Vandrende smerter. Hypermobile ledd?

Innsendt spørsmål

­Min sønn,på 29 år, har hypermobile tilfeller i familien. Han har vondt i nakken, med artrose, og vondt etter en mislykka behandling. Han har vondt, midt i ryggen, etter en mislykka trykkbølgebehandling. Og han har vondt i "korsryggen", i to "vanlige" virvelskiver.
Resultatet er konstant "24 - 7",vondt i hele ryggen og nakken, og han har Marfam kropp, som sin far...
Han har ikke gjort en sånn klinisk test på B, tror jeg...Han har fysioøvelser, han utfører,men er veldig hemmet, uten steke vanedannende medisiner..
Hva tror du er hans diagnose?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 24. februar 2019, klokken 10:03

Det første jeg tenker er at det ikke er fornuftig å bruke sterke smertestillende uten en sikker diagnose, og på uklassifiserbare smertetilstander som dette foreløpig er, så er det kanskje kontraindisert, dvs "forbudt", fordi det på sikt vil:


1. Medføre større bivirkninger enn plagene vedkommende slet med i utgangspunktet (man klarer ikke skille lenger mellom hva som var det gamle og hva som er nyoppstått som følge av bivirkninger a sterke smertestillende, slik at diskusjonene blir ganske opphetet når man starter samtalen om å redusere på medisineringen).

2. Man parkerer videre utredning pga det fungerer tålelig bra for en periode

3. Man parkerer behandlingen fordi behandlingen har dårligere effekt enn medisineringen (men ville kanskje vært overlegen vinner på sikt)

4. Man blir passivisert både sosialt og i forhold til arbeidslivet

5. Man blir avhengig psykisk og fysisk, og toleransen øker, dvs man må ha høyere dose for å oppnå samme effekt.


Da var det sagt, men det er viktig! Det dere må gjøre er jo å få etablert en diagnose, enten det er Ehlers-Danlos, Marfansyndrom, slitasje, artrose, fibromyalgi eller reumatisme, eller annet.


Bindevevssykdommene Ehlers-Danlos og Marfansyndrom har nokså typiske trekk bare man vet å tenke på dem. I hovedtrekk, grovt forenklet, så kan du godt si at Ehlers-Danlos og Marfan er relativt like tilstander, men hvor Marfanasienten likner på den tidligere amerikanske presidenten Abraham Lincoln, høy, tynn, lange fingre. Det må tas genprøver for å finne hvilken variant bindevevsfibre som er rammet, og det er hvilken type som er rammet som avgjør det kliniske bildet og alvorligheten. Hypermobile ledd med elastisk hud, svære arr og funn på ultralyd av hjerte- og blodårer er noen av de karakteristiske trekkene.


Reumatisme må vurderes og det er naturlig med en henvisning til revmatolog dersom det er karakteristiske trekk på reumatisme eller bindevevslidelse. Klassisk for reumatisme er uttalt morgenstivhet, dvs man får nesten ikke kledd på seg sokkene før det har gått en times tid, ledd kan være røde og hovne, og ikke "bare" vonde, og når de er røde og hovne er det om å gjøre å få tatt senkningen, som skal være høy dersom reumatisme.


Artrose og andre slitasjer påvises på røntgen/MR. Fibromyalgi er en utelukkelsesdiagnose, dvs alt annet som kan forklare plagene skal være utelukket for å kunne få diagnosen, og det skal være såkalte ømme trykkpunkter spredt på bestemte områder av kroppen og det skal være en del andre symptomer i tillegg:


LES: Fibromyalgi


Slik jeg forstår det har dere en vei å gå fortsatt, før dere lander på en passiv tilnærming i form av smertestillende. Kan det stemme? Kom eventuelt tilbake til oss for oppfølgende spørsmål.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon