Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt November, 03, 2020 17:23

Hei. Har siden i sommer gått med press å trykk øverst i magen, press oppover i brystet, press i halsen å uvel i halsen. Vanskelig å svelge ikke mat men generelt. Ingen matlyst. Gått ned mange kg. Fikk påvist spiserørsbetennelse å betennelse i tolvfingertarm 25 august på gastroskopi. Gikk da på 80 mg nexium. Blei ikke noe bedre. Fikk påvist helico bakterie for to uker siden på blodprøve å har gått på to antibiotika kurer i ti dager ferdig om torsdag. Nå går jeg på 80 mg somac. Fremdeles ikke noe bedre etter en uke. Hvor lang tid kan en regne med det tar før betennelsen blir bedre? Plages veldig av dette.

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)
Sist endret 14 June 2021 klokken 14:57

Hei.

Velkommen tilbake og takk for nytt spørsmål.

Det er godt at du har fått diagnostisert infeksjonen med Helicobacter pylori og behandlet den. Til nå, skulle plagene allerede ha blitt mindre eller forsvunnet.

Ca. 80 - 90% av behandlingskurene er effektive, det vil si man kvitter seg med den for alltid. Kontroll med pusteprøve kan tas ca. 2 mnd. etter avsluttet kur, for å sikre seg om dette.

Det er, som følge, sjeldent, ca. 10 - 20% som har en Helicobacter stamme, resistent mot brukt kur; da kan en alternativ antibiotika kombinasjon brukes.

Vi går i fra at du har fått infeksjonen helbredet. I så fall, vil jeg tro at sannsynligvis kan dine vedvarende symptomer skyldes fortsatt høye Somac doser. Med 80 mg daglig, er det meget mulig at magesekken din ikke lenger lager, (nesten) i det hele tatt, saltsyre, som er absolutt nødvendig for å fordøye maten som du inntar. Samtidig, saltsyret er den som "gnager" magehinnen og stimulerer reseptorer som utløser sult følelsen. Har en ikke (nok) saltsyre i magesekken, føler en seg stort sett mett hele tiden, har redusert matlyst, kvalme og brekninger. Opptak av næringsstoff fra næringen er også, som følge redusert, noe som kan føre til en vis grad underernæring, med generelt redusert allmenntilstand. For lite magesyre kan også føre til kolonisering av øvre deler av spiserør med bakterier fra munnhule og øvre luftveier, med følgende plager i hals og i bryst. Tilbakekomst til normalt magesyre nivå bør være nok til å fikse problemet.

Oppsummert, Helicobacter pylori infeksjon og økt magesyre gir lokal betennelse og eventuelt magesår, som krever behandling. Du har hatt riktig og vcarig nok behandling. Står en for lenge på store doser medisiner, også etter at Helicobacter har blitt utryddet, kan en få det som heter hypoklorhydri / aklorhydri, med for lite eller ingen magesyre, pga. virkningen til Somac, Nexium eller liknende. Følgene er dem som jeg har nevnt i tidligere paragraf.

Jeg hadde tilrådet deg å forsøke nedtrapping av Somac dose, prøv i en uke med bare 40 mg og deretter uten, og se om det blir bedre. Hvis tilfellet er det som jeg hadde nettopp beskrevet, bør dette hjelpe betraktelig.

Det er, som tidligere forklart, et par andre eventualiteter, mye sjeldnere og som er ganske usannsynlige i ditt tilfelle. Skal nevne dem på nytt likevel:

- Soppinfeksjon i spiserør, magesekk og tolvfingertarm er relativt sjelden i vanlig befolkning. Kan oppstå etter varige antibiotika kurer eller i perioder med lavere immunforsvar. Den kan føre til vedvarende plager, til tross syredempende behandling og blir effektivt kurert av kur med middel mot soppinfeksjon. En slik eventualitet er vanligvis oppdaget ved gastroskopi.

- En økning i antall celler som produserer hormoner ansvarlig for å heve magesyre produksjon, celler som ligger i bukspyttkjertelen, er en annen meget sjelden og uvanlig tilstand. Som regel, blir dette synlig ved CT. Hvis ikke påvist og under fortsatt høye doser Somac, er dette ikke noe sannsynlig.

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.