Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt October, 11, 2020 18:08

Hei. Har fått påvist spiserørbetennelse å betennelse i tolvfingertarm på gastroskopi 25 august. Er veldig plaget med dette. Press å trykk øverst i magen, press i brystet opp i halsen, veldig uvel i halsen å generelt vanskelig å svelge. Dårlig matlyst. Gått ned mange kg. Men får i meg mat. Har gått på nexium i flere år å doblet dosen etter gastroskopi til 80 mg. Har ikke blitt bedre. Har nå for noen dager siden byttet til somac 80 mg. Hvor lang tid tar det gjerne før disse hjelper? Snuser 3-4 om dagen. Kan dette gjøre at det ikke blir bedre? Har kuttet ut kaffe å alkohol det blir jeg dårlig av. Noen ganger også etter jeg har spist. Tok CT av magen grunnet jeg ikke ble bedre å viste litt veske i underlivet men ellers var bildene fine. Når kan jeg forvente å bli bedre?

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)
Sist endret 07 May 2021 klokken 04:02

Hei.

Takk for spørsmål.

Somac er en medisin som er ganske lik Nexium. Effekten bør inntreffe etter 1 - 2 uker.

Snus kan vedlikeholde plagene, men ikke i så stor grad, så lenge du tar de høyeste mulige medisin doser.

Det er få situasjoner der effekten av Somac eller Nexium ikke er fulstendig, hvis ikke andre behandlinger anvendes samtidig. Men alle disse er problemer som en gastroskopi og en CT kan avdekke. Da er det vanskelig å tro at slike eventualiteter ikke er oppdaget, i tilfelle du har gjennomført undersøkelsen.

- Et tilfelle kan være en vanlig infeksjon i magesekk, med en bakterie som heter Helicobacter pylori. Når den er til stedet, kan en test gjennomføres ved alnedning gastroskopi, som påviser den. Effektiv behandling består av både Nexium eller Somac og en kur med et par antibiotika samtidig.

- Cøliaki (gluten intoleranse), kan også føre til betennelsesliknende symptomer fra magesekk og tolvfingertarm. Også vekttap er vanlig. Gitt være at, i så fall, er ikke magesyre som er hovedproblemet, men endringer i hinnene lokalt, kan syredempende medisiner ikke virke. Ved gastroskopi kan en ta vevsprøver og sjekke for dette. Ette varig Nexium behandling, er det likevel mulig at en biopsi ikke viser endringene, hvis pasienten ikke har stoppet behandlingen en stund før gastroskopi. En nye slik undersøkelse etter en pause i Somac behandlingen kan avdekke en mulig cøliaki. I tilfelle en har en slik diagnose, består behandlingen utelukkende i tilpasset kost.

- En annen eventualitet er mellomgulv brokk, når muskelringen i mellomgulvet, rundt spiserør enden, blir løs. Dette fører til at syre fra magesekken kan reise seg opp mot spiserøret og føre til irritasjon. Når en han store mellomgulvsbrokk, kan en få plager slik du beskriver. Likevel, et sånt brokk blir oppdaget ved gastroskopi. Og, på en annen side, med så store doser Somac / Nexium bør ikke aymptomene være så alvorlige, fordi magesyre produksjon blir minimal. Store, plagsomme mellomgulvsbrokk kan effektivt repareres med kikkhull kirurgi.

- Soppinfeksjon i spiserør, magesekk og tolvfingertarm er relativt sjelden i vanlig befolkning. Kan oppstå etter varige antibiotika kurer eller i perioder med lavere immunforsvar. Den kan føre til vedvarende plager, til tross syredempende behandling og blir effektivt kurert av kur med middel mot soppinfeksjon. Likevel, en slik eventualitet er også vanligvis oppdaget ved gastroskopi.

- En økning i antall celler som produserer hormoner ansvarlig for å heve magesyre produksjon, celler som ligger i bukspyttkjertelen, er en annen meget sjelden og uvanlig tilstand. Som regel, blir dette synlig ved CT. Hvis ikke påvist, er dette ikke noe sannsynlig.

Oppsummert, vedvarende mangelnde effekt av syredempende medisin kan ha forskjellige årsaker. De fleste er høyst sannsynlig utelukket når en har gjennomgått en CT og en gastroskopi uten andre funn. Cøliaki og infeksjon med Helicobacter pylori er fortsatt verdt å videre utelukkes og, i tilfelle funnet, behandles som følge. 

 

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.