Vedlikeholder fastlegen hypokondrien (helseangsten) min?

Innsendt spørsmål

Jeg velger å være åpen om at jeg sliter en del med helseangst som kommer og går i perioder. Jeg kan være overbevist om at jeg er alvorlig syk og kommer til å dø. Dette er veldig slitsomt og reduserer livskvaliteten betraktelig. Jeg går til psykolog, men føler ikke at det hjelper. Jeg ber ofte legen om å henvise meg videre, men jeg vet ikke om dette hjelper på sikt, bekymringene kommer jo tilbake.
Nå er jeg VELDIG bekymret for hjernesvulst!! Googler symptomene daglig og finner dem såklart listet opp sammen med symptomer på hjernesvulst. Symptomene har vart i mellom fire og åtte uker:
Kvalme og dårlig matlyst kommer og går i løpet av dagen.
Småsvimmel/ør i hodet/følelse av uvirkelighet kommer og går i løpet av dagen.
Svarte flekker som beveger seg i synsfeltet, mest når jeg ser mot hvit/lys overflate.
Hatt episoder med svak skjelving eller følelse av at jeg blir litt uvøren/slepphendt. Dette har vært bedre de siste dagene, så jeg er fristet til å tilskrive dette angst, men jeg vet ikke.
Våkner av og til med svak smerte og lett trykk i hodet som kommer og går litt i løpet av dagen. Ikke veldig vondt, men irriterende på den måten at det stresser meg som symptom. Smerten øker ikke ved trykk, som når jeg bøyer meg fremover eller snyter meg. (Kvalmen kommer uavhengig av symptomer fra hodet.)
Litt urolig mage, avføring litt oftere enn tidligere, løsere men ikke diaré.
Symptomene kan variere noe fra dag til dag, men jeg er redd og bekymret mer eller mindre konstant! Jeg velger da å tolke dette som et symptom på personlighetsendring, altså enda et symptom på hjernesvulst. Er så redd for at jeg har tidlige symptomer på kreft i hjernen, at det er noe som vokser inni der!
I forrige uke hadde jeg en episode på butikken hvor jeg plutselig følte at jeg kom til å besvime. I går kveld var jeg fryktelig kvalm og fikk kraftige frysninger med skjelving, men uten at jeg hadde feber. I kveld har jeg vært nummen i hele det venstre beinet.
Blodprøver, inkludert CRP, er normale. Er min bekymring for hjernesvulst berettiget?
Jeg har lest mye på nettet om symptomer, blant annet ulike former for hodepine og når man bør oppsøke lege, men dette bare forvirrer meg. Ber om en godt begrunnet, oppriktig formening om hvorvidt dette høres ut som hjernesvulst, evt. hva annet det kan være. Høres det ut som noe alvorlig? Bør jeg oppsøke lege og be om en henvisning igjen? Bør jeg ta MR av hodet?
Sånn som jeg har det nå kan jeg i hvert fall ikke fortsette å ha det. Føler at jeg ikke strekker til som jeg burde for mine to små barn. Det blir liksom helt svart i hodet mitt når jeg går rundt og bekymrer meg sånn.
Til slutt vil jeg nevne at jeg har fått Vival etter eget ønske ved et privat legesenter. (Veldig restriktiv med når jeg velger å bruke dette.) Mener det har hjulpet noe mot i hvert fall kvalmen, men usikker på om det er placebo-effekt. Jeg har bare tatt 4 mg. Hvor mye kan jeg ta som en daglig engangsdose uten at det er farlig? Legen som foreskrev medikamentet sa at jeg kunen ta opptil 10 mg. Er det trygt?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 24. september 2014, klokken 20:34

Gjennom å akseptere "kravet" ditt om henvisninger konstaterer legen at frykten er begrunnet


Dersom det er konstatert at det er helseangst du sliter med, og det ikke foreligger sterke nok mistanker til å henvise til spesialundersøkelser/- bilder så gjør legen deg, og seg en bjørnetjeneste ved å akseptere, eller gi etter for dine mistanker/forespørsler da dette underbevisst vil tolkes av deg som at dine mistanker om sykdom faktisk er reelle. Hvis ikke ville du vel ikke fått henvisningen du ba om?, tenker underbevisstheten.


Gjennom å, ofte gjentatte ganger godta f eks henvisning til MR av hodet pga hodepine, så bekrefter legen med dette at det faktisk ligger noe i dine mistanker. Legen kjøper mistanken din.


I realiteten så velger han å kanskje egentlig å henvise fordi han ikke orker diskusjonen, ikke har tid eller har dårlige motargumenter. Kanskje er det uerfarenhet som ligger bak? Kanskje har legen din brent seg på å ikke henvise en gang det viste seg å være noe allikevel? Det kan være mange forklaringer på hvorfor legen gir etter. Og husk at vi her snakker om stadfestet helseangst/sykdomsangst/hypokondri. Sistnevnte begrep misbrukes forresten såpass at vi ikke liker dette begrepet noen av oss lenger.


Det dere burde søke etter er hva som har trigget helseangsten din denne gangen. Noe du har lest? Noe du har opplevd? Noen som du kjenner som har opplevd noe? Symptomer som likner på alvorlig sykdom? Hva er det som har gjort at du overtolker, overfokuserer og forsterker ufarlige symptomer? Og dessuten fremkaller symptomer (kvalme, skjelvinger, hodepine, svimmelhet, ørhet; alt dette kan fremkalles av tankens/overbevisningens kraft).


Det er vanskeligere å bevise friskhet enn sykdom


En forklaring må uansett til overfor den som har sykdomsangsten, men husk at det er fryktelig vanskelig å bevise at noen er friske. Det er mye lettere å bevise/vise at noen er syke. Tenk kanskje slik; dersom du er så overbevist om at du har hjernesvulst, er du ikke da villig til å betale for MR-bildet selv? Det burde jo være verdt det? Eller tenker du da plutselig at oddsen er litt for dårlig til at du vil betale for dette av egen lomme? At sannsynligheten for hjernesvulst er for liten til at du ønsker å betale tusenlapper for det. Betaler du selv får du tatt bildet neste dag. Betaler staten må du vente i flere uker......?


Det er viktig å skille mellom symptomer som oppstår ved nesten alle sykdommer og dem som er mer spesifikke for hjernesvulst. Kvalme, dårlig matlyst, svimmel/ør, flekker i synsfeltet, skjelvinger ligger atskillig mer i gaten for angst enn det gjør i gaten for hjernesvulst. Jeg synes ikke disse symptomene ligger i gaten hjernesvulst overhodet. Morgenhodepinen ville være uttalt og tilstede hyppig, ikke bare murrende og av og til. Når du henger med hodet mellom bena, da? Øker hodepinen intenst da (samtidig som du er siker på at du ikke har bihulebetennelse? For dette kan også gi morgenhodepine som forverres ved fremoverbøy)? Det du nevner er heller ikke personlighetsendringer. Du har ikke skiftet personlighet? Fra å f eks være beskjeden til å være aggressiv og hakkende, eller tilbakeholden til å bli vulgær og frimodig. Lovlydig for så plutselig å bli tyveriaktig og manipulerende? Eller motsatt for den saks skyld.


Nummenhet i bare venstre benet kommer ike av at noe trykker i hjernen. Da ville du vært nummen andre steder i tillegg, pluss andre nevrologiske utfall.


CRP og SR ("senken") er ofte økt ved kreft.


Dette er alarmsymptomene man skal søke lege for når det kommer til hjernesvulst:


Hva er symptomene på alvorlig hodepine?


I disse tilfellene må du søke øyeblikkelig hjelp hos lege for hodepinen (hodepinens alarmkriterier):  • Hjerneblødning? Svært sterk hodepine som kommer i løpet av minutter og av en smertetype du ikke har kjent tidligere. Mange blir i tillegg lyssky og nakkestive og ligger krøket i senga med stiv nakke under dynen for å hindre nakkebøy og for å gjemme seg for lyset. 

  • Første gangs hodepine eller plutselig endring av smerten til en smertetype man ikke har kjent maken til tidligere i sitt liv skal føre til legesjekk dersom man er over 50 år.

  • Forverring ved økt trykk: Alle må søke lege snarest dersom hodepinen forverres når man hoster/nyser, lener seg fremover (hodet ned/bukker dypt) eller når man anstrenger seg (trykker/presser) under avføringen. Også personer med bihulebetennelse vil oppleve forverring av hodepinen under disse omstendighetene, men den som har bihulebetennelse pleier ikke å ha noen problemer med å skille mellom dette og annen hodepine. Ved bihulebetennelse er man i tillegg forkjølet og dårlig i forkant. Deretter kommer trykket  i hodet (bihulebetennelsen).

  • Om man har morgenhodepine eller våkner av hodepinen. Det klassiske er at godartet hodepine gir seg etter søvn. Gjør den ikke det, eller du våkner av hodepine kan det bety at trykket inne i hodet har økt, hvilket kan skje i tilfelle svulst. Ikke alle svulster er ondartede, men selv en godartet svulst kan gjøre skade inne i skallen siden skallen ikke kan gi etter for økende trykk. Hjernevev kan på denne måten bli sammentrykket og ett av de første tegnene på dette er hodepine, kvalme og/eller oppkast.

  • Synstap. Kan da dreie seg om betennelse i tinningspulsårer (temporalisarteritt); en tilstand som skal ha umiddelbar behandling med kortison (steroider) for å berge personens syn.

  • Endret personlighet i tillegg til hodepine. Et sent tegn ved hjernesvulst.

  • Hjerneslag? Dersom det oppstår nevrologiske symptomer som lammelser, kramper, følelsesforstyrrelser eller bevissthetstap etc. Enkelte migreneformer kan også forårsake slike symptomer, men man skal utredes akutt med tanke på eventuelt hjerneslag først.


Husk at nettjenester bare er et supplement til et egentlig legebesøk. Du skal aldri foreta beslutninger utifra hva du leser eller får til svar på nettet, men bruk det som et grunnlag til å forberede deg til legetime eller til å forstå legetmen du har vært på bedre.


Demed helseangst må styre langt unna benzodiazepiner!


Vival er ikke noe for deg. Du er et prakteksemplar på en person som står i fare for å bli for glad i slike preparater. De behandler overhodet ingenting, bare trekker ned en ullen beskyttelse mellom deg og angstsymptomene. Når du slutter med Vival igjen så har du ikke kommet ett eneste skritt lenger på vei i å bli behandlet for angst. Og mens du bruker det er du også lite mottakelig for angstterapi. Forsøk å slutte med dem med en eneste gang. Allerede nå leter du etter større dose. Senere begynner du å ta dem for sikkerhets skyld i stedet for bare når det virkelig "trengs", og derfra er veien til avhengighet kort. Da starter kranglingene om fortsatte leveranser og argumentene dine om at du ikke har et liv uten og at du er villig til det amputerte livet legen påstår du får til fordel for å kunne leve et liv uten angst, og at du faktisk klarer å ta deg av barna når du bruker Vival etc etc etc. Denne veien vil du ikke gå. Vær så vennlig å kutt dem ut med én gang. Start gjerne et annet preparat som er behandling, men ikke etn pille av typen benzodiazepin som dette er. De er kun ment til kort tids bruk. Du må ha medisin og terapi. Du må henvises til psykiater så du får et bedre liv. Håper ikke terskelen for dette er for høy for deg.


Jeg ser ingen holdepunkter for hjernesvulst i dette. Dette svaret er ment å være grunnlag for den kommende/gjennomførte legetimen din omkring dette temaet. Håper virkelig du velger riktig vei gjennom dette problemet.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon