mer tilskudd.


Og reernæringsyndrom oppstår aldri i tilfeller som deg, som også tidligere presisert. Du må ha hatt en lang periode med alvorlig underernæring og gjennomgå reernæringen intravenøst på sykehus, i intensiv regime. Kun da får mennesker reernæringssyndrom.


Analysene dine passer ikke med dette og de har aldri gjort.


Problemet er ikke noe reernæringsyndrom. Og det jeg ser er at, dessverre, når ikke forklaringene til deg pga. ekstremt angst.


Angsten fremstår som største problem per i dag, og den fører deg til både unødvendige bekymringer og til dårligere ernæring, ettersom den medfører nedsatt matlyst.


På grunn av dette, ser jeg ingen nytte av å fortsette å stille spørsmål rundt risikoen for å få reernæringsyndrom. Jeg har gjort det tydelig hver gang at dette ikke er noe sannsynlighet og flere diskusjoner rundt dette skal kun vedlikeholde og øke på angsten din. Det som jeg anbefaler sterkt, er å kontakte fastlegen din å søke hjelp med håndtering av angst, gjennom psykoterapi for eksempel. Slik at du kan både gjenopprette mottakelighet til beskjeder fra helsepersonell og, viktigere, slik at du kan få en tilfredsstillende evne til å spise og få i deg alt kroppen trenger.


På den måten skal også tingene som angsten din bygger på, forsvinne.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon