Utbrent eller deprimert, men redd det er tulleting å forstyrre legen med

Innsendt spørsmål

­Vurderer og oppsøke lege, men kvier meg da jeg føler problemet ikke er "stort nok", eller at jeg bare er en av de som kommer sutrende inn uten at det er noe galt.

Problemet er at jeg er konstant nedbrutt og har vært det i sikkert8 flere mnd. Kanskje snart ett år. I større og mindre grad. Jeg har 2 små og en mann som får gjenomgå, i den grad at jeg ikke har lunte. Jeg kjefter på de og er ikke noe tolmodig. Jeg føler jeg har mistet meg selv. Ingenting er gøy, alt er et ork. Jeg føler jeg står på stedet hvil, mes jeg samtidig gir full gass. Jeg vil bare sove. Jeg er irritabel, sur, trist. Blir alltid skuffet. Har alltid en illusjon om f.eks at helga skal bli så koselig, vi som familie skal kose oss og jeg skal være blid og barna og alt. Men det blir aldri så flott som forestilt. Og jeg blir ei total drittkjærring når det skjer uforutsette ting. Da rabler alt. F.eks om det kommer besøk jeg ikke viste om osv. Det er så mye sånn dritt. Ble rablete dette, men føler alt er rablete. Jeg vil ikke noe lenger. Jeg vil bare gråte og sove og bli den glade opplagte dama jeg en gang var.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. januar 2018, klokken 21:51

Dette synes jeg du skal ta alvorlig. Det blir litt som med bilene våre dette. Som vi er så flinke å stelle med, og bruke masse penger på helsen til, i motsetning til hva som er tilfellet med pleien av oss selv. Vi sender bilen til service før symptomene blir så ille at motoren skjærer seg. Fortsetter du i denne gaten kan du skjære motoren din og den vil aldri hente seg inn igjen 100%.


Først skal du ta en helsesjekk. I denne helsesjekken skal det inngå en rekke blodprøver. Videre utredning eller konklusjon er ikke alltid enkel eller fornuftig å konstatere før svar på sjekk og prøver foreligger. Men la oss si at vitaminer, stoffskifte og organprøver og helsesjekk er i skjønneste orden. Da tenker jeg vi må bevege oss inn i gaten for utbrenthet eller depresjon. Mitt inntrykk er ikke at du står plantet i noe riktig alvorlig her og nå (,men den konklusjonen kan jeg ikke sikkert trekke over nettet; det skjønner du), men at du står på randen til det. hvor lang tid det tar før motoren skjærer seg er individuell og avhenger av symptomtrykket og eventuelle avlastninger, men det virker som det har begynt å ryke av den.


For å komme dere litt i forskudd på denne antatte konklusjonen (mild depresjon/utbrenthet) så tenker jeg du vil kunne trenge noen samtaler med noen. Problemet er at ventetiden for behandlig hos en terapeut med refusjon er lang. Ofte får en ikke plass før flere måneder. Da vil jeg opplyse om at det finnes mange terapeuter som ikke er psykologer og som er svært kapable til å lære deg grepene for å komme deg til hektene og for å utrede hvorfor du er disponert til å kunne drive deg selv helt på felgen slik du makter. Mange av oss slipper jo alt de har i hendene så snart det trykker litt i skoen. De blir aldri utbrent. Problemet er dere hardhausene som i tillegg ofte har helt feil oppfatninger om hva som kreves av dere, dere kan ha presset dere inn i forestillinger om at det er akkurat dere som må gjøre det meste skal det bli bra nok, eller fordi dere ønsker oversikt (uten at dere dømmer noen av den grunn) eller, kanskje enda vanligere (kombinasjonen av flere faktorer er og vanlig) at innsatsen din styres av å unngå negativ kritikk. Hva mener jeg med det? Jo, noen legger ned innsats og gir seg når omgielsene eller indre stemmer av eraring sier at nå får det være bra. Dette er bra nok. Nå har jeg vært flink. Mens andre har ikke dette tilbakemeldingsmaskineriet, men kjører på og kjører på, terper og finpusser, for å være helt sikker på å unngå negativ kritikk. Det er klart man må anstrenge seg mer skal man arbeide etter et slikt prinsipp.


Konklusjon: Det jeg ønsker er at du skal ta den timen. Sykmelding er derimot ikke anbefalt da man faktisk kan bli verre av å slippe seg ned. Dessuten klarer man ofte ikke det over natten heller. Dette vil kunne ta litt tid, avhengig av hvor lenge du har hatt det slik. Har du gode øyeblikk innimellom er dete et heldig tegn med tanke på hvor lang tid dette kan ta og snu. Du kan i påvente av helsesjekken godt lete rundt i omegnen din etter ledige psykologer. De uten refusjon er dyrere, men har ofte kort ventetid. Dersom ingen har kort ventetid anbefaler jeg å oppsøke "alternative" terapeuter, men da kognitive terapeuter eller gestaltterapeuter. Ikke let deg frem til homeopater eller annen behandlingsform uten dokumentert effekt. Jeg n evner det bare fordi man har så stort behov for å bli hørt når man har det slik du har det, og dette er litt for alternative behandlere dyktige på. Å lytte. Og det er vel og bra, men de andre løsningene som følger med kan bli for dyre. En eventuell effekt da skyldes i så fall lyttingen, og ikke de dyre ingrediensene, utredningene eller behandlingene som blir solgt inn samtidig.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon