Vedvarende lymfeknuteforstørrelse i halsen

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg har tidligere blitt testet for kyssesyken, da hadde jeg hatt viruset men ikke fått utslag. Min forrige fastlege sa da at siden jeg hadde hatt viruset kunne jeg ikke få det igjen.

Men i senere ettertid har det vist seg at det er mulig å få en reaktivisering av viruset. Hvertfall som jeg har lest.

Jeg har i et år nå gått rundt med hovne lymfeknuter på halsen, hver gang jeg er i litt fysisk aktivitet, bare jeg vasker badet for eks. blir jeg dårligere, halsen kjennes "hoven"/øm/tykk (ikke vanlig type vondt i halsen). Har også samtidig hatt bihulebetennelse og vondt i ørene samtidig (og dette har jeg hele tiden, det er ikke noe som gir seg)

Ellers kjennes jeg trøtt og slapp ut. Har blitt henvist til øre nese hals på Haukeland i Januar pga lymfeknutene som har vært såpass store i så lang tid.

Ut fra kompetansen deres, kan det være mulig at jeg har kyssesyken? Hva høres det ut som for dere?

Ellers er jeg i fysisk god form, elsker egentlig å trene men har ikke kunnet trene skikkelig nå på 1 siden jeg bare blir dårlig av det.Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. desember 2016, klokken 20:17Lymfeknutens funksjonerNei, reaktivering skjer kun i tilfeller du blir kraftig immnsvekket, dvs når du blir iriktig, riktig gammel eller får cellegift eller f eks AIDS. Så dette har nok ikke skjedd. EBV (lyssesykeviruset) er et herpesvirus  og vil gjemme seg i nerveknuter etter kyssesyken, for resten av livet, og kan reaktiveres, men gir neppe symptomer hos den immunfriske.


Jeg tenker dere skal få lov å bekrete at dette er lymfeknuter som plager deg, og om så er, hvor store de er. Med et års varighet og uten kraftig og ufrivillig vekttap, vedvarende og uforklarlig feber samt enorm nattesvette skal vi nok se glatt forbi lymfekreft. Ikke det at du spurte om det heller, men for ordens skyld. Slik at det dere eventuelt skal tenke på å lete etter er om det finnes en lavgradig infeksjon et sted i munnhulen (tannlege, røntgen), ører, nese eller hals som kroppens immunsystem klarer å holde i sjakk så lenge du lever i ro og er tørr og varm og sover tilstrekkelig og ikke stresser for mye, men som blusser opp så snart immunsystemet blir nedkjølt eller opptatt med noe annet.


LES EVENTUELT: Ondartet eller godartet lymfeknuteforstørrelse?


Jeg synes det er helt på plass med en undersøkelse selv om det helt sikkert ikke er hverken kyssesyke eller lymfom. En rekke andre infeksjoner øvre luftveisinfeksjoner kan nemlig også gi vedvarende lymfeknuteforstørrelse, men som sagt, først og fremst virusforårsakede øvre luftveisinfeksjoner. Forskjellige giktlidelser kan forårsake det (Lupus og reumatoid artritt), men i nakken? Tror neppe det, og det er flere symptomer som ville kunne gitt en pekepinn på om det var dette, selv om tretthet er et vanlig symptom ved giktlidelser (bindevevssykdommer). Sjeldnere lidelser som toxoplasmose, HIV og tuberkulose kan også forårsake vedvarende lymfeknuteforstørrelser, men bare i nakken? Igjen, tvilsomt. Så jeg lander mest på at du har en infeksjon et steds som du ikke har fått bukt med fordi du ikke gir deg selv nok ro og hvile til å komme ovenpå. Dette er vanlig hos mennesker som har slitt lenge, av vidt forskjellige grunner, men ta undersøkelsen. Er den fri for sykdomsmistanke peker flasketuten på deg igjen. Da må du snakke med fastlegen, ta en helsesjekk selvsagt, men det har dere forhåpentligvis gjort, og bli enige om hvor å stramme inn livremmer og dempe sprettende baller hen.


CT av bihulene kan absolutt være på sin plass!


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon