Vedvarende diaré etter matforgiftning i utlandet

Innsendt spørsmål

­Hei

Jeg har en sønn på 19 år. Han var 4 måneder på Cuba.På Cuba hadde han to kraftige matforgiftninger, og fikk medisiner ved et lokalsykehus for å stoppe diare og oppkast. Da han kom hjem, fikk han mye problemer med magen. Han hadde mye luft med sterke magesmerter og diare.

Via fastlegen fikk vi undersøkt de mest vanlige allergiene og vi fikk også tatt gastroskopi, cøliaki test og laktoseintoleranse. Det viste seg at vår sønn hadde utviklet lactoseintoleranse etter Cuba oppholdet og han stoppet umiddelbart å spise/drikke ting som inneholdt lactose. Før Cuba kunne hadde han ingen problemer med melk.

Å slutte med Lactose har hjulpet noe, men han sliter fremdeles med oppblåst mage og magesmerter. Vi har også gitt ham melkesyrebakterier.(Lactocare daily)

Det har nå gått over 1 år siden disse mageplagene oppstod. Har du noen ideer for hva dette kan være? En uønsket bakterie? Virus/parasitter? Hvordan kan vi undersøke dette bedre? Hvem er spesialister på dette og tenker da gjerne i privat sektor så vi slipper å vente så lenge på å få dette utredet

Har også hørt om at man muligens kan ta Flagyl (antibiotika) for å ta knekken på parasitter eller hvis man ikke finner en annen løsning på mageproblemet. At man restarter magen etter å ha drept bakterier som er uønskede

Vil bare si at vår sønn ikke hadde noen former for mageproblemer før Cuba oppholdet. Alt har kommet etter det

Takker på forhånd for svar:)


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. mars 2017, klokken 22:48

Da det startet med matforgiftningen ser heller ikke jeg for meg at det skulle kunne være noe kronisk som har debutert nå, så akutt. Cøliaki, allergier og laktoseintoleranse debuterer gjerne ikke slik.


Det er mange tilstander som bedres gjennom omlegging av kosten uten at det er kosten som var hovedårsaken til besværet. Det er ikke noe bevis nødvendigvis.


Det jeg savner her er hva analysen av avføringen viste. Hva årsaken var, dvs hvilken bakterie det var. Det ville hjulpet veldig. Og uansett, har han fortsatt besvær må det uansett tas flere avføringsprøver. De skal tas inntil han har blitt symptomfri. Så, ta avføringsprøver og vi får svar på om han har blitt eller når han blir frisk, og vi får også svar på hvilken bakterie, eventuelt parasitt eller virus som er årsaken.


Bakterier er oftere årsaker til tarminfeksjoner enn det er i Norge, og dessverre pga uvøren antibiotikabruk er mange av bakteriene motstandsdyktige også. Grunnen til dette er at antibiotika selges over lav disk uten tilstrekkelig forklaring og ofte uten god grunn. Skulle det være en bakteriell infeksjon og man avbryter for tidlig overlever de som tålte antibiotikaen best. De blusser opp, gjentar man feilen og avbryter for tidlig så er det de sterkeste av disse igjen som overlever etc etc. Til sist har man utviklet en motstandsdyktig stamme. Sønnen din har ikke gjort dette, men han kan ha fått en slik stame, så dette bør motovere til å få testet avføringen for hva det er han bærer på.


Den laktoseintoleransen han har utviklet nå er høyst sannsynlig såkalt sekundær, dvs en følge av, infeksjonen. Oppsuging av melkesukker (laktose) svikter i flere uker etter en mageinfeksjon. Man skal ikke gjøre laktosebelastning i denne perioden for den vil slå ut. Må man gjøre en laktoseintoleransetest akkurat da får man gjøre en gentest. Dette er uansett å anbefale, at man starter med laktase gentest og heller tar belastningstesten om den er normal, for å se om laktoseintoleranse foreligger; i så fall er den sekundær (siden gentesten er normal).


ETEC er vanligste bakterielle årsak til magekatarr (infeksiøs gastroenteritt) ervervet i utlandet. Deretter, i synkende rekkefølge Campylobacter jejuni, Salmonella og Shigella. Av parasitter Giardia Llamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium og Cyclospora.


Jeg ville være forsiktig med å behandle dette med antibiotika eller andre midler inntil videre, til dette er avklart. Jeg gjentar, se å få dyrket den avføringen, både for hans egen og andres del. Behandling med tarmfloraforstyrrende midler, reseptbelagt eller ikke, kan virke mot sin hensikt gjennom å utrydde/påvirke den forstyrrende normalfloraen.


Dette krever ikke privat helsevesen. Det kan heller komplisere det, siden det er en viss oppfølging dersom utslag på prøver. Jeg synes det hører best hjemme hos fastlegen, som en akuttime, eventuelt at dere i det minste blir enige om å få levert avføringsprøven.


Lenke:


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon