Underernæring - reernæring syndrom. Oppfølging

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg begynte å slite med angst i slutten av juli og da mistet jeg matlysten så spiste ganske dårlig. Og spiste også dårlig i august og i begynnelsen av september. Denne perioden fra slutten av juli og frem til begynnelsen av september spiste jeg ganske lite mat og var dager jeg ikke spiste noen ting. (kan være dager sammenhengende hvor jeg ikke spiste)
Den 18.september begynte jeg gradvis å spise litt mer, spiste ca to små måltider om dagen. Og dagene fremover spiste jeg mat hver dag selvom det bare var et par måltider med litt mat. Har gradvis begynt å spise litt mer mat hver dag frem til idag.
Men jeg tok blodprøver i september og fikk svar på disse 19.september og da var Natrium 140, Kalium 3,8, Kalsium 2,39, Fosfat 0,71 og magnesium 0,96.

Tok nye blodprøver 8.september og da var Natrium 139, Kalium 3,8, Kalsium 2,46, Fosfat 0,68 og magnesium 0,82.

Og den 18.oktober tok jeg nye blodprøver og da var Natrium 142, Kalium 4,2, Kalsium 2,51, Fosfat 0,53 og Magnesium 0,91.

Gikk på Fosfat tilskudd, en brusetablett daglig fra 10.september til 14.september.
Men likevel sank Fosfat fra 0,68 og ned til 0,53 på denne tiden.
Begynte på Fosfat tilskudd igjen 19.oktober, tok en brusetablett hver dag i 3 dager, så begynte jeg å ta to brusetabletter daglig, og skal gjøre det i 14 dager.

Men det uroer meg ganske mye at Fosfaten min har synket fra 0,71 og til 0,53 på en måneds tid. Fosfat sank nedover fra 0,71 og til 0,53 etter jeg begynte å spise mat og gradvis økte matinntaket litt.
Dette skremmer meg veldig, og jeg er redd for reernærings syndromet nå siden Fosfat sank såpass mye etter jeg begynte å spise litt mat og gradvis økte matinntaket litt.
Har nemlig lest at hvis man får reernærings syndromet så er det først og fremst Fosfat som synker når man begynner å spise.
Så jeg er overbevist om at grunnen til at Fosfat har synket såpass mye er fordi jeg begynte å spise mat, og at jeg har reernærings syndromet nå.
Eller at jeg kan få reernærings syndromet nå siden jeg begynte å spise mat, og gradvis økte matinntaket og Fosfat har jo synket ned til 0,53. Og jeg er redd Fosfaten min er så lav siden jeg har begynt å spise litt mer og derfor står i fare for å få reernærings syndromet nå!
Dette skremmer meg veldig og jeg er konstant redd for å få reernæringssyndromet.

Har ca gått ned 3 kg fra 20.september og frem til 19.oktober. Men veit ikke om jeg har gått ned i vekt fra juli og frem til september.

Jeg er konstant redd, og har vært hos fastlegen og legevak men føler ikke at de tar meg nok på alvor.
Legen min sier at Fosfat er lav pga at jeg har spist dårlig, og at jeg skal øke gradvis matinntaket og da vil Fosfat også øke.
Jeg er KJEMPE redd for at jeg kan ha fått reernærings syndromet nå.
Og jeg er også redd jeg kan utvikle det nå siden jeg begynte å spise litt mer mat fra den dagen Fosfat var på 0,71, og jeg har spist litt mat hver dag frem til nå, men hatt en dag innimellom hvor jeg kun har spist et knekkebrød i løpet av dagen. Men Fosfat har jo gått ned fra 0,71 til 0,68 og nå er den på 0,53 i perioden jeg har spist.
Og derfor er jeg livredd for dette reernærings syndromet.

Hilsen livredd jente 29

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 23. oktober 2019, klokken 18:11

Hei.


Takk for spørsmål.


Først og fremst, jeg er glad at du har klart å gradvi øke på mat inntaket ditt. Dette er første og beste trinn mot bedre helse og tryggere tilværelse.


Jeg forstår din bekymring rundt det at både fosfat og vekt faller, ettersom du både spiser gradvis bedre og tar tilskudd.


Fall i både fosfat og vekt er forklarelige og ikke uforventet: Trenden skal snu hvis du fortsetter samme vei. Skal forsøke å forklare deg hvorfor:  • Den fosfaten som doseres ved blodprøver er fosfat som finnes i fri form i blodet. Omtrent halv parten av total fosfat i blodet er bundet til andre elementer: kalsium, magnesium, natrium og proteiner.

  • De første tre av disse har prøvene dine bevist å ha økt samtidig med det økte mat inntaket. Hvis måltidene dine inneholder også proteinholdige matvarer (preparater av kjøtt, egg, meieri produkter og melk, erter / bønner, sopp og en del andre vegetale matvarer), kan en tro at også protein nivået i kroppen generelt og i blodet, har steget.

  • Når alle elementene som binder fosfat i blodet øker, binder de en stører andel av fosfaten du hadde fra før og en brøkdel av den du tar inn i form av mat og tilskudd nå. Etter hvert, når alle de andre elementene, til og med proteinene, skal nå et flat, tilfredsstillende nivå, alt fosfat du skal ta inn i kroppen skal gjenspeiles i svar til blodprøven.


Jeg kan ikke vite 100% hvorfor du fortsatt går ned i vekt, basert kun på de prøvesvarene du deler med oss. Beste forklaring tror jeg, i midlertig, å være knyttet til proteiner. Som nevnt i øvre paragrafer, er jeg ganske sikker på at protein nivået i din kropp og i blodet har begynt å stige samtidig med mat inntaket. I perioden du var underernært, hadde du sannsynligvis utviklet også mangel på proteiner.  • Når en har mindre protein i blodet, blir den tynnere (protein har konsistens som eggehvite), mer flyttende. Kroppen trenger en balanse og forsøker å ha jevn konsistens i rommene innforbi og utforbi blodkar. Så, hvis blodet blir tynnere pga. protein mangel, lagrer kropen vann også i vev rundt omkring i kroppen, for å jevngjøre væske tykkelse med den av blodet.

  • Når en begynner å bygge opp igjen næringstatusen, kroppen blir først, fortvillende, lettere. Protein konsentrasjon i blod stiger, blodet blir tykkere. Da slepper kroppen det ekstra lagrede vannet ut fra vev. En kan miste flere kilo i denne prossesen. Denne er faktisk et bevis på at balansen i kroppen er på vei til å reetablere seg.

  • Når alt ekstra væske er vekk, skal du begynne å merke vektøkning også.


Merk at jeg snakker om ekstra vann, lagret av kroppen i en ubalanse tilstand. Det betyr ikke at du bør drikke mindre. Hvis kroppen har lagret vann i vevet, har den fortsatt like mye behov for tilstrekkelig væske inntak. Du må ikke drikke mindre, kropen har sine feedback mekanismer for å regulere alt.


Som avsluttning, skal forsøke, i tillegg, å betrygge deg på nytt ved å si at reernæring syndrom oppstår hos underernærte personer som begynner å få kunstig næring - intravenøst eller på sonde. Det oppstår helst hos pasienter som forsøkes reernært på intensiv avdelinger på sykehus, via nevnte metoder.I tillegg, kjennetegnes syndromen ved at kalium, natrium og magnesium er også lave, noe som ikke er ditt tilfelle. Det lett forhøyet magnesium nivået er ufarlig. 


Kan trygt si at du, høyst sannsynlig, ikke har noe reernæring syndrom.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon